- Zuyderland
- Zorg
- Algemeen
- Mantelzorg
Mantelzorg
Mensen die dag in dag uit voor een chronisch zieke, een gehandicapt kind of dementerend familielid of vriend(in) zorgen, noemen we mantelzorgers.
Om mantelzorgers te ondersteunen biedt Zuyderland praktische tips en activiteiten.
Veelgestelde vragen
Hieronder vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen m.b.t. mantelzorg. Mocht uw vraag hier niet tussen staan, dan kunt u contact opnemen met een van de Maatschappelijk werkers.
Mantelzorg is vrijwillige zorg of hulp die u geeft aan iemand uit uw sociale omgeving. Mantelzorgers zorgen langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis. Mantelzorgers geven zorg omdat zij een persoonlijke band hebben met degene voor wie ze zorgen en niet omdat het hun beroep is.
U als mantelzorger kunt samen met de zorgprofessionals zorgen voor de beste zorgervaring voor de cliënt. U kent de persoon die u verzorgt goed en weet wat hij/zij nodig heeft. Zorgverleners hebben speciale kennis en vaardigheden om te helpen. Zo vormt u samen met de zorgprofessionals een krachtig zorgteam. U kunt samen met de zorgprofessionals bespreken wat u voor uw naaste kunt blijven betekenen. Als mantelzorger mag u namelijk alles voor uw naaste doen, mits hij/zij dat zelf goed vindt. Door deze samenwerking kunnen we ervoor zorgen dat uw naaste zijn/haar leven kan blijven leiden zoals hij/zij altijd heeft gedaan.
Als u vragen heeft of meer informatie/hulp nodig heeft, kunt u verschillende bronnen raadplegen.
Binnen Zuyderland kunt u terecht bij maatschappelijk werkers. Een maatschappelijk werker kan u ondersteunen in verschillende situaties:
- Begeleiding bij de verwerking en acceptatie van de verhuizing van uw naaste.
- Informeren, adviseren en bemiddelen bij de praktische gevolgen van de opname in het zorgcentrum. Hierbij kunt u o.a. denken aan huisvesting, financiën en WMO.
- Verwijzen naar andere professionals/instanties.
- Het zoeken naar oplossingen in de zorg voor u en/of betrokkenen in uw omgeving.
- Een luisterend oor bieden en mogelijk meedenken in een situatie waar u het moeilijk mee heeft.
U heeft geen verwijzing nodig voor begeleiding. U kunt via de afdeling of via de receptie aangeven dat u graag in contact wilt komen met de maatschappelijk werker. Deze zal u vervolgens benaderen, meestal persoonlijk.
Daarnaast kunt u ook eens kijken naar:
- Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek
- Bij Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek kunt u als mantelzorger terecht voor lotgenotencontact, bijeenkomsten en cursussen. Ook voor een luisterend oor kunt u bij dit steunpunt terecht.
- Persoonlijke hulpmiddelen
- Mantelzorgers verrichten vaak fysiek zwaar werk. Hulpmiddelen kunnen dan niet alleen voor de hulpvrager maar ook voor de mantelzorger een goede oplossing zijn. U kunt dan denken aan medicijndoosjes, een hulpmiddel om makkelijker steunkousen aan te trekken, etc.
- Mantelzorglijn
- Voor advies over wet- en regelgeving kunt u terecht bij de Mantelzorglijn. De medewerkers kunnen uw vraag meestal goed beantwoorden. Als de vraag juridisch ingewikkelder is, of als u bijvoorbeeld hulp nodig heeft bij het opstellen van bezwaarschriften of het schrijven van brieven aan instanties, dan wordt uw vraag via de Mantelzorglijn doorgezet naar de Afdeling Juridisch Advies van MantelzorgNL. Bel op werkdagen tussen 9:00 en 17:00 uur, tel: 030-760 60 55. Of mail naar mantelzorglijn@mantelzorg.nl
Het geven van mantelzorg vergt veel en kan belastend zijn. Dat is heel begrijpelijk. Als de belasting te hoog wordt, zijn er mogelijkheden voor tijdelijke verlichting. Dit wordt ook wel respijtzorg genoemd. Iemand kan dan tijdelijk de zorg van u overnemen. Dit kan op verschillende manieren worden vormgegeven: dagopvang, logeeropvang, hulp en zorg thuis door vrijwilligers, etc.
U kunt bij een maatschappelijk werker van Zuyderland navraag doen naar de mogelijkheden tot ondersteuning van uw taken. Daarnaast kunt u eens kijken naar de volgende organisaties:
- Steunpunt Mantelzorg
- Knooppunt Informele Zorg (Westelijke Mijnstreek)
- Lyvia (Limburg en Brabant)
- Steunpunt voor Mantelzorgers Parkstad
U kunt ook online de mantelzorgtest doen. De mantelzorgtest geeft inzicht in hoe veel tijd en energie mantelzorg kost en of er ook genoeg tijd is voor ontspanning, werk of andere verplichtingen. Na het invullen van deze test krijgt u praktische tips en een overzicht van (lokale) hulp bij de zorg voor uw naaste.
Voor gemeente Sittard-Geleen en voor gemeente Heerlen is de mantelzorgtest afgestemd op de regio. Zo krijgt u na het invullen van de test een overzicht van lokale hulp.
Als mantelzorger hoef je niet altijd de eerste contactpersoon te zijn. Andersom geldt dit ook. Als eerste contactpersoon ben je het aanspreekpunt voor zorgmedewerkers. Daarnaast onderhoud je contact met de rest van de familie. Een cliënt heeft dus één eerste contactpersoon en kan meerdere mantelzorgers hebben.
Sinds 1 januari 2015 geldt de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Gemeenten hebben de wettelijke taak om de waardering van mantelzorgers vorm te geven (voorheen het Mantelzorgcompliment). Zij krijgen hiervoor budget, dat zij naar eigen inzicht mogen inzetten om mantelzorgers te waarderen.
Bent u mantelzorger en wilt u in aanmerking komen voor mantelzorgwaardering? Neem dan contact op met het Wmo-loket in uw gemeente of bekijk hun website om te weten hoe zij mantelzorg waarderen. De gemeente legt in haar verordening vast hoe zij de waardering vormgeeft. Dit kan bijvoorbeeld door een financiële tegemoetkoming, een mantelzorgpas die korting geeft of door waardering via groepsactiviteiten voor mantelzorgers. Dit verschilt per gemeente.
Wanneer uw naaste in het Hospice wordt opgenomen, houdt dit niet in dat mantelzorg niet meer mogelijk is. Wanneer u op een van onderstaande links klikt, vindt u meer informatie over de rol van mantelzorgers in de hospices.