Blok 1 – 14:30-15:15
Pijn op de borst: wel of niet naar het ziekenhuis?
Niet alle patiënten met pijn op de borst hebben een hartprobleem, ook al denken ze dit vaak zelf wel. In de praktijk blijkt dit zelfs een kleine minderheid te zijn (20-25%). De overige 75-80% wordt echter wel vaak verwezen naar het ziekenhuis, waar veel onnodig onderzoek wordt gedaan. Hoe kunnen we in het voorstadium van ziekenhuisbezoek de laag risicopatiënten selecteren waarbij een ziekenhuisbezoek kan worden voorkomen?
Sprekers:
Dr. Robert Willemsen, kaderhuisarts HV ziekten, Prof. A. van ’t Hof, interventie cardioloog Zuyderland MC en MUMC+, reserve: Drs. Antony van Beurden, VS-ambulancedienst Zuid-Limburg
De overgang, oude gedachten en nieuwe inzichten
Over de overgang bestaan veel misverstanden. Gelukkig is er de laatste tijd meer aandacht voor het herkennen en erkennen van deze klachten. Toch blijft de behandeling met hormoonsuppletie controversieel, ondanks dat overgangsklachten een grote invloed hebben op het ziekteverzuim. Onderzoek laat zien dat 62% van alle vrouwen in de leeftijd van 40 tot 60 jaar één of meer ernstige klachten ervaart. Daarnaast heeft de overgang ook invloed op andere facetten van de gezondheid, zoals cardiovasculair en mentaal.
Dit jaar is een start gemaakt in de regionale samenwerking ten aanzien van hormoonsuppletie. Dit om het beleid binnen de regio beter af te stemmen en om een eenduidig beleid te kunnen uitdragen naar patiënten. Tijdens de workshop gaan we in op het herkennen van overgangsklachten en geven we informatie op het gebied van behandelmogelijkheden en bijbehorende risico’s.
Sprekers:
Ingrid Devies, Gynaecoloog
Jeanny de Groot, Gynaecoloog
Contactadvertentie: toekomstbestendige huisarts zoekt enthousiaste specialist ouderengeneeskunde
Heb jij je wel eens afgevraagd wat de meerwaarde zou kunnen zijn van een specialist ouderengeneeskunde in jouw praktijk? Een spreekuur? Daar is toch te weinig volume voor? En (semi)acute vragen bij complexe kwetsbare ouderen: dat is toch iets voor de geriater, of niet? Heb je wel eens gedroomd dat je NU een specialist ouderengeneeskunde kon bellen? Of dat er een eens mee konden kijken in een ingewikkelde casus? Een triage vraag bij een patiënt waar overduidelijk een zorgprobleem is of dreigt te ontstaan, dat best niet door een ziekenhuisopname opgelost wordt: wat kun je hier nu mee en wie kan jou daarbij helpen? Als je het gevoel hebt dat dit over jou gaat, dan is deze workshop er een waar je je voor moet opgeven. De twee sprekers zijn de uitdaging aangegaan om een samenwerking aan te gaan voor (semi)acute en chronische vragen rondom kwetsbare ouderen. Aan het einde van deze sessie, zul je waarschijnlijk een veel duidelijker beeld hebben over hoe de specialist ouderengeneeskunde in de eerste lijn bijdraagt aan goede zorg voor complexe kwetsbare ouderen.
Sprekers:
Arné van Vuuren, huisarts.
Lucienne Spaans, specialist ouderengeneeskunde
Geluk bij een ongeluk
Een ongeval met ernstig letsel kan langdurige of blijvende gevolgen hebben. Zowel in de traumachirugie als fysiotherapie en revalidatiebehandeling zijn er ontwikkelingen waardoor patiënten steeds sneller kunnen belasten en sneller genezen. Dit heeft een positief effect op hun herstel en het hervatten van hun dagelijkse activiteiten. Helaas is er ook nog steeds een aanzienlijke groep die blijvende beperkingen houdt met een grote invloed op hun leven.
In deze workshop word je aan de hand van een casus uitleg gegeven over de meest recente technieken, behandelingen en innovaties die levens kunnen veranderen. Van geavanceerde chirurgische ingrepen via nieuwe inzichten in de traumarevalidatie naar het herkennen en begeleiden van late termijngevolgen.
Deze workshop is met name van belang voor zorgprofessionals in de 1e lijn omdat patiënten door de nieuwe innovaties sneller naar huis gaan en een beroep zullen doen op onder andere de fysiotherapeut en de huisarts.
Naast de traumachirurgie en de fysieke revalidatie is er ook aandacht voor psychosociale aspecten welke op lange termijn de grootste invloed hebben op de participatie van in de maatschappij.
We bieden een interactieve workshop waarbij we naast kennisoverdracht vooral ook samenwerking, uitwisseling van ervaringen en afstemming willen bereiken.
Sprekers:
Dr Raoul van Vugt, traumachirurg Zuyderland MC
Mw. Arnella de Heer, fysiotherapeut Adelante Zorggroep Hoensbroek/ Zuyderland MC
Guido Meys, fysiotherapeut, Zuyderland MC
Peter Muitjens, revalidatiearts, Adelante Zorggroep Hoensbroek
Manfred Driessen, huisarts in Voerendaal
Parkinson, kun je er tegenop boksen?
Veel mensen met de ziekte van Parkinson hebben moeite met het doen van twee dingen tegelijk, het uitvoeren van zogenoemde ‘dubbeltaken’. Boksen is bij uitstek een sport waarbij je enerzijds balans moet houden en anderzijds de tegenstander moet blijven observeren. Als je daar behendiger in wordt, helpt dat je ook in je dagelijkse leven. Daarnaast helpt regelmatig sporten om dopamine aan te maken. In deze workshop zal verder ingegaan worden op de voordelen die boksen biedt voor Parkinsonpatiënten en zal een inkijkje gegeven worden in het beoefenen van deze sport.
Sprekers:
dr. Mariëlle Pruppers, AIOS-ouderengeneeskunde
Miguel van den Berg, Bewegingsagoog, Meander in Balans, Meandergroep ZL
Jamie Jaspers, Bewegingsagoog, Parkinson Punt Zuyd, Meandergroep ZL
Marco Maassen, Zorgmanager/Parkinsonverpleegkundige, Parkinson Punt Zuyd, Meandergroep ZL
Blok 2 – 15:30-16:15
Begeleiding Op Maat poli (BOM-poli)
Sinds januari 2023 hebben we in het Zuyderland Medisch Centrum Heerlen de BOM-poli. BOM staat voor Begeleiding op maat en deze poli is bedoeld voor vrouwen (en partners) die hun bevalling een nare ervaring vonden. Uit onderzoek blijkt dat 10-20% van de vrouwen hun bevalling als vervelend ervaren heeft en ongeveer 1-3% ontwikkelt een post-traumatische stressstoornis (PTSS).
Deze vrouwen melden zich vaak als eerste bij de huisarts met een diversiteit aan klachten. Denk bijvoorbeeld aan een depressie, relatieproblematiek, en uitstel of afstel van een volgende zwangerschap. Door hier goed op in te spelen en deze vrouwen te begeleiden willen we die gevolgen voorkomen.
Een afspraak voor de BOM-poli kan gemaakt worden korte tijd na de bevalling, of bij een volgende zwangerschap (of wens hiervoor). Het kan fijn zijn de bevalling nog eens goed te bespreken en na te gaan wat de ervaring anders had gemaakt. Er kunnen handvaten uitgereikt worden om beter met de situatie om te leren gaan en ook wordt er geïnventariseerd of verdere psychische begeleiding wenselijk is. Als er een nieuwe zwangerschapswens is, of al sprake van een zwangerschap, kan er tevens gekeken worden naar de aankomende bevalling. Er kan dan een uitgebreid plan gemaakt worden om een volgende ervaring beter te laten worden.
Sprekers:
Cecile Romans: Huisarts in Neerbeek, kaderhuisarts Uro-Gynaecologie
Inge Brunenberg: PA i.o, Klinisch verloskundige
Anouk Maes: Verpleegkundig Specialist AGZ
PSA: to screen or not to screen, that’s the question
‘Dokter, ik wil mijn PSA laten controleren’. Een veelgehoorde vraag in de huisartsenpraktijk. Hoe ga je hier als huisarts mee om? Welke voordelen heeft dit precies? Wanneer is het PSA nou eigenlijk te hoog? Wat betekent het voor mijn patiënt als hij eenmaal ‘in de molen’ komt?
In deze workshop zullen wij dit soort vragen op interactieve wijze bespreken, waarbij de laatste stand van zaken omtrent PSA-screening, prostaatkankerdiagnostiek en prostaatkankerbehandeling aan bod komt.
Sprekers:
Max Bruins, uroloog
Michel Emonts, praktijkhoudend huisarts
Chronische pijn in de zorgketen
In het eerste deel van deze workshop wordt ingegaan op de regionale zorgketen chronische pijn met multidisciplinaire eerstelijns revalidatie. In het tweede deel wordt op interactieve wijze een casus besproken; de behandeling in de medisch specialistische revalidatie van een 43-jarige patiënt met chronische pijn met ernstige functionele beperkingen na aortaklep- en boogprothese (Bentall procedure). Hierbij wordt je kennis over het pijnsysteem opgefrist (quiz) en wordt dieper ingegaan op de pathogenese van opioïd geïnduceerde hyperalgesie en nociplastische pijn.
Sprekers:
Mario Geilen, physician assistant revalidatiegeneeskunde, Adelante Volwassenenrevalidatie Hoensbroek
Jasper Trietsch, huisarts, Gezondheidscentrum Terwinselen
Fenolisatie als pijnbestrijdingstechniek (PENG blokkade) voor een heupfractuur wanneer bij een kwetsbare geriatrische patiënt(e) niet meer voor operatie gekozen wordt
Al langer is bekend dat de zeer kwetsbare oudere die zijn of haar heup breekt grote kans heeft om binnen afzienbare tijd te overlijden. Wanneer deze patiënt geopereerd wordt zien we een verhoogd aantal complicatie denk aan een pneumonie of een UWI. Niet opereren (de conservatieve) therapie is mogelijk evengoed als er gekeken wordt naar kwaliteit van leven (FRAIL hip study). Echter speelt er dan nog substantieel veel pijn in de eerste weken. Binnen de pijngeneeskunde is een nieuwe techniek bedacht (eerste publicatie 2020). Met deze PENG-blokkade zoals deze genoemd kunnen de sensorische zenuwen naar het voorste deel van het heupkapsel met fenol ten gronde gemaakt worden. De eerste resultaten alhier zijn hoopgevend en we gaan het nu uitbouwen binnen onze groep. Patiënten kunnen comfortabel in bed liggen en met de verzorging hebben ze nog wat snelwerkende opiaten nodig. Er is hier ook een filmpje over gepubliceerd op de Zuyderland website. Voor zowel de eerste als de tweede lijn is dit een zeer interessante nascholing omdat het vergaande implicaties kan hebben voor ons gezondheidsstelsel als dit de vorm van behandeling wordt in deze patiënten categorie. Hiervoor is uiteraard meer objectief onderzoek nodig. We zullen ons daarom bij een prospectieve studie van het Radboud UMC gaan aansluiten. Verder bespreken we in het kort om deze behandeling in de thuissituatie (lees: verpleeghuis) aan te bieden.
Sprekers:
Glenn van de Vossenberg; anesthesioloog-pijnspecialist,
Anouck Nederstigt
Betere zorg door aandacht voor laaggeletterdheid
Welke voeding is gezond? Hoe moet ik een medicijn innemen, en in welke dosering? Wat staat er in de folder van de apotheek?
Het begrip gezondheidsvaardigheden gaat over veel meer dan goed kunnen lezen en schrijven. Het gaat bijvoorbeeld ook over rekenen. Of digitale vaardigheden.
Denk aan informatie kunnen opzoeken over beweging, voeding of gezondheidsklachten.
Verschillende onderzoeken laten de verbanden zien tussen gezondheid en laaggeletterdheid.
Naast de beperkingen die mensen ervaren, blijkt ook dat laaggeletterden vaker zorg en hulpverlening nodig hebben.
Kortom: tijd om er iets aan te doen!
Als zorgprofessional kom je regelmatig in aanraking met mensen die laaggeletterd zijn. Laaggeletterdheid is van invloed op de gezondheidsvaardigheden van mensen.
Tijdens deze workshop nemen we je mee in de volgende onderdelen:
• Weet hoe je laaggeletterdheid herkent
• Maak laaggeletterdheid bespreekbaar
• Pas je eigen communicatie aan
• Zorg dat ook de communicatie van jouw eigen organisatie begrijpelijk en toegankelijk is
• Weet waar naartoe je laaggeletterde patiënten kunt doorverwijzen
Sprekers:
Ivette Sprooten, Senior adviseur, projectleider Cubiss Limburg
Martine Crins, beleidsadviseur Kwaliteit & Veiligheid
Ilse Mattheij, huisarts
https://vimeo.com/579437374
Sjeemte
korte Nederlandse speelfilm over laaggeletterdheid
Filmmaker: Floris Ramaekers
Producent: Rinkel films
Hoofdrolspelers: Luka Kluskens en Jochum Ten Haaf
Gesproken taal: Nederlands en Maastrichts (met Nederlandse ondertiteling)
Duur: 13 minuten
Online inleiding: Ivette Sprooten, Senior-adviseur Leven Lang Ontwikkelen bij Cubiss Limburg
Korte inhoud
Een afspraak voor een uitkering loopt uit de hand wanneer Candide, 23, de baby van haar zus leent en vreemd genoeg doet alsof het haar eigen kind is. Caseworker Martijn probeert haar leugens te ontrafelen. Maar achter haar poppenkast gaat een onverwacht geheim schuil.
Blok 3 – 16:45-17:30
Steengoede steenzorg
Hoe behandel je een acute niersteenpatiënt optimaal? Met welke patiënten ga je zelf aan de slag en wanneer moeten alarmbellen gaan rinkelen? Welke patiënten zijn de zogenoemde ‘hoog risico steenvormers’ en zijn er nog tips en tricks ten aanzien van preventie?
Dit zijn enkele voorbeelden van vragen die we in deze workshop op een interactieve wijze willen gaan beantwoorden om uiteindelijk samen steengoede steenzorg te kunnen leveren!
Sprekers:
Sally Bruins – Van Rijswijck, huisarts
Rens Jacobs, uroloog
Wensen voor later…; meerwaarde voor de prater
Na een aantal keer het belang en de manier van gespreksvoering over proactieve zorgplanning in workshops te hebben aangeboden;
wordt dit jaar de aandacht gevestigd op de transmurale samenwerking hierbij.
Hoe doe je dat?
In deze interactieve workshop leren en verkennen we samen casuïstiek.
Er komen behulpzame interventies aan bod om met mensen in een palliatieve en/of kwetsbare levensfase keuzes helder te krijgen over hun toekomstige zorgwensen.
Dan is het goed te weten wat al besproken is bijvoorbeeld.
Transmurale gegevensuitwisseling is een belangrijke stap in de samenwerking.
Wat verwachten huisartsen en medisch specialisten daarbij van elkaar? Welke inhoud en welke manier van uitwisseling is handig?
We hebben goede voorbeelden en u krijgt tips!
Dus wees erbij!
Sprekers:
Loes van Bokhoven, huisarts in Elsloo
Fabienne Warmerdam, internist oncologie in Zuyderland Medisch Centrum
Artrose – “Versleten? Had ik dit maar eerder geweten!”
Artrose is booming! De incidentie en prevalentie stijgen en de zorgvraag in de praktijk neemt toe. Voor de dokter soms een lastige diagnose en voor de patiënt vaak een forse beperking in zijn beweegruimte. Maar, is iemand met artrose ook daadwerkelijk versleten?
Wat onderzoek je? Wat adviseer je? Wat zijn de verwachtingen voor de toekomst?
Deze workshop geeft praktische handvaten om als huisarts meer beweegruimte te creëren voor uzelf en de patiënt en de samenwerking met de 2e lijn te bevorderen.
Sprekers:
Remco Dinjens, huisarts/kaderarts bewegingsapparaat i.o. GC Hoensbroek-Noord
Emil van Haaren, orthopedisch chirurg Zuyderland
Lichen Sclerosus – dat jeukt mij niet anno 2023
Lichen sclerosus is een veel voorkomende klacht met soms verregaande gevolgen. Vaak is de diagnose duidelijk op basis van het klinische beeld. Echter soms duurt het lang voor je juiste diagnose gesteld is. En wat dan? Wat zijn de nieuwste inzichten in behandeling? Wat als de gestarte behandeling niet werkt? Followup wordt vaak naar de 1e lijn verwezen, maar waar moet op gelet worden? Na deze workshop zal bovenstaande een stuk helderder zijn en zien jullie die patiënte met lichen sclerosus vol vertrouwen tegemoet!
Sprekers:
Miriam Harings, Huisarts.
Jonas Ellerbrock, Gynaecoloog
Telemonitoring van patiënten in de thuissituatie-wie doet nu wat
Pathman Pasupathy (CMIO Zuyderland), Martijn Gelissen (CMIO huisartsen) en Tanja Schiffelers, (Afdelingshoofd ZCC en projectleider DZT) nemen jullie graag mee in de digitale werkwijze van Zuyderland, en willen met jullie in gesprek gaan over de randvoorwaarden van succesvol ingerichte digitale zorg/ telemonitoring in eerste en tweede lijn. Essentieel is hierbij het integreren van digitale zorg in bestaande processen, in plaats van digitale zorg ‘erbij doen’. Tevens introduceren de sprekers essentiële onderdelen van digitale zorg binnen Zuyderland die het mogelijk zullen maken deze zorg werkdruk verlagend te laten zijn, zoals de eNurse. Door middel van prikkelende stellingen willen zij de interactie met jullie opzoeken.
Sprekers:
Pathman Pasupathy, CMIO Zuyderland
Martijn Gelissen, CMIO Meditta
Tanja Schiffelers, Programma DZT en afdelingshoofd ZCC