De huisarts of de Huisartsenpost stuurt u zo nodig door naar de afdeling Spoedeisende Hulp van Zuyderland Medisch Centrum. Voor de SEH van Zuyderland Medisch Centrum heeft u altijd een verwijzing nodig van uw eigen huisarts of de huisartsenpost.
112
Als u denkt dat u -of iemand in uw omgeving – in een acute, levensbedreigende situatie verkeert, belt
u het alarmnummer 112 en vraagt u om een ambulance.
'Als de sfeer bij een arts de halve genezing is, is dr. Sipers het medicijn zelf'
De heer Hans Jussen (85) is patiënt bij dr.Walther Sipers, geriater bij de afdeling Ouderengeneeskunde. Hij is zeer tevreden over de vriendelijke arts die hij voor de eerste keer ontmoet in 2017 tijdens zijn spoedopname in Zuyderland Sittard-Geleen.
Op werkdagen van 08.30 – 12.00 uur en 13.00 – 16.30 uur
Locaties
Heerlen
Etage 1, balie 10
Semi Acute Unit Geriatrie, vleugel B
Sittard-Geleen
Meldpunt West 06.
Op de afdeling Ouderengeneeskunde van Zuyderland Medisch Centrum werken specialisten samen met hun teams om de beste zorg te leveren aan de kwetsbare oudere patiënt in het ziekenhuis. Vaak gaat het om patiënten met een combinatie van lichamelijke, psychische en sociale problematiek.
Ouderengeneeskunde, ook wel klinische geriatrie genoemd, is een medisch specialisme dat zich richt op preventie, diagnostiek en behandeling van ziekten bij ouderen. Daarbij is de kwaliteit van het leven zeker zo belangrijk als de levensduur. Vaak hebben oudere mensen meerdere klachten en aandoeningen tegelijkertijd en verloopt het herstel trager. Het doel is herstel of behoud van de zelfredzaamheid.
Op de afdeling Ouderengeneeskunde wordt gewerkt in een multidisciplinair team. De arts die zich gespecialiseerd heeft in de behandeling van oudere mensen met ingewikkelde ziekteproblemen, heet een klinisch geriater.
U bent door uw huisarts of andere specialist verwezen naar de afdeling Ouderengeneeskunde. Wij stellen het op prijs als er een vertrouwd persoon, zoals uw partner, kind, familielid of goede bekende aanwezig is bij de afspraak.
Bij het eerste bezoek aan ons Spreekuurcentrum heeft de verpleegkundige en aansluitend de arts een gesprek met u en uw begeleider. Afhankelijk van de aard van de klachten die u hebt, wordt u vervolgens onderzocht door een verpleegkundige of verpleegkundig specialist en een arts.
Voordat u op ons spreekuur komt, zal er met toestemming van u een telefonisch gesprek volgen. Hierbij is een door u uitgekozen vertrouwd persoon aanwezig waarbij uw functioneren wordt besproken. Ook wordt er vooraf (indien mogelijk) via de mail een vragenlijst gestuurd (de Samen beslishulp).
In deze vragenlijst kunt u aangeven hoe u uw gezondheid ervaart en wat uw behandeldoelen en wensen zijn. Maar ook welke vragen u graag bespreekt met uw behandelaren. Heeft u geen mogelijkheid om deze vragenlijst via de mail (eventueel met hulp van uw mantelzorger) in te vullen dan doen wij dat samen met u op onze polikliniek. Bij het eerste bezoek op de polikliniek heeft u eerst een gesprek met de verpleegkundige. Aansluitend heeft u een gesprek met de arts of met een verpleegkundig specialist/Physician Assistant.
Wij vinden het erg belangrijk dat uw bezoek aan ons spreekuur verloopt zoals u zelf graag zou willen. Daarnaast is het ook van belang en dat alle onderzoeken en eventuele behandelingen met u worden afgestemd waarbij uw behandeldoelen en behandelwensen leidend zijn.
Om dit te bereiken zorgen we er samen met u voor (door het invullen van de Samen beslishulp) dat duidelijk is welke keuzes u kunt maken. En wat belangrijke zaken zijn voor uw bezoek aan onze polikliniek.
Wat is Samen beslissen?
We willen dat de zorg die u krijgt zo goed mogelijk aansluit en past bij uw leven en behoeften. Daarvoor is het belangrijk dat u met uw dokter/verpleegkundige samen praat en een beslissing neemt over welke zorg het beste bij u past. Dit noemen we Samen Beslissen.
De dokter/verpleegkundige heeft medische kennis. U weet vooral wat uw eigen wensen en behoeften zijn en wat u belangrijk vindt.
Wat kunt u zelf doen en wat doen zorgverleners?
U bereidt zich voor op het gesprek met uw zorgverlener, en schrijft bijvoorbeeld uw vragen alvast op.
U stelt de vragen aan uw zorgverlener zodat u geïnformeerd bent. U vertelt uw zorgverlener wat uw wensen en behoeften zijn en wat u belangrijk vindt in uw leven. Neem de tijd en betrek waar nodig of wenselijk uw naasten.
De zorgverlener beschikt over medische kennis en bespreekt de behandelmogelijkheden met u. De informatie die u krijgt van uw zorgverlener sluit aan op uw wensen en behoeften.
Samen nemen jullie een beslissing over welke zorg het beste bij u past.
Hoe kunt u samen beslissen?
Er zijn diverse hulpmiddelen om samen te beslissen zoals:
Tips voor uw voorbereiding op het gesprek met uw zorgverlener
In Zuyderland vinden we Samen beslissen erg belangrijk. Samen beslissen is daarom onderdeel van de basiszorg. We voeren altijd het goede gesprek tussen dokter/verpleegkundige en patiënten over zorg, gezondheid en behandeling.
Er zijn vaak meerdere onderzoeken noodzakelijk om de oorzaken van uw klachten te achterhalen. Ook kan de arts u doorverwijzen naar een andere specialist. We streven ernaar om vervolgonderzoeken zoveel mogelijk samen op één dag te plannen
Afhankelijk van de aard van de klachten die u hebt, zijn onder meer de volgende aanvullende onderzoeken mogelijk:
Medische beeldvorming zoals een CT-scan, een MRI-scan of een echografie.
Onderzoek door een geriatrische fysiotherapeut: deze onderzoekt problemen met het lopen of uw lichaamshouding. Bijvoorbeeld bij valgevaar, loopstoornissen of gewrichtsklachten.
Psycholoog: deze onderzoekt uw mentale fitheid. Middels een gericht onderzoek (neuropsychologisch onderzoek) kan er een uitspraak gedaan worden over eventuele problemen in het denken, handelen of uw stemming.
Op indicatie van uw behandelaar kunnen er mogelijk nog andere disciplines ingeschakeld worden, zoals:
– een diëtist (die uw voedingstoestand beoordeelt en adviezen geeft voor verbetering)
– een fysiotherapeut (die beoordeelt hoe uw mobiliteit is en adviezen hierover geeft
– een ergotherapeut (die onderzoekt welke problemen er zijn met het uitvoeren van dagelijkse bezigheden)
– een maatschappelijk werkende (die kan beoordelen welke psychosociale problemen samenhangen met uw ziekte en adviezen hierover kan geven).Deze behandelaren worden meestal in samenspraak met uw huisarts in uw eigen omgeving ingezet. Bij uitzondering worden deze disciplines vanuit het ziekenhuis geregeld.
Bloedonderzoek
Het kan noodzakelijk zijn dat bij u bloedonderzoek nodig is. Hiervoor kunt u bloed laten afnemen bij de afdeling Bloedafname.
Na het afronden van alle onderzoeken, krijgt u de uitslag. De arts of zijn vertegenwoordiger bespreekt de resultaten en de bevindingen van de verschillende onderzoeken met u en uw begeleider en u krijgt een individueel advies. Dat kunnen medische adviezen zijn, maar ook aanbevelingen voor deskundige hulp of zorg of algemene leefadviezen.
In het Geheugencentrum van Zuyderland Medisch Centrum houdt een team van medisch specialisten en andere deskundigen zich bezig met onderzoek, behandeling en zorg van en voor mensen met geheugenproblemen en diverse vormen van dementie. U kunt het Geheugencentrum op twee Zuyderland locaties bezoeken: in Sittard-Geleen en in Heerlen.
Wanneer vergeetachtigheid leidt tot problemen of zorgen in het dagelijks leven is het belangrijk om te onderzoeken of er meer aan de hand is. Ook bepaalde psychologische en gedragsveranderingen kunnen mogelijk een eerste aanwijzing zijn van een onderliggend geheugenverlies. Dit geheugenverlies kan diverse oorzaken hebben die soms lastig te achterhalen zijn. Het vroegtijdig laten onderzoeken van deze klachten is daarom van groot belang.
Cognitieve stoornissen
In het Geheugencentrum onderzoeken we vooral patiënten met zogenoemde cognitieve stoornissen. Met de term cognitie bedoelen we functies die te maken hebben met het verwerken van informatie. Hierbij kunt u denken aan functies zoals waarneming, concentratie, taalgebruik, geheugen, oriëntatie en praktische vaardigheden. Stoornissen van deze functies kunnen aanleiding geven tot problemen in het dagelijks leven.
Cognitieve stoornissen vinden hun oorzaak in de hersen en de klachten uiten zich bijvoorbeeld door:
Vergeetachtigheid.
Moeilijk op woorden kunnen komen.
Het niet meer kunnen uitvoeren van complexe handelingen.
Verminderd oriëntatievermogen, de weg kwijt zijn.
Het niet meer kunnen oplossen van (eenvoudige) problemen.
Afspraak & Contact
Wilt u een afspraak maken Ouderengeneeskunde of bent u verhinderd? Neem dan contact met ons op via: