Zorgverzekering en eigen risico
Het afsluiten van een basiszorgverzekering is, in tegenstelling tot de aanvullende verzekeringen, voor iedereen van 18 jaar of ouder die in Nederland woont of werkt verplicht.
Eerst bellen naar uw huisarts.
De huisarts of de Huisartsenpost stuurt u zo nodig door naar de afdeling Spoedeisende Hulp van Zuyderland Medisch
Centrum. Voor de SEH van Zuyderland Medisch Centrum heeft u altijd een verwijzing nodig van uw eigen huisarts of de
huisartsenpost.
Als u denkt dat u -of iemand in uw omgeving – in een acute, levensbedreigende situatie verkeert, belt
u het alarmnummer 112 en vraagt u om een ambulance.
Het afsluiten van een basiszorgverzekering is, in tegenstelling tot de aanvullende verzekeringen, voor iedereen van 18 jaar of ouder die in Nederland woont of werkt verplicht.
De meeste zorg die het ziekenhuis verleent valt onder de basisverzekering, deze zorg wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Het ziekenhuis dient dan de rekening rechtstreeks in bij uw zorgverzekeraar.
Het basispakket vergoedt onder meer veelgebruikte zorg door huisartsen, medisch specialisten en verloskundigen, verblijf in het ziekenhuis, geneesmiddelen, medische hulpmiddelen en wijkverpleging. De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bepaalt welke zorgkosten via de basisverzekering vergoed worden. De inhoud van de basisverzekering is voor alle verzekerden en zorgverzekeraars gelijk.
Een zorgverzekeraar mag u niet weigeren voor het basispakket van de zorgverzekering.
Sommige ziekenhuiszorg valt niet (helemaal) onder de basisverzekering, u moet dan (een gedeelte van) de rekening betalen. U kunt zich hiervoor aanvullend verzekeren.
Zorgverzekeraars bieden verschillende aanvullende verzekeringen aan, bijvoorbeeld voor de vergoeding van fysiotherapie of de kaakchirurgie. Vergoedingen voor de geleverde zorg kunnen per zorgverzekeraar verschillen.
Hebt u geen aanvullende verzekering? Dan moet u de kosten voor de geleverde zorg, die niet onder de basisverzekering valt, zelf betalen. Het ziekenhuis stuurt de rekening rechtstreeks naar u toe.
Let op bij het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering in verband met een geplande behandeling. De aanvullende verzekering dekt alleen zorg die valt in een DBC met een startdatum in 2024. Is uw DBC bijvoorbeeld in december 2023 geopend, en loopt deze door tot februari, dan geldt uw aanvullende verzekering nog niet wanneer u bijvoorbeeld in januari de betreffende behandeling ondergaat.
Rondom de jaarwisseling kiest u soms bewust een andere polis met een lager eigen risico of een aanvullende verzekering. De openingsdatum van de DBC (in veel gevallen het eerste contact) is het uitgangspunt voor de bepaling van het eigen risico, niet de datum van behandeling of ingreep.
Kijk voor meer uitleg op de informatiekaart van de NZa: Ziekenhuisbezoek in 2024, eigen risico betalen van 2023.
Neem contact op met uw verzekeraar indien u vragen heeft over uw eigen risico. Indien u wilt weten of uw kosten in één DBC-traject vallen of in meerdere trajecten, neem dan contact op met onze facturatie afdeling. Onze afdeling Facturatie is te bereiken per mail via facturering@zuyderland.nl of telefonisch via 088 – 459 7812.
Een budgetpolis is een zorgverzekering, waarbij de zorgverzekeraar de kosten betaalt van behandelingen door zorgverleners waarmee een contract is afgesloten. In de regel zijn dat de meeste zorgverleners zoals de reguliere ziekenhuizen, artsen, therapeuten en apotheken.
Als u hebt gekozen voor een budgetpolis, betekent dat dat u naar de zorgaanbieder moet gaan waarmee uw zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Uw zorgverzekeraar betaalt dan alleen de zorgkosten van behandelingen door zorgverleners waarmee zij contract hebben afgesloten.
Een budgetpolis wordt in sommige gevallen ook wel een selectiefpolis genoemd.
Het verschil tussen een ‘normale’ polis en een budgetpolis is, dat u bij een budgetpolis niet zomaar bij iedere zorgaanbieder terecht kunt. Soms gaat het om een beperkt aantal behandelingen, bij een beperkt aantal ziekenhuizen. Gaat u naar een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan moet u in het geval van planbare zorg bijbetalen.
Meer informatie kunt u opvragen bij uw zorgverzekeraar.
Voor een overzicht van de vergoedingen en de budgetpolissen waarmee Zuyderland geen contract heeft gesloten, kunt u terecht op de pagina Budgetpolis.