- Zuyderland
- Zorg
- Algemeen
- Kwaliteitsvenster Zuyderland Zorgcentra
- Leren en ontwikkelen
Leren en ontwikkelen
In 2023 zijn de eerste plannen voor één Care leerorganisatie uitgevoerd: er zijn gezamenlijke opleidingsgroepen gestart, waarbij de leerling kan kiezen bij welk bedrijfsonderdeel hij/zij stage wil lopen. Daarnaast is een nieuwe werkwijze van selectie en begeleiding ontwikkeld, om uitval te voorkomen. In 2024 zijn wederom gezamenlijke opleidingsgroepen voor Zuyderland Thuiszorg en Zorgcentra gestart, waaronder een opleidingstraject voor statushouders, migranten/anderstaligen. Daarnaast wordt samenwerking in de regio opgepakt door structureel in gesprek te gaan over opleidingsmogelijkheden (zoals het samen opleiden of het ontwikkelen van een interne training) en het project Wijkleerbedrijf. Ook zijn we in 2024 overgegaan op een nieuw leermanagementsysteem: van Leerplein naar Studytube.
Door samenwerking met lokale opleidingsinstituten en het opzetten van interne opleidingen kunnen we (nieuwe) medewerkers opleiden. Het overzicht vind je hier. Vanzelfsprekend kunnen ook onze huidige medewerkers zich blijven scholen en ontwikkelen. Er zijn bijvoorbeeld interne scholingen voor specialisatie, trainingen rond thema’s als agressie in de zorg en doorstroomtrajecten, zoals een traineeship High Potentials voor unitmanagers in opleiding.
In 2023 is onderzocht wat wettelijk verplicht is voor niet BIG-geregistreerde medewerkers t.a.v. het leveren van zorg. Denk hierbij aan zorgondersteuners, vrijwilligers en mantelzorgers
In 2024 zal ook een advies voor het modulair opleiden van medewerkers opgesteld en geïmplementeerd worden. De doelstelling hiervan is het opleiden vanuit de visie bekwaam en bevoegd in samenhang met persoonlijke ontwikkeling. Een medewerker hoeft geen vaardigheden dubbel te laten toetsen of een volledig (nieuwe) opleiding te volgen om uitbreiding van taken en verantwoordelijkheden te krijgen. Voelt een zorgprofessional zich op een moment niet bekwaam en/of bevoegd dan kan de handeling opnieuw getoetst worden. Door het bieden van modules en/of certificaten (zoals Medicatie) kunnen zorgprofessionals ondersteunen met bepaalde handelingen.
Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg (AWO-L) is een lerend netwerk met structurele samenwerking tussen Maastricht University, Zuyd Hogeschool, Gilde Zorgcollege, VISTA college en negen zorgorganisaties: Zuyderland, Meander Groep, Sevagram, Envida, Cicero Zorggroep, Vivantes, Land van Horne, Proteion en de Zorggroep. AWO-L en Zuyderland willen met wetenschappelijk onderzoek een bijdrage leveren aan een verbetering van de kwaliteit van leven van ouderen en hun naasten, de kwaliteit van zorg en de kwaliteit van werk van medewerkers in de langdurige ouderenzorg. In samenwerking met de AWO-L lopen in Zuyderland Care verschillende projecten en studies.
ACCENT: het stimuleren van autonomie bevorderend gedrag bij cliënten
DEDICATED: verbeteren van kwaliteit van palliatieve zorg
LINC: leven lang leren en de ouderenzorg verbeteren