- Zuyderland
- Zorg
- Algemeen
- Kwaliteitsvenster Zuyderland Zorgcentra
- Het bouwen van netwerken en innovatie
Het bouwen van netwerken en innovatie
De krapte op de arbeidsmarkt en de toenemende vergrijzing vragen om (regionale) samenwerking, innovaties en verbetertrajecten gericht op kwaliteit en efficiënte inrichting van de zorgprocessen. Om continu te leren en te ontwikkelen kijken we naar drie thema’s: leren van en in de praktijk, leren van elkaar, plannen maken, evalueren en ontwikkelen, en inzicht en bijsturen. Ook hebben we diverse opleidingsmogelijkheden en hebben samenwerking en innovatie een belangrijke positie.
Het bieden van goede ouderenzorg doe je niet alleen, maar samen! Er zijn regionale netwerken in Zuid-Limburg en Noord- en Midden-Limburg in opdracht van zorgkantoren CZ en VGZ. Om goede ouderenzorg te blijven garanderen zijn de handen van de VVT ineengeslagen. Het doel is om gezamenlijk de ouderenzorg zichtbaar te verbeteren en voor te bereiden op de toekomst.
- Huis van de Wijk
Het Huis van de Wijk is er voor iedereen in de wijk. In samenwerking met welzijnsorganisaties en gemeenten is dit initiatief sinds 2019 in ontwikkeling. Ouderen in de omgeving van onze zorgcentra worden betrokken bij onze sociale activiteiten. Inmiddels staat dit op de locaties Glana (Geleen), De Egthe (Echt) en Hoogstaete (Sittard). Bij alle locaties is een plan van aanpak ontwikkeld en een maandelijks activiteitenaanbod beschikbaar. In 2023 is de blauwdruk voor het opzetten van een Huis van de Wijk afgerond. In 2024 wil Zuyderland het initiatief door ontwikkelen door vraaggericht welzijnsaanbod te bieden en de samenwerking en verbinding met andere partijen in de wijk te maken. Daarnaast wordt onderzocht of er ook een ‘zorg-component’ toegevoegd kan worden i.s.m. Thuiszorg en andere partners.
Bekijk voor meer informatie de eigen website van Huis van de Wijk: https://www.zuyderland.nl/zorg/huisvandewijk/
- Projecten
Capaciteitsplanning: naar aanleiding van analyses van het huidige werkproces (cliëntactiviteitprofielen en dagpatroonroosters) capaciteitsmanagement implementeren. De doelstelling is het continu inzetten van beschikbaar personeel (aantallen en skills mix) in afstemming op de zorgvraag (behoefte cliënt en inrichting werkproces) en de wensen van personeel. In het voorjaar van 2024 zijn de activiteitenmetingen in de zorg afgerond. Deze resultaten krijgen vervolg in een structurele werkgroep.
Doorontwikkeling VPT: uitbreiding van de ‘VPT-menukaart’ waarbij gestreefd wordt naar proactieve zorgplanning, kwaliteitsborging bij onderaannemers, productontwikkeling passend bij de huidige zorgvraag en -behoefte (denk aan positioneren welzijn en optimaal benutten van de personele capaciteit) en creëren van een netwerk rondom cliënt ter overbelasting van mantelzorger. In 2024 wordt de focus op groei van de VPT gecontinueerd.
Dubbele zorgvragers: vergroten en verbeteren van aanbod voor mensen met een complexe dubbele zorgvraag. De doelstelling is een gerichte en sluitende (keten)aanpak en interventies te ontwikkelen en te implementeren voor Dubbelzorgvragers in de Ouderenzorg, resulterend in een gemeenschappelijke interventie voor de GGZ en VVT.
Lekker Slapen: verschillende initiatieven om de nachtelijke onrust en de slaapkwaliteit van de bewoners met dementie te verbeteren. Er wordt ingezet op bewezen innovatieve producten die ondersteuning bieden bij een goede en veilige nachtrust (Somnex of Qwiek Snooze). In 2023 is de pilot van Lekker Slapen afgerond. In december 2023 is de app Nacht & Rust gelanceerd, zodat iedereen de procedure kan doorlopen om het ‘lekker slapen’ te bevorderen. In 2024 hebben de eerste voorbereidingen plaatsgevonden voor de opschaling naar andere afdelingen. Hiermee wordt de doelstelling om de nachtelijke onrust te reduceren bereikt.
Mantel op Maat: Werkprocessen worden vormgegeven voor het inrichten van informele zorg d.m.v. betrokkenheid van familie, naasten en het sociale netwerk. De samenwerkingsrelatie tussen de mantelzorger, de cliënt en de zorgomgeving worden versterkt doordat de focus ligt op communicatie en verwachtingsmanagement, individuele begeleiding van mantelzorgers en hun bevordering van gezondheidsvaardigheden.
In 2023 zijn er maandelijkse sessies met mantelzorgers georganiseerd, zijn de mantelzorgers bijgepraat over toekomstbestendige ouderenzorg, en is er een conceptreis uitgewerkt. Daarnaast zijn er zorgteams getraind om het belang van aandacht voor mantelzorgers te vergroten en praktische vaardigheden te ontwikkelen om tot een goede samenwerking te komen. Voor 2024 zijn er vervolgstappen en actiepunten geformuleerd ten behoeve van workshops, trainingen en individuele begeleiding van mantelzorgers. In de eerste periode van 2024 zijn voorbereidingen getroffen om deze vervolgstappen en actiepunten uit te voeren. Zo is er bijvoorbeeld een praatplaat ontwikkeld om een gesprek tussen mantelzorgers en medewerkers te stimuleren. Ook worden er mogelijkheden voor regionale samenwerkingen verkend.
Praktijkleerversterkers: De regio Zuid-Limburg is kwetsbaar op het gebied van personele bezetting en zo ook de praktijk- en werkbegeleiding in de VVT-sector. In 2024 wordt beoogd hier een vastgestelde structuur voor te waarborgen doormiddel van een gezamenlijk platform en actieve betrokkenheid van onderwijsinstellingen. Er wordt ingezet op doorontwikkeling, verbetering en implementatie, met aandacht voor innovatie.
Zorgcampus: Het project heeft als doelstelling om te komen tot een duurzaam model van samenwerking om de personele uitdagingen in de regio effectief en gezamenlijk aan te pakken. Dit gebeurt onder andere door uitwisseling van ervaringen en evaluaties van internationaal zorgpersoneel, het gezamenlijk werven van zij-instromers, deelnemen aan het landelijke preventieplan en het opstarten van een talenten-lab.
Zorgcoördinatie Netwerk Zuid-Limburg: Het project heeft als doelstelling een betere doorstroom van cliënten, minder crisisopnames en betere onderlinge afstemming. In 2024 wordt ingestoken op een doorontwikkeling en borging van het zorgcoördinatiepunt.
Zorgondersteuners: ontwikkelen van een functie die bijdraagt aan het anders organiseren van de zorg, met meer nadruk op welzijn, en ter ontlasting van de (schaarse) zorgmedewerkers. Deze functie heet de ‘Zorgondersteuner’ en de medewerkers verrichten ondersteunende werkzaamheden op het gebied van ADL, welzijn, voeding en huishouding. In 2023 zijn de volgende doelstellingen bereikt: het inrichten van een juiste scholing, met certificaat. Daarnaast heeft het een eigen functieprofiel gekregen met bijhorende doorstroommogelijkheden.
Op diverse terreinen is technologie ondersteunend voor de kwaliteit van de zorg. Op dit gebied zetten we stappen. In 2023 zijn de voorbereidingen voor de implementatie van één elektronisch cliëntendossier (ECD) van start gegaan. In 2024 is de integratie van systemen voor één Care voortgezet en gaan we over naar één ECD. Daarnaast wordt in 2024 de ontwikkeling van één frontoffice voortgezet. De implementatie van domotica wordt uitgebreid, hiervoor is een planning gemaakt tot 2025 en een domoticabeleid uitgewerkt.
- Innovatieprojecten
Bedsense: Met de BedSense worden in-en-uit-bed-bewegingen van cliënten gedetecteerd, maar ook onrust, houdingsveranderingen en zelfs minieme bewegingen van het lichaam, zoals de intentie om uit bed te komen. De BedSense draagt bij aan valpreventie, decubituspreventie en ondersteunt bij slaapverbetering. De pilot is in 2023 afgerond en het vervolg wordt meegenomen in het jaarplan van 2025.
Teledoc (digitale zorgconsult): Teledoc Mobile bestaat in de basis uit: een digitale (video-)verbinding tussen de cliënt, verpleegkundige en (para)medicus op locatie en een medisch professional op afstand. Tijdens de digitale (video)verbinding kunnen de vitale waarden (o.a. saturatie, tensie, bloedsuiker, ECG) worden gemeten en kan de medische professional op afstand meekijken via een digitaal platform en meeluisteren via de stethoscoop. De pilot is in 2023 afgerond en het vervolg wordt meegenomen in het jaarplan van 2025.
WOLK Heupairbag: De Wolk Heupairbag is een airbag in de vorm van een riem of broekje dat onder de kleding wordt gedragen en zorgt voor een zachte landing bij een zijwaartse val. Dit voorkomt heupfracturen. De Wolk heupairbag is bij een aantal cliënten actief. In 2024 blijft de airbag beschikbaar om in te zetten bij cliënten die een risico op vallen hebben.