Ga naar hoofdinhoud

‘Dialyseren is nodig om in leven te blijven’

Dominique Aggenbach

Diaylise

‘Dialyseren is nodig om in leven te blijven’

Dominique: ‘Werken op de Dialyse is een combinatie van patiëntenzorg en techniek. Om als verpleegkundige op deze afdeling te kunnen werken, volg je eerst gedurende 15 maanden een opleiding om alles te leren over dialyseren. De theorie volg je in het MUMC+ in Maastricht en met de praktijk ga je aan de slag binnen onze afdeling.

Als de nieren niet of minimaal functioneren en niertransplantatie niet (meteen) kan, is dialyseren nodig om in leven te blijven. De behandeling kan heftige bijwerkingen hebben. Medicatie en leefstijl zijn cruciaal om die bijwerkingen zoveel mogelijk te minimaliseren. Naast een strikt dieet mag de patiënt meestal maar weinig drinken. Je kunt je voorstellen dat dit een hele beproeving is, zeker tijdens een warme zomer.

Mijn dag begint met het bedrijfsklaar maken van de apparatuur. De kunstnier is een onderdeel van de machine en is ongeveer 20 centimeter groot. Dat is enorme vooruitgang als je bedenkt dat de eerst kunstnier (een Nederlandse uitvinding) zo groot was als een badkuip. Als de machine bedrijfsklaar is, worden twee naalden ingebracht in een shunt. Dit is een speciaal daarvoor door een chirurg aangelegd bloedvat. Aan de naald wordt een slang gekoppeld die naar de machine gaat. Het bloed van de patiënt wordt door de machine naar de kunstnier gepompt waar het gefilterd wordt. Vervolgens stroomt het via een tweede slang terug in het lichaam. Mijn taak is het om patiënt en machine tijdens het dialyseren, goed in de gaten te houden. Zijn er afwijkingen, dan is het belangrijk dat snel actie wordt ondernomen.

Een groot onderdeel van het werk is het begeleiden van de patiënt in het aanvaarden van zijn ziekte en te leren om hiermee om te gaan. Het bespreken van problemen is erg belangrijk. Als een patiënt nog werkt, dient de dialyse ingepast te worden in het werkzame leven. Soms is er ook een kinderwens. Helaas gaat dialyse en zwanger worden niet samen. Ook hierin bieden wij begeleiding, samen met de nefroloog (arts gespecialiseerd in nierziekten) en een maatschappelijk werker.

Een patiënt dialyseert zijn hele leven of tot er een geschikte donornier beschikbaar komt. Is dat het geval, dan hoeft de patiënt niet meer bij ons te dialyseren. Dialyse gaat niet oneindig door en helaas komt het ook voor dat patiënten overlijden. Soms maakt een patiënt de bewuste keuze om te stoppen met de behandeling. Dat respecteren we en ook in dat geval begeleiden we de patiënt en de familie.

We vinden het erg belangrijk dat we onze patiënten afleiding kunnen bieden tijdens het dialyseren. Daarom hebben we een feest comité opgericht dat allerlei activiteiten organiseert. We hebben ook een eigen carnavalsvereniging ‘Ummer doosj’ die in carnavalstijd een dialyse prins of prinses uitroept. We doen er alles aan om voor onze patiënten de tijd tijdens het dialyseren zo aangenaam mogelijk te maken.

Waar onze patiënten ook plezier aan hebben is de Tour de Dialyse. Deze is ontstaan uit een afstudeerproject van een collega tijdens haar HBOV opleiding. Tijdens deze Tour de Dialyse fietsen de patiënten tijdens het dialyseren terwijl ze in de dialysestoel zitten. Dat zorgt voor een stuk afleiding en conditieverbetering. Bovendien heeft het een positieve invloed op het dialyseproces. Er zit ook een wedstrijdelement aan vast. Wie het meeste aantal kilometers heeft meegefietst tijdens de Tour de France, ontvangt een beker. Dit is een extra aanmoediging voor de deelnemers om nog meer kilometers te fietsen.

 

Snel naar