Mevrouw Janssen* is 32 jaar en ze woont samen met haar man en kinderen in een eengezinswoning. Ze ontvangt gespecialiseerde thuisbegeleiding vanuit een wmo-indicatie. Ze voelt zich de laatste tijd minder goed in haar vel. Ze heeft het idee de grip op het gezinsleven te verliezen. Mevrouw heeft een begeleider vanuit de GTB die wekelijks bij haar langskomt om te praten over de moeilijkheden die ze ervaart. Vanuit deze gesprekken krijgt ze andere inzichten. Ze voelt zich begrepen en ondersteund.
Stap voor stap wordt er een plan gemaakt om de gezinsstructuur weer op te pakken. Wanneer nodig pakt de begeleider samen met mevrouw Janssen taken op. Dit kan betrekking hebben op het zoeken naar oplossingen voor problemen met de kinderen of andere zaken, het zoeken naar ondersteunende sociale contacten of het organiseren van het huishouden. GTB betrekt het hele gezinssysteem om de afstemming op emotioneel, sociaal en praktisch vlak te verbeteren. Langzaam krijgt mevrouw het gevoel van zelfvertrouwen weer terug.
Echtpaar Steins* woont al dertig jaar in een appartement. Ze zijn enorm gehecht aan hun woning. Echter, de kinderen maken zich zorgen omdat beide ouders vergeetachtig zijn. Ze twijfelen of alles nog wel goed verloopt en ze zien hun moeder steeds meer afvallen. Hierover het gesprek aangaan vinden zij lastig. Vanuit de WMO hebben ze GTB aangevraagd.
Het echtpaar heeft nu twee GTB begeleiders die elk een keer per week langskomen ter bevordering van sociaal contact en te bekijken wat nog goed lukt en wat minder goed gaat. Voor de dingen die minder goed gaan, wordt ondersteuning ingezet. Of, wanneer mogelijk, pakken de begeleiders dit samen met het echtpaar op. GTB signaleert dat de cognitieve problemen verergeren. Ze stemmen dit af met de huisarts die een casemanager dementie van Zuyderland Thuiszorg inzet. De GTB en Casemanager Dementie stemmen samen af over de situatie. Het is wenselijk dat ook het zorgteam van Zuyderland betrokken wordt voor de verzorging en de medicatie. De kinderen voelen zich ontlast en ondersteund.
Meneer Pieters* voelt zich al jaren erg eenzaam en begint wat depressieve klachten te krijgen. Hij ontvangt wekelijks een GTB-begeleider die samen met hem onderzoekt waar hij energie van krijgt. Deze activiteiten worden ingebouwd in zijn weekstructuur. Ook onderzoeken ze samen welke activiteiten in de buurt gehouden worden in groepsvorm. Zo gaat meneer Pieters biljarten in het buurthuis. Hij krijgt ook therapie vanuit Zuyderland GGZ.
De GTB-begeleider wordt hierbij betrokken en bekijkt samen met meneer hoe hij de tips, adviezen en de inzichten van de GGZ kan toepassen in de thuissituatie. Wanneer de situatie verstoord raakt, zijn de lijnen tussen de GTB en de GGZ kort. Stap voor stap ontstaat er meer structuur en ook meer energie om taken te verrichten die hij minder leuk vindt.
*De namen in de gebruikte voorbeelden zijn fictief.