Eerst bellen naar uw huisarts.
De huisarts of de Huisartsenpost stuurt u zo nodig door naar de afdeling Spoedeisende Hulp van Zuyderland Medisch
Centrum. Voor de SEH van Zuyderland Medisch Centrum heeft u altijd een verwijzing nodig van uw eigen huisarts of de
huisartsenpost.
Als u denkt dat u -of iemand in uw omgeving – in een acute, levensbedreigende situatie verkeert, belt
u het alarmnummer 112 en vraagt u om een ambulance.
Gewichtstoename kan inderdaad voorkomen als uw schildklier te traag werkt, of als u te weinig schildklierhormoon krijgt. Als de instelling in het bloed helemaal goed is, is het niet waarschijnlijk dat dit door schildklierhormoon komt. Te veel en te weinig schildklierhormoon heeft wel invloed op het hongergevoel en de eetgewoontes die wij ons aanwennen. Het is dus belangrijk voor alle mensen met een probleem van de schildklier om het gewicht in de gaten te houden.
Omdat we prikken, terwijl wij met een echo uw hals bekijken, is het ook niet gevaarlijk. We zien namelijk precies waar we prikken. Onze radiologen zijn hier heel ervaren in.
Soms kan dat inderdaad. Soms is het onwaarschijnlijk. Wij zullen uw klachten goed met u bespreken en zullen samen kijken of we erachter kunnen komen of dit aan de hoeveelheid schildklierhormoon ligt. Soms zullen wij u daarom medicijnen geven of doseringen veranderen.
Nee. Dat is niet gevaarlijk. Het is een lage dosering straling. Omdat de schildklier heel gevoelig is voor straling, is een lage dosering al voldoende. Alleen de schildklier neemt jodium op, vandaar dat jodium wordt gebruikt. Zo krijgt de rest van het lichaam niet of nauwelijks straling. Het jodium dat niet wordt opgenomen door de schildklier, plast u uit.
Afhankelijk van de soort operatie gemiddeld 1-1,5 uur. Dat is de zogenaamde “snijtijd” d.w.z. van begin operatie tot laatste hechting. Het verblijf op de operatiekamer is langer, namelijk de tijd van binnenkomst op operatiecomplex en voorbereidingsruimte tot het verlaten van de het complex na de verblijf op de uitslaapkamer.
Meestal half uur als het om 1 bijschildklier gaat, maar daarna wachten we de uitslag van de vriescoupe af en tijdens operatie afgenomen bloedonderzoek gericht op bijschildklierfunctie. Dat duurt alles bij elkaar 45-60 minuten. In de tussentijd ronden we de operatie af, de patiënt blijft slapen tot alle uitslagen bekend zijn.
Ja, in principe 1 nacht opname bij niet complexe operaties. De dag na de operatie mag de patiënt met ontslag na de visite als er geen problemen zijn. Bij complexe operaties geven we op de poli daar meer uitleg over en verwachtingen
De meeste patiënten kunnen binnen 1-2 weken hun normale activiteiten en werkzaamheden hervatten, soms gebeurt het wel dat patiënten wat langer last hebben van naweeën van de operatie en narcose, maar ook dat is meestal binnen 6-8 weken hersteld
Nee, eigenlijk mag alles na de operatie weer gedaan worden waarbij wel rekening gehouden moet worden met de wondgenezing (oa douchen pas na 2-3 dgn). Bij eventuele complicaties zal daar specifiek rekening mee gehouden worden