De huisarts of de Huisartsenpost stuurt u zo nodig door naar de afdeling Spoedeisende Hulp van Zuyderland Medisch Centrum. Voor de SEH van Zuyderland Medisch Centrum heeft u altijd een verwijzing nodig van uw eigen huisarts of de huisartsenpost.
112
Als u denkt dat u -of iemand in uw omgeving – in een acute, levensbedreigende situatie verkeert, belt
u het alarmnummer 112 en vraagt u om een ambulance.
Op werkdagen van 08.30 – 12.00 uur en 13.00 – 17.00 uur
Locatie
Sittard-Geleen
meldpunt Oost 11
De Wondpoli van Zuyderland Medisch Centrum is gevestigd op locatie Sittard-Geleen.
Op de Wondpoli behandelen we patiënten met gecompliceerde en chronische wonden. Uw verwijzing naar de Wondpoli vindt altijd plaats via de specialist, huisarts of verpleeghuisarts.
Tijdens het spreekuur bekijkt en beoordeelt een wondverpleegkundige de wond en neemt een wondanamnese (intake) af. Vervolgens wordt een behandelplan opgesteld. Er is ook een chirurg bereikbaar of aanwezig voor eventuele vragen of advies.
Wat is Samen beslissen?
We willen dat de zorg die u krijgt zo goed mogelijk aansluit en past bij uw leven en behoeften. Daarvoor is het belangrijk dat u met uw dokter/verpleegkundige samen praat en een beslissing neemt over welke zorg het beste bij u past. Dit noemen we Samen Beslissen.
De dokter/verpleegkundige heeft medische kennis. U weet vooral wat uw eigen wensen en behoeften zijn en wat u belangrijk vindt.
Wat kunt u zelf doen en wat doen zorgverleners?
U bereidt zich voor op het gesprek met uw zorgverlener, en schrijft bijvoorbeeld uw vragen alvast op.
U stelt de vragen aan uw zorgverlener zodat u geïnformeerd bent. U vertelt uw zorgverlener wat uw wensen en behoeften zijn en wat u belangrijk vindt in uw leven. Neem de tijd en betrek waar nodig of wenselijk uw naasten.
De zorgverlener beschikt over medische kennis en bespreekt de behandelmogelijkheden met u. De informatie die u krijgt van uw zorgverlener sluit aan op uw wensen en behoeften.
Samen nemen jullie een beslissing over welke zorg het beste bij u past.
Hoe kunt u samen beslissen?
Er zijn diverse hulpmiddelen om samen te beslissen zoals:
Tips voor uw voorbereiding op het gesprek met uw zorgverlener
In Zuyderland vinden we Samen beslissen erg belangrijk. Samen beslissen is daarom onderdeel van de basiszorg. We voeren altijd het goede gesprek tussen dokter/verpleegkundige en patiënten over zorg, gezondheid en behandeling.
De wondverpleegkundige geeft voorlichting, begeleiding en praktische hulp aan mensen met een chronische of gecompliceerde wond. De verpleegkundige geeft ook leefregels mee om zelf te doen wat mogelijk is om de wond te laten genezen. Als het nodig is, wordt thuiszorg aangevraagd
Bij de behandeling van chronische en gecompliceerde wonden wordt gebruik gemaakt van moderne verbandmaterialen en technieken die de genezing van gecompliceerde/chronische wonden kunnen bevorderen. Een voorbeeld hiervan is de negatieve druk therapie (NDT). Dit is een methode waarbij gebruik wordt gemaakt van gecontroleerde onderdruk(vacuüm) om de wondgenezing te bevorderen.
Waar moet u aan denken bij gecompliceerde en chronische wonden?
Wonden ten gevolge van doorliggen (decubitus wonden)
Open beenwonden (ulcus cruris)
Open buikwonden
Chirurgische wonden
Diabetische voet
Brandwonden
Oncologische wonden
Afspraak & Contact
Wilt u een afspraak maken of bent u verhinderd? Dan kunt u contact opnemen met: