- Zuyderland
- Specialismen en afdelingen
- Seksuologie
Seksuologie
Afspraak & Contact
Wilt u een afspraak maken of meer informatie, neem dan contact op met onderstaande specialisme. Geeft u aub aan dat u een afspraak wenst op het seksuologie-spreekuur.
Locaties
088 – 459 7837
Seksualiteit is een belangrijk onderdeel van het leven. Seksuele problemen komen echter vaak voor. Voor de meeste mensen is seksualiteit een lastig thema om over te praten, zeker als het over seksuele klachten gaat.
De Seksuologie is een onderdeel van de Medische Psychologie en er wordt samengewerkt met Gynaecologie en Urologie. U kunt hier terecht voor diagnostiek en behandeling van uiteenlopende seksuele problemen.
Bij de Polikliniek Seksuologie op locatie Heerlen kunt u terecht voor diagnostiek en behandeling voor uiteenlopende seksuele problemen.
Soms kunnen seksuele problemen te maken hebben met ziekte, lichamelijke beperkingen, psychische klachten of de behandeling ervan. Mensen met een chronische ziekte, bijvoorbeeld nier-dialysepatiënten en patiënten met diabetes, maar ook mensen met kanker, hart- en vaatziekten, reuma of parkinsonpatiënten kunnen problemen hebben op seksueel gebied. Klachten als vermoeidheid, pijn en jeuk kunnen invloed hebben op seksualiteit.
Maar ook andere veranderingen die een ziekte met zich meebrengt kunnen een rol spelen in de beleving van seksualiteit. Denk bijvoorbeeld aan brandwonden, het krijgen van insulten, het hebben van een tremor, blaas, maag- en darmproblemen (stoma). Ook kan het dragen van kunstmatige hulpmiddelen zoals een katheter of een medicijnpomp seksualiteit negatief beïnvloeden. Medische behandelingen kunnen het seksueel functioneren belemmeren, zoals een operatie of bestraling in het genitale gebied of chemotherapie. Van een aantal medicijnen is bekend dat ze invloed hebben op de seksualiteit.
Ook kunnen psychologische factoren een rol spelen bij het ontstaan, of het in stand houden van seksuele klachten. Door ziekte kunnen mensen soms problemen krijgen met hun zelfbeeld. De manier waarop we tegen ons lichaam aankijken, heeft ook invloed op seksualiteit. Gevoelens van angst, depressie en woede kunnen de zin in vrijen wegnemen. Daarnaast kunnen relationele problemen een rol spelen bij seksuele problematiek. Mensen met seksueel traumatische ervaringen of incestslachtoffers hebben vaak last van problemen met intimiteit.
Veel voorkomende seksuele klachten bij mannen zijn:
- Erectieproblemen
- Geen orgasme kunnen krijgen of te snel klaarkomen
- Minder zin of tegenzin om te vrijen
- Pijn
Veel voorkomende seksuele klachten bij vrouwen zijn:
- Minder zin of tegenzin om te vrijen
- Problemen met de opwinding
- Geen orgasme kunnen krijgen
- Pijn bij het vrijen
- Geen gemeenschap kunnen hebben (vaginisme)
U kunt verwezen worden naar de Seksuologie door een medisch specialist van Zuyderland. Huisartsen kunnen verwijzen naar Gynaecologie of Urologie. Binnen het multidisciplinaire team, dat bestaat uit een uroloog, gynaecoloog, en medisch psycholoog/seksuoloog, wordt dan besproken bij wie u terechtkunt voor verdere diagnostiek en behandeling.
Bij de medisch psycholoog/seksuoloog kunt u alleen terecht als de seksuele klachten samenhangen met een lichamelijke aandoening, ziekte, of medische behandeling.
U mag zelf weten of u bij de eerste afspraak alleen of samen met uw partner komt.
Wat is Samen beslissen?
We willen dat de zorg die u krijgt zo goed mogelijk aansluit en past bij uw leven en behoeften. Daarvoor is het belangrijk dat u met uw dokter/verpleegkundige samen praat en een beslissing neemt over welke zorg het beste bij u past. Dit noemen we Samen Beslissen.
De dokter/verpleegkundige heeft medische kennis. U weet vooral wat uw eigen wensen en behoeften zijn en wat u belangrijk vindt.
Wat kunt u zelf doen en wat doen zorgverleners?
- U bereidt zich voor op het gesprek met uw zorgverlener, en schrijft bijvoorbeeld uw vragen alvast op.
- U stelt de vragen aan uw zorgverlener zodat u geïnformeerd bent. U vertelt uw zorgverlener wat uw wensen en behoeften zijn en wat u belangrijk vindt in uw leven. Neem de tijd en betrek waar nodig of wenselijk uw naasten.
- De zorgverlener beschikt over medische kennis en bespreekt de behandelmogelijkheden met u. De informatie die u krijgt van uw zorgverlener sluit aan op uw wensen en behoeften.
- Samen nemen jullie een beslissing over welke zorg het beste bij u past.
Hoe kunt u samen beslissen?
- Tips voor uw voorbereiding op het gesprek met uw zorgverlener
- 3 Goede vragen
- Keuzehulp
- PROM’s
- Consultkaarten
Lees meer over de diverse hulpmiddelen >
Samen beslissen in Zuyderland
In Zuyderland vinden we Samen beslissen erg belangrijk. Samen beslissen is daarom onderdeel van de basiszorg. We voeren altijd het goede gesprek tussen dokter/verpleegkundige en patiënten over zorg, gezondheid en behandeling.
Om een goed beeld te krijgen van uw klachten, zal er altijd eerst een diagnostisch onderzoek gedaan worden.
Als u door de huisarts verwezen bent naar de gynaecoloog wordt er mogelijk een lichamelijk onderzoek gedaan. Verder wordt er gekeken naar uw somatische (ziekte) voorgeschiedenis. Wanneer u door de huisarts verwezen bent naar de uroloog geldt ook dat u mogelijk een lichamelijk onderzoek krijgt en dat er wordt gekeken naar uw somatische (ziekte) voorgeschiedenis.
Ten slotte kunt u, na overleg in het multidisciplinair team of na een verwijzing door een medisch specialist van Zuyderland, een afspraak hebben met de medisch psycholoog/seksuoloog. Tijdens een of meerdere intakegesprekken zullen we uw klacht verhelderen op basis van seksuologische en psychosociale diagnostiek. Dat betekent dat naast vragen over de seksuele aspecten van uw klacht ook aandacht uitgaat naar uw leefsituatie, relatie, persoonlijkheid, opvoeding, en over uw (seksuele) voorgeschiedenis.
Het multidisciplinair team staat voor de samenwerking tussen de reeds genoemde specialisten, namelijk de gynaecoloog, de uroloog en een aantal psychologen/seksuologen. Binnen dit samenwerkingsverband zijn alle teamleden betrokken bij de behandeling. Ieder teamlid heeft ervaring met het behandelen van mensen met seksuele problemen en samen besteden we aandacht aan zowel de lichamelijke als de psychische aspecten van uw klacht.
Na afloop van het diagnostisch onderzoek wordt met u besproken of er een behandeling bestaat voor uw klachten. U krijgt dan een behandeladvies en we leggen uit wat u kunt verwachten. Bij een behandeling bij de gynaecoloog kunt u bijvoorbeeld denken aan medicatie. In sommige gevallen kan er een ingreep worden uitgevoerd. Een behandeling bij de uroloog kan ook bestaan uit medicatie of medische interventies.
Een psychologische-seksuologische behandeling is een specifieke vorm van gesprekstherapie. Naast focus op de seksuele aspecten van uw klacht zal ook aandacht uitgaan naar uw leefsituatie, relatie, persoonlijkheid, opvoeding, en uw (seksuele) voorgeschiedenis
Een belangrijk onderdeel hiervan is psycho-educatie. Dit houdt in dat de psycholoog/seksuoloog u informatie geeft over lichamelijke, psychologische, en relationele aspecten van seksualiteit. Verder wordt er tijdens de therapiesessies op zoek gegaan naar psychologische factoren die een negatieve invloed kunnen hebben op seksueel functioneren. Dat kunnen nare ervaringen uit het verleden zijn, maar ook factoren die te maken hebben met opvoeding. Hoe u heeft leren denken over seksualiteit heeft invloed op uw seksueel functioneren. Ook angst kan een nadelige invloed hebben. We zien bijvoorbeeld regelmatig vrouwen die angst hebben voor pijn bij het vrijen, of mannen die bang zijn hun erectie te verliezen.
Therapie kan dan gericht zijn op negatieve of remmende gedachten en emoties. Er kunnen individuele oefeningen of opdrachten voor partners meegegeven worden voor thuis. Binnen de partnerrelatie kunnen we daarbij aandacht uit laten gaan naar het verbeteren van communicatievaardigheden. Soms liggen er andere psychologische factoren ten grondslag aan een seksueel probleem, denk bijvoorbeeld aan problemen met seksuele voorkeur (homoseksualiteit) of genderidentiteit (het gevoel dat je geslachtsidentiteit niet overeenkomt met hoe u zich daadwerkelijk voelt), depressie of een seksueel trauma. Ook in dat geval zoeken we samen met u naar een passende behandeling.
Een behandeling kan dus ofwel medisch, ofwel psychologisch georiënteerd zijn. Een combinatie is ook mogelijk, namelijk als uit de diagnostiek gebleken is dat meerdere factoren een rol spelen bij het ontstaan of instandhouden van uw seksuele klacht. In dat geval bespreken we in ons multidisciplinair overleg hoe we de behandeling het beste kunnen aanpakken.
Afspraak & Contact
Wilt u een afspraak maken of meer informatie, neem dan contact op met onderstaande specialisme. Geeft u aub aan dat u een afspraak wenst op het seksuologie-spreekuur.
Locaties
088 – 459 7837
Patiëntportaal
Mijn Zuyderland: op een veilige manier toegang tot je eigen medisch dossier