- Zuyderland
- Wetenschap
- Onderzoek in Zuyderland
Onderzoek in Zuyderland
Introductie
Naast topklinische zorg en opleiding is wetenschappelijk onderzoek een strategische pijler van Zuyderland. Onze zorgprofessionals dragen continu bij aan het verbeteren van de patiëntenzorg en wetenschappelijk onderzoek speelt een belangrijke rol hierin. Om dit te bereiken wordt wetenschappelijk onderzoek veelal in samenwerking met andere (internationale) ziekenhuizen en instellingen uitgevoerd. Wetenschappelijk onderzoek draagt daarnaast bij aan het innovatieve klimaat van Zuyderland. Hiermee sluit Zuyderland aan bij de overeenkomstige pijlers en kernthema’s van de Samenwerkende Topklinische opleiding Ziekenhuizen (STZ) waar Zuyderland deel van uitmaakt.
Goed onderzoek is van een zekere wetenschappelijke kwaliteit, gebeurt patiëntveilig en is financieel transparant. Randvoorwaarde binnen Zuyderland is dat onderzoek veilig wordt uitgevoerd, voldoet aan geldende wet- en regelgeving en de gegevens van proefpersonen, onderzoeksdata en resultaten nauwkeurig en veilig worden bijgehouden en opgeslagen.
Alle wetenschappelijke studies in Zuyderland, zowel WMO-plichtige als niet WMO-plichtige studies, hebben goedkeuring nodig van de Raad van Bestuur Zuyderland. Het doel van de Goedkeuringsprocedure Raad van Bestuur is als volgt:
- Borgen dat binnen Zuyderland enkel kwalitatief hoogwaardig onderzoek wordt uitgevoerd dat past binnen het beleid van Zuyderland;
- De onderzoeker faciliteren door in het voortraject van het onderzoek al een aantal adviezen mee te geven;
- De opstart van het onderzoek zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen door een aantal deelprocessen (zoals bv. monitoring) in een vroeg stadium op te kunnen starten.
De goedkeuringsprocedure omvat diverse beoordelingen en de goedkeuring Raad van Bestuur wordt afgegeven wanneer alle beoordelingen (voor zover van toepassing) voldaan zijn. Bij deze beoordelingen wordt gekeken naar het onderzoeksdossier (beoordeling op wetenschappelijke kwaliteit en voldoen aan wet- en regelgeving), juridische aspecten (contractbeoordeling), financiële transparantie en patiëntveiligheid. Om goedkeuring van de Raad van Bestuur te verkrijgen kunt u digitaal uw onderzoeksdossier indienen bij Bureau Wetenschappelijk Onderzoek via Research Manager. Voor het gebruik van Research Manager dient u een account aan te maken.
Voor meer informatie over de goedkeuringsprocedure raadpleeg de Handleiding Goedkeuringsprocedure Raad van Bestuur.
Al het WMO-plichtig onderzoek dat binnen Zuyderland plaatsvindt moet door een Medisch Ethische Toetsingscommissie (METC) getoetst en akkoord bevonden zijn.
Meer informatie over toetsing door de METC Z is te vinden op de METC Z website.
Inhoudelijke ondersteuning
Bureau Wetenschappelijk Onderzoek (BWO)
De medewerkers van BWO kunnen de zorgprofessionals van Zuyderland ondersteunen bij het opzetten, uitvoeren en afronden van wetenschappelijke studies. Zo kunnen ze meedenken over en feedback geven op onderzoeksvragen en de onderzoeksopzet. Daarnaast is het mogelijk hulp te ontvangen bij o.a. sample size berekening en het uitvoeren van statistische analyses. Bovendien is het mogelijk om feedback te ontvangen op een manuscript voorafgaand aan het indienen voor publicatie.
Indien ondersteuning bij een wetenschappelijke studie gewenst is, kunt u een e-mail met de hulpvraag sturen naar bwo@zuyderland.nl.
Het Kennis- & InformatieCentrum (KIC)
Het KIC ondersteunt alle medewerkers van Zuyderland bij onderwijs, wetenschappelijke activiteiten en directe patiëntenzorg. Daartoe biedt het KIC onder andere een uitgebreide wetenschappelijke collectie en databanken aan. De professionele informatiespecialisten begeleiden bij literatuuronderzoek en geven advies en hulp bij medische, verpleegkundige en gezondheidsgerelateerde vragen. Daarnaast geeft het KIC ondersteuning bij Evidence Based Practice. Ook de wetenschappelijke output van Zuyderland-publicaties wordt door deze afdeling beschikbaar gesteld.
Indien ondersteuning door het KIC gewenst is, kunt u mailen naar kic@zuyderland.nl.
Foto: Team BWO, KIC en METC
Financiële ondersteuning
Projectbureau Additionele Gelden (PAG)
PAG heeft als doel het maximaal genereren en borgen van additionele middelen ten behoeve van gewenste en geplande projecten, activiteiten en innovaties met een toegevoegde waarde voor Zuyderland. PAG ondersteunt onder andere onderzoekers, management en medewerkers in projecten die gefinancierd zijn door middel van additionele middelen. Deze ondersteuning begint bij het meedenken over het projectidee en het helpen om additionele middelen (subsidies, fondsen etc.) aan te vragen. Gedurende de looptijd van het project zorgt PAG voor de borging en afhandeling van de financiële administratie, rapportages etc. Onderzoekers en medewerkers kunnen zich hierdoor richten op datgene waar zij verantwoordelijk voor zijn: de inhoud van het project.
Voor meer informatie en vragen kunt u mailen naar pagwetenschap@zuyderland.nl.
Foto: PAG wetenschap
Research- & Innovatiefonds
Om wetenschappelijk onderzoek en innovatie binnen Zuyderland mogelijk te maken, is het Research- en Innovatiefonds Zuyderland opgericht. Meer informatie over het Research- & Innovatiefonds kunt u vinden op de website.
‘JIJ ALS VERPLEEGKUNDIGE IN DE LEAD!’
Zuyderland is een topklinisch ziekenhuis waarin ook verpleegkundigen wetenschappelijk onderzoek gebruiken om topzorg te leveren. Dit onderzoek draagt bij aan het maken van goede keuzes in de zorg, waarbij bestaand wetenschappelijk bewijs samen met de verpleegkundige expertise en de voorkeur van patiënten bepalend zijn. Dit wordt ook wel Evidence Based Practice (EBP) genoemd.
In het najaar van 2016 hebben we verpleegkundigen van Zuyderland gevraagd een enquête over EBP in te vullen. Uit de resultaten kwam naar voren dat verpleegkundigen van Zuyderland positief staan tegenover EBP. Het hebben van voldoende tijd en kennis over EBP worden genoemd als bevorderende aspecten om EBP-vaardigheden in de praktijk te kunnen toepassen. Naar aanleiding hiervan is een activiteitenplan opgesteld om de verpleegkundigen in Zuyderland te enthousiasmeren, ondersteunen en te faciliteren in het toepassen van EBP in de praktijk. Deze activiteiten sluiten aan op de medische speerpunten van Zuyderland.
Voor de implementatie van het activiteitenplan is er vanuit Zuyderland Academie een nauwe samenwerking met lector Sandra Beurskens van het Lectoraat Autonomie en Participatie van Zuyd Hogeschool.
Wat staat in het activiteitenplan?
Dossierbesprekingen
Tweewekelijkse dossierbesprekingen op afdelingen gericht op generieke vragen dichtbij de dagelijkse zorg om klinische redeneer- en EBP-vaardigheden te implementeren.
Verbeterprojecten
Klinische onzekerheden uit de dossierbesprekingen worden omgezet in verpleegkundige (kwaliteits)verbeterprojecten (o.a. door HBO-V studenten vanuit het Zuyd – Zuyderland project – Functiedifferentiatie)
Verpleegkundig verbeterproject van het jaar
Een jaarlijkse call voor verpleegkundigen om ideeën voor verpleegkundige verbeterprojecten in te dienen. Het project dient praktijkgericht te zijn, binnen één jaar uitvoerbaar en te leiden tot een verbetering van de patiëntenzorg. Eén voorstel wordt gekozen tot ‘Verpleegkundig verbeterproject van het jaar’ en de betreffende afdeling wordt door Kwaliteit en Veiligheid, Zuyderland Academie en een regionale lector begeleid bij de uitvoer van het verbeterproject.
Onderzoekparels
Onderzoekparels zijn in beginsel verbeterprojecten die de potentie hebben zich te ontplooien tot een volwaardig verpleegkundig wetenschappelijk onderzoek, waarvan de betrokkene(n) open staan voor een upgrade van het project en voor publicatie van de resultaten.
Verpleegkundige participatie in wetenschappelijk onderzoek
Een aantal onderzoekers van Zuyderland biedt verpleegkundigen de mogelijkheid te participeren in lopend wetenschappelijk onderzoek. Het gaat hierbij om onderzoek met een verpleegkundige insteek.
Verpleegkundige met combifunctie
Zorgorganisaties zijn op zoek naar manieren om het werkplezier van verpleegkundigen te vergroten en uitstroomcijfers te verkleinen. Een veelbelovende manier om dit te kunnen bereiken, is het aanbieden van combifuncties waarin klinisch (bijvoorbeeld op een polikliniek) en niet-klinisch werk (bijvoorbeeld in het onderwijs) door verpleegkundigen gecombineerd wordt.
Er was er eerder nog geen inzicht in de factoren die verpleegkundigen beïnvloeden om in een combifunctie te gaan werken. In een nieuwe studie hebben 272 verpleegkundigen een vragenlijst ingevuld en hebben 21 interviews met verpleegkundigen plaatsgevonden. In het onderzoek werd een aantal belangrijke thema’s geïdentificeerd die cruciaal zijn voor verpleegkundigen, om in een combifunctie te gaan werken. Om in te spelen op de veranderende behoeften van verpleegkundigen is meer informatie, persoonlijke aandacht en vooral beleid nodig.
Bekijk de infographic voor meer informatie.
Contact
bwo@zuyderland.nl metc@zuyderland.nl kic@zuyderland.nl pagwetenschap@zuyderland.nl