'Schildklieroperatie zonder blijvend litteken'
Henny Brouns-Moonen
Heelkunde'Schildklieroperatie zonder blijvend litteken'
Mevrouw Henny Brouns-Moonen (61) is niet alleen voor de eerste keer in haar leven bij een specialist in het ziekenhuis in behandeling, maar ook de eerste patiënt in Limburg die een schildklieroperatie ondergaat via de TOETVA* methode. Hierbij worden via de mond, voor de tandenrij langs, instrumenten ingebracht. Vervolgens wordt over de kin heen, via een kijkoperatie de behandeling aan de schildklier uitgevoerd. Het voordeel van deze methode is dat er geen blijvend litteken te zien is aan de hals.
‘Ik voelde me al een paar maanden niet lekker, had last van hartkloppingen, opvliegers, was altijd moe en sleepte me door de dag heen. Ook was ik vijf kilo afgevallen. Ik ben normaal een gezond en actief mens, dus ik ging er vanuit dat het een combinatie was van leeftijd en iets wat tussen de oren zat. De bloeduitslagen vertelden dat mijn schildklier te snel werkte. Op de scan die volgde, waren vier puntjes te zien in het linkerdeel van de schildklier. Volgens de arts waren dit afwijkende cellen en de kans bestond dat deze kwaadaardig waren.’
Henny wordt doorverwezen naar chirurg dr. James van Bastelaar. Na uitleg over de verschillende operatietechnieken, kan ze kiezen voor en TOETVA waarbij een deel van de schildklier middels een kijkoperatie verwijderd kan worden. Een andere optie is een open operatie via een snede in de hals. De TOETVA kan slechts één keer worden uitgevoerd. Als na de operatie blijkt dat ook het andere deel van de schildklier verwijderd moet worden, dan zal alsnog een operatie via de hals plaats moeten vinden. Henny kiest voor de TOETVA.
‘In oktober 2019 ben ik geopereerd door dr. van Bastelaar, een sympathieke arts die open en toegankelijk is. Ik ben vrij nuchter en ben de operatie optimistisch ingegaan zonder verwachtingen. De operatie viel heel erg mee.
Eenmaal thuis dacht ik dat ik meteen mijn dagelijkse werkzaamheden weer op kon pakken. Dat viel tegen. Ik bleek een patiënt te zijn die veel last had van de nawerkingen van de narcose. Ik was voortdurend moe. Daardoor heeft het vier maanden geduurd voordat ik mijn werk als doktersassistente weer volledig op kon pakken. Schildkliermedicatie gebruik ik niet meer. Onder mijn kin zit nog een zwelling. Die zal nog slinken, maar dat heeft tijd nodig volgens de arts. Waarschijnlijk hangt dat samen met het dove gevoel wat ik nog in mijn kin heb. Ik ben in behandeling bij een logopediste, omdat ik voortdurend het gevoel heb dat ik hees ben en geen toon kan houden met zingen. Het instrument voor de kijkoperatie gaat namelijk door de keel en dus via de stembanden naar de schildklier. Ook dat heeft tijd nodig. Al met al is alles goed verlopen en de kanker is weg. Als alles zo blijft, kan ik iedereen deze operatie aanbevelen.’
* De transorale endoscopische thyreoïdectomie met vestibulaire benadering (TOETVA) is de eerste schildklieroperatie zonder blijvend uitwendig zichtbaar litteken. In Limburg werd de TOETVA methode de eerste keer met succes uitgevoerd in Zuyderland bij op 21 oktober 2020 . De operatie is op video opgenomen en te zien via de newsroom van Schildkliercentrum Zuyd op de Zuyderland website.