- Zuyderland
- Werken & Leren
- Zuyderland Academie
- Onderwijs
- Symposia
- Wetenschappelijk Webinar
Wetenschappelijk Webinar
Wetenschappelijk symposium
Zuyderland Academie organiseert in samenwerking met de Wetenschappelijke Adviescommissie (WAC) op donderdag 24 juni 2021 het 11e Wetenschappelijk Symposium. Dit jaarlijkse symposium zal dit jaar voor het eerst in de geschiedenis een virtueel event zijn. De 2021 editie staat in het teken van wetenschappelijke presentaties en parallelsessies gerelateerd aan het thema ‘De wetenschap van vandaag is de zorg van morgen’.
Alle geïnteresseerden zijn uitgenodigd om het webinar bij te wonen.
Interactief
Tijdens het webinar kunnen deelnemers het gesprek aangaan met de onderzoekers, door vragen te stellen via de chat.
Wil je alle posters/onderzoeken bekijken? Klik dan hier. Stemmen is helaas niet meer mogelijk. Schrijf je zeker in voor het Wetenschappelijk webinar en stem live op de uiteindelijke winnaar!
Wil je deelnemen aan de Da Vinci testdrive? Klik dan hier.
15:30-16:00 | Ontvangst in Breakout rooms, hierbij kan men kiezen uit:
· Posters bekijken en chatten met de onderzoekers · Netwerken in de algemene Breakout room |
16:00-16:05 | Opening door onze dagvoorzitter Hans Etman en Dr. Meindert Sosef, medisch manager Zuyderland Academie |
16:05-17:00 | – Wetenschappelijke presentaties, deel 1
– 1e deel presentatie keynote spreker Ruud Veltenaar – Poster-Pitches (top 3) & stemmen publiek winnaar Poster Pitch |
17:00-17:05 | Pauze |
17:05-17:25 | Parallelsessies ronde 1, met als thema ‘De wetenschap van vandaag is de zorg van morgen’.
|
17:30-17:40 | 2e deel presentatie keynote spreker Ruud Veltenaar |
17:40-18:00 | Parallelsessies ronde 2, met als thema ‘De wetenschap van vandaag is de zorg van morgen’. |
18:00-18:05 | Pauze |
18:05-18:10 | – Terugkoppeling parallelsessies
– Bekendmaking winnaars poster |
18:10-18:50 | – 3e deel presentatie keynote spreker Ruud Veltenaar
– Wetenschappelijke presentaties, deel 2 |
18:50-19:15 | Afsluiting en prijsuitreiking door Joop; Symposium columnist |
Dagvoorzitter
Het dagvoorzitterschap wordt ingevuld door Hans Etman, mede eigenaar van Dagvoorzitter.nl en Masters in Moderation.
Als spreker, toekomstdenker, SDG-ambassadeur en auteur werkt Ruud Veltenaar aan de vitale ideeën voor de wereld van morgen.
Joop Wolters, eigenaar plek C en beter bekend als “de dagvoorzitter op gympen”. Joop zal scherp observerend, luchtig, raak, to the point, met een kwinkslag en humor onze middag samenvatten.
- Vervanging van zout door champignon umami
Scelta Mushrooms haalt alles uit de champignon. Wij verwerken deze tot een breed assortiment producten, van vers ingevroren en lang houdbare champignons tot gezondere snacks en natuurlijke smaakversterkers. Naast de verkoop van champignons, is Scelta altijd bezig met nieuwe innovaties. Zo produceren we champignons met extra vitamine D, die worden belicht met UV licht. Ontwikkelen we immuunversterkende producten (Mush-D), ontwikkelen we gezonder veevoer en bieden we duurzame alternatieven aan voor vlees in de vorm van blendburgers en plantaardige vleesvervangers.
Een van onze andere innovaties is de Scelta Taste Accelerator. De in champignons van nature aanwezig umami-smaakstoffen (glutamaat) werkt als een natuurlijke smaakversterker en kan daarnaast verschillende smaken zoals zout versterken. Hierdoor is het een krachtig alternatief voor kunstmatige smaakversterkers, zoals MSG (E621) en gistextract, maar kan het daarnaast ook bijdragen aan zoutreductie.
Onlangs is er door het VieCuri ziekenhuis in Venlo een studie uitgevoerd. Zij zien namelijk dat hartfalen een toenemende incidentie en prevalentie heeft en hiermee maatschappelijk en financieel op de staat drukt. Leefstijladviezen, waaronder zoutbeperking, zijn belangrijk om de ziekte stabiel te houden. Er werd onderzocht of het vervangen van normaal volkorenbrood door zoutarm brood leidde tot een verschil in natriumexcretie in urine en een toevoeging zou kunnen zijn in de leefstijladviezen. Scelta Mushrooms heeft aan deze studie bijgedragen door samen met Bakkerij Pijpers in Venlo een zoutarm brood te ontwikkelen. Het nuttigen van zoutarm brood leidt tot een significante reductie in mmol natrium per liter urine. Meer onderzoek met een grotere sample size is nodig om te onderzoeken of dit leidt tot minder opnames bij hartfalen. Graag willen we dit onderzoek in samenwerking met andere ziekenhuizen verder uit gaan rollen.Deze workshop zal gegeven worden door:
Sophie Tullemans, MSc. projectleider bovenstaand onderzoek - Da Vinci robot chirurgie
De laparoscopische chirurgie kent vele voordelen in vergelijk met de open chirurgie. Het heeft echter vele jaren geduurd voordat het wetenschappelijk bewijs hiervoor geleverd is. Bepaalde vormen van laparoscopische chirurgie zijn echter complex en vergen grote ervaring en vaardigheid van de operateur en langdurige procedures.Het da Vinci systeem maakt het laparoscopisch opereren gemakkelijker, doordat de robot articulerende instrumenten heeft. De toegevoegde waarde van de robot wordt dan ook vooral gezien bij ingrepen waarbij veel laparoscopisch gehecht moet worden of een precieze en vaak langdurige dissectie vereist is. Vergelijkend onderzoek tussen robot geassisteerde en conventionele laparoscopische chirurgie laat afhankelijk van het specialisme op zijn minst vergelijkbare resultaten zien voor totale operatieduur, morbiditeit, ligduur en mortaliteit [1-3]. Bovendien is de ingreep met de robot nauwkeuriger en kan er beter zenuw sparend geopereerd worden [3]. Een niet onbelangrijk voordeel is de betere ergonomie voor de operateur. Dit is evenwel lastig te onderzoeken, toch zijn hier positieve rapporten over verschenen [4-6]. Voor de chirurg is het duidelijk dat vooral bij complexe technieken de da Vinci van toegevoegde waarde is als het gaat om kwaliteit en snelheid van de specifieke handelingen. Ook is gebleken dat de leercurve voor complexe ingrepen korter is en chirurgen met relatief weinig ervaring met de robot sneller in staat zijn complexe laparoscopische procedures uit te voeren [7-9]. Er zijn over de jaren verschillende nieuwe da Vinci modellen uitgekomen met als laatste modellen de da Vinci Xi (2014) en X (2017). In Nederland staan er ondertussen 38 da Vinci systemen in 29 ziekenhuizen. Deze workshop zal gegeven worden door:
Galina van Lieshout, Clinical Sales Manger NL, Intuitive
- Neurologisch herstellen met eigen cellen
Stamceltransplantatie is met name gekend als behandeling waarbij met chemotherapie het immuunsysteem van de patiënt grotendeels vernietigend wordt waarna stamcellen teruggegeven worden in de bloedbaan en er vervolgens heropbouw van het immuunsysteem plaatsvindt. Het is echter ook mogelijk stamcellen via een punctie te verkrijgen uit beenmerg en de stamcellen via een ruggenprik in te brengen in het hersenvocht. De ingebrachte stamcellen kunnen lokaal voor een herstel zorgen. Deze behandeling is reeds bij meerdere aandoeningen onderzocht maar staat nog in de kinderschoenen. De eerste resultaten uit studies, waaronder bij multiple sclerose, laten weinig complicaties zien maar wel positieve effecten.Deze workshop zal gegeven worden door:
Dr Oliver Gerlach, neuroloog ZMC-academische MS centrum Limburg
Dr Hans de Munter, CEO Neuroplast BV
- Innovatie Quiz
‘De wetenschap van vandaag is de zorg van morgen’, maar hoe ziet morgen er uit? Waar willen we naartoe bewegen? Welke rol gaan (technologische) innovaties daarin spelen?In een interactieve quiz laten we dit soort vragen en meer aan bod komen. Door middel van leuke vragen, weetjes en stellingen geven we je een impressie van het Innovatielab en de projecten die er lopen binnen het Zuyderland. Daarnaast laten we je zien wat je vandaag al kunt doen om morgen nog betere zorg te leveren.Deze workshop zal gegeven worden door:
Wendy Wich-Erkens, Projectcoördinator Innovatie- & Program Services
Marisya van Dam-Janssen, Projectcoördinator Innovatie- & Program Services
Doelgroep
Stafleden, Opleiders, alle AIOS, ANIOS, GEZP, WESP, Affiliatiecoördinatoren, co-assistenten, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten (i.o.), Physician assistants (i.o.), Paramedici, Maastro, Huisartsen en geïnteresseerden.
Accreditatie
Accreditatie is toegekend door:
- Accreditatie Bureau Algemene Nascholing (ABAN), cluster 2 voor: 3 punten
- Nederlandse Associatie van Physician Assistants (NAPA) voor: 3 punten –
- Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten Register (VSR) voor: 3 punten –
- Accreditatiebureau Verpleegkundigen en verzorgenden V&VN voor: 3 punten
Deelname
Deelname is gratis en inschrijven kan tot donderdag 24 juni 2021 via onderstaand aanmeldformulier.
Inschrijven is niet meer mogelijk, via onderstaande link kun je het webinar live volgen.
Let op: graag bij binnenkomst in het ZOOM webinar je correcte voor- en achternaam ingeven.
We wensen je heel veel kijkplezier!
Meeting ID: 969 6641 0103
Passcode: 220014