De doorontwikkeling en bredere inzet van expertisegebieden (‘specials’) is onderdeel van het jaarplan 2023-2024. Dit betekent in onderlinge samenhang de expertisegebieden door ontwikkelen (visie, beleid en implementatie), maar ook de kennisdeling binnen de Care vergroten. Om dit op de juiste manier in te bedden is eind 2023 besloten hier een apart aandachtsgebied van te maken, dat valt onder één leidinggevende (regiomanager) onder de noemer ‘Regio 5: Specials’. Hieronder behoren de volgende onderdelen:
- Behandeldienst (medisch, psychosociaal, paramedisch, voeding & diëtiek)
De visie is in ontwikkeling en wordt naar verwachting in 2024 opgeleverd. De visie gaat o.a. in op het vergroten van Ambulant Consultteam Ouderen (ACO) en versterking van de multidisciplinaire samenwerking.
- Psychogeriatrie plus (PG+)
Bij team 4 in Egtherhof (Echt) en huisje 2 in Parc Glana (Geleen) wordt zorg geboden aan psychogeriatrische plus cliënten. Deze kleinschalige afdelingen zijn gespecialiseerd in crisissituaties, cliënten met dementie en bijkomende complexe (gerontopsychiatrische) gedragsproblematiek. Deze specifieke zorg vraagt om een specifieke benaderwijze en deskundigheid op het gebied van complexe gedragsproblematiek en vereist een grote mate van flexibiliteit. In de praktijk betekent dit voornamelijk een prikkelarme omgeving en een nabije (beweeg)tuin.
Bij de afdeling ‘t Heukske in Lemborgh (Sittard) wordt zorg geboden aan somatiek plus cliënten. Deze kleinschalige afdeling is gespecialiseerd in het bieden van intensieve zorg en begeleiding aan cliënten met een gecombineerde zorgvraag. Naast de somatische zorgvraag worden cliënten benaderd op een voor hun specifiek, maar multidisciplinaire wijze om de juiste persoonsgerichte zorg te bieden. Er wordt van een vaste dagstructuur uit gegaan om veiligheid voor de cliënt voelbaar te maken, door de voorspelbaarheid en herhaling van de dagactiviteiten.
- Eerstelijnsverblijf (ELV)
Bij de afdeling Driepoel (Geleen) komt iedere cliënt voor kortdurend verblijf vanwege medische redenen. Zij beschikken over een eigen kamer met badkamer. De Driepoel is speciaal ingericht voor medisch noodzakelijk, kortdurend verblijf in een zorginstelling gedurende een aantal weken tot maximaal 3 maanden, met als uitgangspunt terugkeer naar huis.
Een vast multidisciplinair team, gespecialiseerd in complexe, kortdurende opnames staat klaar voor de cliënten van de afdeling. Afhankelijk van de indicatie worden verschillende disciplines bij een opname en behandeling betrokken. Er is 24 uur per dag zorgpersoneel aanwezig, maaltijden zijn inbegrepen en er zijn ruime bezoek mogelijkheden.
In 2023 is het kwaliteitskeurmerk PREZO behaald.
In 2024 zal de visie op palliatieve zorg en het bijhorende vastgesteld worden. Hiertoe behoort ook een herijking van de functie Adviserend Verpleegkundige Palliatieve Zorg (AVPZ) inclusief het bijhorende takenpakket en de huidige interne scholing.
In opdracht van directie is er eind 2023 een adviesrapport opgeleverd om een expertisecentrum voor Parkinson op te zetten binnen Zuyderland Zorgcentra. Het advies is opgesteld met betrekking tot plaatsing van cliënten met de diagnose Parkinson. Dit kan zowel short stay als long stay betreffen. Bij shortstay wordt er gefocust op tijdelijke opname waarbij medicatie ingesteld wordt en mantelzorgers ontlast worden. Als de thuissituatie niet meer verantwoord is, wordt longstay (intramurale setting) onderzocht.
In 2023 is gebleken dat de behoefte van zorg voor cliënten met Parkinson stijgt, maar zij tegelijkertijd ook een lange ligduur hebben, waardoor doorstroom stagneert. Er zijn 7 Parkinson longstay bedden op zorglocatie Glana, maar Zuyderland Zorgcentra heeft gemiddeld 50 cliënten met opname diagnose Parkinson. Parkinson vraagt om specifieke kennis en daarom is er een team samengesteld voor zorglocatie Glana. Om expertise op alle zorglocaties te bevorderen, is uitbreiding van het team nodig. Na scholing wordt iedere zorgprofessional lid van het Parkinson Net. In 2024 wordt onderzoek gedaan naar hoe een werkbare situatie inclusief scholingsmogelijkheden geboden kan worden om te voldoen aan de zorgvraag. Dit kan d.m.v. uitbreiding van longstay bedden (clustering) of verspreiding van kennis over de zorglocaties.
In opdracht van directie is er eind 2023 een adviesrapport opgeleverd om te komen tot één wondzorg team (Zorgcentra en Thuiszorg). Het advies is opgesteld met betrekking tot aansturing en teamsamenstelling om tot één team te komen. Dit vereist afstemming op o.a. het gebied van visie, opleidingen, financiering, processen en protocollen. Uniformering van processen en werkwijzen moet leiden tot continuïteit en borging van complexe wondzorg. De visie is dat wondzorg niet als taak moet worden beschouwd, maar als functie. Door de inzet van bekwame en bevoegde wondverpleegkundigen, wondconsulenten en Verpleegkundig specialisten wordt efficiënte bevorderd. In 2024 wordt één team wondzorg gevormd.