Ga naar hoofdinhoud

Moleculaire diagnostiek, Infectieserologie en het coronavirus

Medische Microbiologie – Conny Meuwissen

Medische Microbiologie

Moleculaire diagnostiek, Infectieserologie en het coronavirus

Conny Meuwissen werkt als coördinerend medisch analist Infectieserologie en Moleculaire diagnostiek bij het Microbiologisch laboratorium van Zuyderland. Dit laboratorium is onderverdeeld in drie subafdelingen (Bacteriologie, Infectieserologie en Moleculaire diagnostiek)*. Gemiddeld komen per dag 900 aanvragen binnen bij het laboratorium. Hiervan zijn gemiddeld 500 monsters voor de subafdelingen die Conny coördineert.

Conny: ‘Bij Moleculaire diagnostiek kijken we of een micro-organisme (virus of bacterie) aanwezig is in het menselijk lichaam door op zoek te gaan naar erfelijk materiaal (DNA/RNA) van het micro-organisme. Bij Infectieserologie kijken we of het virus of de bacterie aanwezig was in het lichaam door te onderzoeken of het lichaam antistoffen heeft aangemaakt. Wij onderzoeken DNA en antistoffen van onder andere kinkhoest, hepatitis, HIV, SOA, maar ook van Covid-19. Alleen al van hepatitis kennen we vier varianten: A, B, C en E. Met de A variant kan iemand besmet raken door contact met besmet water. De B en C variant door bloedcontact met een besmet organisme. De E variant is een hepatitissoort die voorkomt bij varkens. Covid-19 is de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. Het virus wordt corona genoemd omdat het door een microscoop bekeken uitziet als een kroon.

Om uit te leggen hoe de onderzoeken worden verricht, neem ik als voorbeeld het coronavirus. Dit virus kan worden aangetoond door een uitstrijkje te nemen van keel en neus. Eerst halen we bij de afdeling Moleculaire diagnostiek al het aanwezige erfelijke materiaal (DNA of RNA) uit het materiaal. Vervolgens wordt dit vermeerderd en kan dit zichtbaar gemaakt worden door hieraan een fluorescerend label te hangen. Dit zichtbaar maken gebeurd in een hiervoor bestemd detectieapparaat. Op die manier analyseren we ook de aanwezigheid van anderen virussen en bacteriën.

Als het materiaal voor een coronatest op de onderzoeksapparatuur gaat, duurt het zes tot zeven uur eer de test klaar is. Per dag ontvangen we gemiddeld 200 monsters voor een coronatest. Er zijn meerdere apparaten waarop deze test kan worden uitgevoerd. Dus de apparatuur staat geen moment stil.

Binnen onze afdeling doen we ook veel aan het invoeren/implementeren van nieuwe testmethoden. We zijn voortdurend bezig met het ontwikkelen van de juiste fluorescerende labels die passen bij specifiek DNA/RNA en met nieuwe PCR (Polymerasekettingreactie) technieken. PCR is een manier om zeer kleine hoeveelheden DNA/RNA te vermenigvuldigen totdat de hoeveelheid groot genoeg is om te analyseren.

Als een arts wil weten of een patiënt een besmetting met het coronavirus heeft doorgemaakt, dan vindt het onderzoek plaats bij de Infectieserologie. Daar wordt onderzocht of er antistoffen in het bloed aanwezig zijn tegen het virus. In de zomer van 2020 is bij 25% van het ziekenhuispersoneel wat bij Zuyderland werkt, antistoffen aangetoond. Dit betekent dat 25% van het zorgpersoneel besmet is geweest.

Twee jaar geleden ben ik benoemd tot coördinator waardoor ik bijna niet meer werkzaam ben op het laboratorium zelf, maar ik ben er wel iedere dag aanwezig. Ik stuur nu een gedeelte van het team aan, ben veel bezig in de backoffice en zorg ervoor dat alles aanwezig is zodat de analisten hun werk goed kunnen doen. Ik begeleid stagiaires en zoek mee om oplossingen te vinden als er problemen zijn. Coördineren is een andere tak van sport, erg leuk om te doen en een mooie uitdaging.

Ik werk in de zorg en toch werk ik niet direct met patiënten. Ik ben indirect bezig met het probleem van de patiënt en het voelt goed dat ik een stukje kan bijdragen aan de oplossing ervan.’

 

*Meer informatie over de subafdelingen kunt u lezen op de hoofdpagina van de medische Microbiologie.