- Zuyderland
- Werken & Leren
- Zuyderland Academie
- Onderwijs
- Symposia
- Verpleegkundig Symposium
Verpleegkundig Symposium
Alleen ga je sneller, samen kom je verder: de beste zorg!
Cure + Care = kracht!
De verpleegkundige is de onmisbare schakel in de zorg van de toekomst waarbij samenwerking steeds belangrijker wordt.
Een symposium voor alle verpleegkundigen van Zuyderland (Cure & Care) met inspirerende lezingen, interactieve workshops en een Lagerhuis debat over verpleegkundig leiderschap, verpleegsensitieve uitkomsten, (transmurale) samenwerking en verbinding.
Voor het tweede jaar op rij wordt de prijs voor het ‘Verpleegkundig verbeterproject van het jaar’ uitgereikt waarin verpleegkundigen verbeterideeën pitchen en zo kans maken op deze prijs.
Samenkomen, verbindingen maken, leren van en mét elkaar, buiten de muren van de eigen afdeling kijken, elkaar actief opzoeken en zó de beste zorg voor onze patiënten leveren.
Kortom, een middag en avond vol inspiratie en energie, met interessante sprekers waaronder prof. dr. Jan Hamers, prof. dr. Hester Vermeulen, dr. Judith Meijers, dr. Pieterbas Lalleman en anderen..
Mis het niet!! Schrijf je in via de inschrijfformulieren (zie de tabs lager op op deze pagina).
Wanneer:
Donderdag 24 januari 2019
Hoe laat:
Inloop vanaf 15:45 uur, het einde is voorzien om 21.00 uur
Waar:
City Resort Sittard
Adres:
Milaanstraat 115, 6135 LH Sittard
Mede mogelijk gemaakt door:
15.45 – 16.15 uur | Inloop & posterpresentaties verbeterideeën Cure + Care |
16.15 – 17.00 uur | Opening en welkom door dagvoorzitter Prof. dr. Jan Hamers -Hoogleraar Ouderenzorg, Roel Goffin – lid Raad van Bestuur en Wideke Nijdam – lid Raad van Bestuur |
17.00 – 17.30 uur | Keynote: Alleen ga je sneller, samen kom je verder: de beste zorg! Cure + Care = kracht! Door: dr. Judith Meijers en Prof. Dr. Hester Vermeulen |
17.30 – 18.30 uur | Parallelle lezingen/ workshops
|
18.30 – 19.15 uur | Pauze |
19.20 – 20.00 uur | Lagerhuis debat |
20.00 – 20:30 uur | Pitches verbeterideeën door verpleegkundigen Care + Cure, aansluitend de publieksstemming en prijsuitreiking door Sandra Beurskens, juryvoorzitter |
20.30 – 20.45 uur | Afsluiting door dagvoorzitter Prof. dr. Jan Hamers |
20.45 – 21:30 uur | Netwerkborrel |
Het dagvoorzitterschap wordt ingevuld door: Prof. dr. Jan Hamers.
Jan is Hoogleraar Ouderenzorg aan de Universiteit Maastricht en voorzitter van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg. Verder is hij visiting professor aan de University of Leeds (UK) en voorzitter van het Wetenschappelijk College Verpleegkunde.
De zorgvraag verandert door het toenemend aantal (oudere) chronisch zieken, die bovendien langer thuis moeten blijven wonen. De visie op gezondheid en ‘beste zorg’ verandert eveneens; er wordt een groter beroep gedaan op de zelfredzaamheid, veerkracht en eigen regie en op onderlinge (informele) ondersteuning. Naast deze ontwikkelingen vragen ook technologie en eHealth tevens om andere competenties van zorgprofessionals. Tegelijkertijd staan de financiële middelen en beschikbaarheid van voldoende en goed opgeleide verpleegkundigen en verzorgenden sterk onder druk.
Al deze ontwikkelingen hebben een grote impact op de manier hoe we zorg organiseren en de benodigde competenties van professionals in het verpleegkundig domein (verpleegkundigen en verzorgenden). Ze vragen een nieuw klimaat dat leiderschap, performance feedback, leren en innoveren in de werkomgeving en duurzaam interprofessioneel samenwerken stimuleert (Cure + Care = kracht!).
Naast een set van verpleegsensitieve uitkomsten, zoals delier, vallen, ondervoeding, pijn, infectie , wordt in vrijwel elke organisatie geïnventariseerd hoe de cliënt de geleverde zorg ervaart. . Deze gegevens worden echter nog onvoldoende ingezet om systematisch op de werkplek te leren en het professioneel handelen te stimuleren. De data worden voornamelijk gebruikt voor externe verantwoording op meso- en macroniveau en nog te weinig voor het aanjagen van interne kwaliteitsverbeteringen of delen van best practices. Verpleegkundigen en verzorgende spelen een cruciale rol.
Met hen is er veel winst te behalen bij het verbeteren van kwaliteit, veiligheid, effectiviteit en persoonsgerichtheid door slim gebruik te maken van alles wat er al gebeurt en wordt verzameld. Maar enkel registratie en evaluatie van kwaliteitsgegevens is niet voldoende. Innovatie en kwaliteitsverbetering komen daar tot stand waar professionals reflecteren, uitdaging en vrijheid ervaren en leiderschap tonen. Duurzaam leren op basis van kwaliteitsgegevens beoogt niet alleen de kwaliteit van zorg te verbeteren maar ook de professionaliteit van verpleegkundigen en verzorgenden.
Dr. Judith Meijers Prof. Dr. Hester Vermeulen
Dr. Judith Meijers is als Assistent Professor werkzaam bij de Universiteit Maastricht en als senior beleidsmedewerker bij Zuyderland Care. Tevens is zij de linking pin van Zuyderland werkzaam binnen de Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg. Zij is visiting professor aan de University of Alberta Canada. Ze was een van de geselecteerde deelnemers van het 2-jarig Leadership Mentoring en Nursing Reseach (LMNR) post-doc programma voor verpleegkundig leiderschap (vanuit ZonMW). Zij is mede- initiatiefnemer en medeauteur van het Manifest kwaliteit van zorg nu en in de toekomst (Investeer in kennisinfrastructuur en wetenschappelijke onderbouwing van beroepspraktijk verpleegkundigen en verzorgenden).
- Managing = Nursing: over verpleegkundig leiderschap en het ‘echte’ werk
In een uur verkennen we gezamenlijk wat verpleegkundig leiderschap betekent voor het zijn van manager in Zuyderland. Wat levert het op, waar schuurt het? Hoeveel invloed heb je en in hoeverre helpt je verpleegkundige achtergrond bij het neerzetten van deze cruciale rol. Aan de hand van de bevindingen van mijn proefschrift laat ik zien dat sommige verpleegkundige neigingen het leiderschap in de weg zitten en andere juist ondersteunend zijn. Samen hebben we een reflectie over hoe deze bevindingen zich verhouden tot het ‘echte’ werk van de verpleegkundig manager in Zuyderland en wat dit zegt over hun leiderschap.
Pieterbas Lalleman, PhD verpleegkundige. Onderzoeker en docent Instituut Verpleegkunde Studies, Hogeschool Utrecht
- Verpleegsensitieve uitkomsten; Jij maakt het verschil
In deze workshop staat leiderschap voor kwaliteit en in het bijzonder voor verpleegsensitieve uitkomsten centraal. Op dit moment wordt het bijhouden van relevante uitkomsten van patienten en cliënten zoals ondervoeding, delier, vallen en pijn gezien als een last in plaats van een lust. In deze workshop gaan we met elkaar in dialoog over op welke wijze je in je team de verpleegsensitieve uitkomsten kunt gebruiken om te leren en verbeteren. En daarmee kunnen ook verpleegsensitieve uitkomsten op het niveau van de verpleegkundige of verzorgende vergroot worden, zoals werkplezier!
Prof. dr. Hester Vermeulen, Hoogleraar Verplegingswetenschap Afdeling: IQ Healthcare, Radboud universitair medisch centrum
- Transmuraal samenwerken: do’s en don’ts
In deze workshop zal als voorbeeld het Project ”Gewenste zorg in de laatste levensfase” worden besproken. Dit is een project waarin diverse zorgprofessionals (zoals huisartsen, specialisten, verpleegkundigen en apothekers) interdisciplinair samenwerken om de continuïteit van palliatieve zorg in de keten te waarborgen. In deze workshop zullen de do’s en don’ts van transmuraal werken besproken worden en wordt ingezoomd op hoe samenwerken kan leiden tot betere patiëntuitkomsten en het besparen van kosten.
Lara Dijkstra is ketenregisseur Gewenste zorg in de laatste levensfase in de Westelijke Mijnstreek en Projectmanager van het project DEDICATED. Ze deed Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) en vervolgens een Master Gezondheidswetenschappen aan de Erasmus Universiteit en heeft ervaring opgedaan in diverse beleidsfuncties.
- De patiënt wordt cliënt: Transitie van hulpvraag naar eigen regie binnen de thuiszorg
In deze workshop zal als voorbeeld het Project ”Nurses in the lead” worden besproken. Dit is een project waarin het doel is de cliënt thuis te ondersteunen op weg naar zelfredzaamheid en eigen regie Zorgdoelen om dit te behalen stelt de wijkverpleegkundige samen met cliënt op en het gehele verzorgende en verpleegkundige team werkt samen met de cliënt om deze te behalen.
Sanne Hooijen, Senior Wijkverpleegkundige Roosteren-Susteren en Bibi Esser, Wijkverpleegkundige Limbrichterveld-Hoogveld
Via een jaarlijkse call kunnen verpleegkundigen projectideeën voor verpleegkundige verbeterprojecten indienen. Het project moet praktijkgericht zijn, binnen 1 jaar uit te voeren en leiden tot een verbetering van de verpleegkundige patiëntenzorg.
De ingediende projectideeën worden door een onafhankelijke en deskundige jury (bestaande uit afgevaardigden van de Verpleegkundige Adviesraad (VAR), de cliëntenraad, verpleegkundige opleidingen en verpleegkundigen uit de praktijk vanuit de CURE en CARE) beoordeeld.
De verpleegkundigen van de projectideeën die door de jury als beste beoordeeld zijn, zullen hun projectidee aan de hand van een posterpitch kort toelichten tijdens het verpleegkundig symposium. Hierna is het publiek in de gelegenheid te stemmen op hun favoriete project.
Deze stemming gebeurt apart voor de projectideeën vanuit de CURE en CARE. Op basis van deze stemming wordt per onderdeel CURE en CARE één projectidee verkozen tot ‘Verpleegkundig verbeterproject van het jaar’. Dit alles onder de kundige leiding van juryvoorzitter Sandra Beurskens.
Deze projectteams worden door Zuyderland Academie en een regionale lector van Zuyd Hogeschool begeleid bij de opzet en uitvoer van het verbeterproject.
Sandra Beurskens
Lector van het lectoraat ‘Autonomie en Participatie van mensen met een chronische ziekte’, Faculteit Gezondheidszorg, Zuyd Hogeschool te Heerlen. Bijzonder hoogleraar ‘Doelgericht meten in de dagelijkse zorgpraktijk’, Onderzoeksinstituut Caphri, Universiteit Maastricht. Ze is een van de kwartiermakers van het Brightlands innovatieprogramma Limburg Meet (LIME) (www.limeconnect.nl). Beurskens verbindt de werelden van wetenschap en praktijk met elkaar. Inhoudelijk richt haar werk zich op cliënt gecentreerde zorg, goalsetting, evidence based practice, implementatie, interprofessioneel samenwerken en het gebruik van meetinstrumenten in de dagelijkse praktijk. Binnen Zuyderland werkt ze samen met Petra Erkens aan het ondersteunen van verpleegkundige verbeterprojecten en onderzoek.
- Sandra Beurskens, juryvoorzitter – Lector Autonomie en Participatie mensen met een chronische ziekte, Zuyd Hogeschool en Bijzonder hoogleraar Doelgericht meten in de zorgpraktijk, Maastricht University
- Ron Aalders – lid cliëntenraad Zuyderland CURE, onderwijskundige
- Lieke Alberts – beleidsadviseur Kwaliteit & Veiligheid, verplegingswetenschapper
- Marina Ekermans – verpleegkundige Thuiszorg
- Petra Erkens – projectleider Verpleegkundig Onderzoek RVE Zuyderland Academie, docent-onderzoeker Zuyd Hogeschool
- Miranda Feijen – regiomanager Zorgcentra
- Jennifer Giezenberg – hbo verpleegkundige
- Helen Hamilton – opleidingsfunctionaris Verpleegkundige opleidingen
- Jo Huynen – gespecialiseerd diabetes verpleegkundige
- Inge Jochem – beleidsadviseur CARE, ondersteunt Verpleegkundige Adviesraad (VAR) Zuyderland CARE
- Selma Lodeizen – wijkverpleegkundige Zuyderland zorgcentra
- Judith Meijers – senior beleidsmedewerker CARE, assistent professor Maastricht University
- Petra van Montfort – opleidingscoördinator Verpleegcentrum
- Paul Vogelaar – IC-verpleegkundige, lid Verpleegkundige Adviesraad (VAR) Zuyderland CURE
- Rianne Wennekes – neuroloog/kinderneuroloog, mandaathouder Leiderschapsontwikkeling
Doelgroep:
Alle verpleegkundigen, Verpleegkundig Specialisten, verpleegkundig leidinggevenden binnen Cure & Care Zuyderland en overige geïnteresseerden.
Accreditatie:
wordt aangevraagd voor de V&VN en VSR
Interne deelnemers wordt dit symposium kosteloos aangeboden.
Kosten deelnemers niet werkzaam binnen Zuyderland Cure + Care: € 75,– p.p.
Aanmelden vóór 18 januari.
Inschrijven ter plaatste is mogelijk
Helaas is het niet meer mogelijk om je digitaal in te schrijven voor dit congres.
Inschrijven ter plaatse is wel nog mogelijk.
Tijdens dit symposium zullen er foto’s gemaakt worden voor interne en externe publicatie.
Dit symposium wordt voorbereid door een brede voorbereidingsgroep:
- Marjolein Heemels, Voorzitter VAR Cure, gesp. verpleegkundige (Voorzitter symposium-commissie)
- Nikita Carrus, VAR lid Cure, verpleegkundige Oost 53
- Petra Erkens, projectleider Verpleegkundig Onderzoek, docent Zuyd Hogeschool.
- Selma Lodeizen, VAR lid care, wijkverpleegkundige
- Judith Meijers, Assistent Professor Universiteit Maastricht, senior beleidsmedewerker Care
- Audrey Merry, wetenschapscoördinator en epidemioloog Bureau Wetenschappelijk Onderzoek
- Marco Ortu, projectleider functiedifferentiatie ‘Met 4 en 6 naar 10’
- Yvonne Schutgens, Congresbureau/bedrijfsopleidingen
- Renee Seegers, projectleider Verpleegkundig Onderzoek
- Monette Stoffels, Congresbureau/stagebureau