- Zuyderland
- Specialismen en afdelingen
- Dermatologie
- Onderzoek en Behandelingen
Onderzoek en Behandelingen
Afspraak & Contact
Wilt u een afspraak maken of bent u verhinderd? Dan kunt u contact opnemen met:
088 – 459 9712
088 – 459 9712Op werkdagen van 08.30 – 12.00 uur en 13.00 – 17.00 uur.
Buiten de reguliere kantooruren
zijn wij bereikbaar via de Huisartsenpost
Locaties
begane grond, balie 2
Meldpunt West 05
Etage 3, balie 3.02D
Begane grond
Er bestaan veel verschillende dermatologische aandoeningen. Om al deze aandoeningen te kunnen behandelen, heeft de afdeling Dermatologie van Zuyderland Medisch Centrum diverse behandelmogelijkheden.
Afhankelijk van de behandeling kan die plaatsvinden op alle locaties van onze polikliniek, of specifiek in Heerlen, Sittard-Geleen, Brunssum of Kerkrade.
- Bevriezing met vloeibare stikstof (medische naam “cryotherapie”) is één van de oudste behandelmethoden binnen de dermatologie. Deze methode wordt toegepast bij oppervlakkige kwaadaardige huidaandoeningen zoals actinische keratose en bij goedaardige huidaandoeningen zoals wratten en pigmentvlekken.
- Dit kan op alle locaties van onze polikliniek plaatsvinden
- Cryotherapie van sommige goedaardige huidaandoeningen wordt niet vergoed door de verzekering. Hiervoor moet uw extra zelf betalen.
- Dermatochirugie gebeurt uitsluitend onder plaatselijke verdoving. U krijgt geen narcose. U hoeft dus niet nuchter naar het ziekenhuis te komen en kan meteen na de ingreep weer naar huis.
- Als u bloedverdunnende geneesmiddelen gebruikt (Marcoumar, Clopidogrel, Acetosal, …), dan is het belangrijk dat u dit van tevoren aan uw behandelend specialist doorgeeft.
- De ingreep wordt uitgevoerd op een poliklinische operatiekamer (POK), in Heerlen, Sittard-Geleen of Brunssum, door de dermatoloog of door een arts in opleiding tot dermatoloog.
- Vóór de verdoving wordt het huidgebied waar wordt geopereerd ontsmet, en indien nodig worden de haren op die plaats afgeschoren. De injecties voor de verdoving zijn even gevoelig. De ingreep zelf is door de verdoving pijnloos.
- Het te opereren gebied wordt afgedekt met een steriele doek die u niet mag aanraken. Daarna wordt (meestal) een ovaalvormig gebied rondom de huidafwijking uitgesneden. De wondranden worden vervolgens aan elkaar gehecht. De wond wordt afgeplakt met een pleister die u regelmatig moet vervangen. U kunt het beste zonder pleister douchen. De wond mag gewoon met water en zeep gereinigd worden. U ontvangt hierover precieze informatie bij het einde van de ingreep.
- U kunt na de behandeling gewoon weer naar huis, maar liefst niet zelf met de auto rijden.
- Indien er hechtingen zijn aangebracht, worden deze na vijf dagen tot twee weken verwijderd; dit gebeurt meestal op de polikliniek Dermatologie. Afhankelijk van de ingreep is het soms ook mogelijk om de hechtingen door uw huisarts te laten weghalen.
- Alle huidstukjes die worden weggehaald worden onderzocht door de patholoog-anatoom. De uitslag van het onderzoek is na ongeveer twee weken bekend.
- De meeste mensen willen weten hoe het litteken wordt. Alle wonden genezen met een min of meer zichtbaar litteken. Hoe mooi een litteken wordt, hangt af van de plaats van het litteken en verschilt bovendien van persoon tot persoon.
- Door middel van deze behandeling, ontwikkeld door professor Mohs, kan huidkanker volledig verwijderd worden zonder (onnodig) weefsel op te offeren. Tijdens de operatie wordt direct bekeken via een microscoop (micrografisch) of alle huidkankercellen zijn verwijderd.
- Uitleg over de operatie volgens Mohs, kunt u ook bekijken in deze video
- Deze ingreep vindt uitsluitend plaats op de poliklinische operatiekamer (POK) van Zuyderland Medisch Centrum locatie Heerlen.
- De operatie vindt plaats onder plaatselijke verdoving. U hoeft dus niet nuchter naar het ziekenhuis te komen. Zou u wel nuchter moeten zijn, dan wordt u hierover geïnformeerd.
- Zorgt u voor gemakkelijk zittende kleding.
- Na desinfectie van de huid wordt het operatiegebied afgedekt met steriele doeken. Met een stift markeert de arts de plek rondom de huidkanker. De verdovingsvloeistof waarmee het operatiegebied wordt verdoofd, kan een brandend gevoel geven na inspuiten. Na het wegsnijden van de huidkanker worden kleine bloedvaatjes dicht gebrand. De wond wordt afgedekt met verbandmateriaal. Daarna wacht u op de uitslag. Tijdens het wachten krijgt u iets te drinken en indien nodig een lunch aangeboden.
- Terwijl u wacht wordt het weggesneden stukje huid naar het laboratorium gebracht. Onder de microscoop worden alle snijranden van het weefsel goed bekeken. Dit duurt 1,5 tot 2 uur.
- Als een van de snijranden nog kankercellen bevat, wordt opnieuw een stukje huid weggesneden op precies die plek. Ook dit weefsel wordt weer onderzocht. Deze procedure wordt herhaald totdat onderzoek uitwijst dat er geen kankercellen meer aanwezig zijn.
- Daarna wordt de wond gehecht. Als de wondranden niet direct tegen elkaar gezet kunnen worden, wordt uw eigen huid uit de omgeving van de wond gebruikt. Als dat niet mogelijk is, gebruikt de arts een kunstmatig huidtransplantaat of donorhuid. De operatie zal zeker de hele ochtend en vaak de hele dag in beslag nemen. Indien er een groot huidtransplantaat gebruikt moet worden zal de plastisch chirurg dit bij u aanbrengen. Dit gebeurt meestal aansluitend. Soms niet dezelfde dag maar wel binnen een week na de operatie. Dit wordt van te voren met u besproken. Als u in aanmerking komt voor plastisch chirurgie, krijgt u nog een oproep voor een intake gesprek.
- U kunt na de behandeling gewoon weer naar huis, maar liefst niet zelf met de auto rijden.
- Hechtingen worden na vijf dagen tot twee weken verwijderd; dit gebeurt meestal op de polikliniek Dermatologie.
- De meeste mensen willen weten hoe het litteken wordt. Alle wonden genezen met een min of meer zichtbaar litteken. Hoe mooi een litteken wordt, hangt af van de plaats van het litteken en verschilt bovendien van persoon tot persoon.
- PDT wordt toegepast bij de volgende vormen van huidkanker of voorstadia daarvan: actinische keratose, ziekte van Bowen, oppervlakkige type basaalcelcarcinoom.
- PDT bestaat uit de combinatie van aanbrengen van een lichtgevoelige stof (zogenaamd “fotosensitiser”) op de huid en blootstelling aan zichtbaar licht. Deze stof wordt in de huid selectief door kankercellen opgenomen. Na behandeling met de lichtbron ondergaat de fotosensitiser een chemisch proces waarbij reactieve zuurstofmoleculen ontstaan; die zorgen via complexe mechanismen uiteindelijk voor de dood van de kankercellen.
- De fotosensitiser wordt aangebracht in de vorm van een gel, crème of pleistertje. Dit wordt dan voor 2 tot 3 uur lichtdicht afgeplakt.
- Na die wachttijd, waarbij u in een rustige dagkamer of in de algemene wachtkamer kan zitten, wordt het verband verwijderd en het gebied belicht met een zeer intense lamp die rood licht geeft. De belichting duurt ongeveer 10 minuten. Dit kan pijnlijk zijn. Hiertegen kan u een pijnstiller nemen.
- Afhankelijk van het huidprobleem zijn er verschillende behandelprotocollen die voornamelijk verschillen in de keuze van de fotosensitiser, de wachttijd, lichtbron, en de herhaalfrequentie. U wordt hierover geïnformeerd door uw dermatoloog.
- Direct aansluitend aan de behandeling treedt roodheid en zwelling op, soms ontstaat er korstvorming of een schaaf-/brandwondje. Genezing treedt op na 2 tot 6 weken.
PDT wordt uitgevoerd in de polikliniek in Kerkrade of Sittard-Geleen.
Lichttherapie wordt (meestal) gebruikt bij de behandeling van huidziekten zoals psoriasis, eczeem, vitiligo, lichen planus en sommige andere jeukende huidproblemen. Veel mensen brengen lichttherapie in verband met (be)straling. Dit is een misverstand; lichttherapie heeft niets te maken met radioactieve straling. Er zijn verschillende lichttherapieën mogelijk.
Het is bekend dat zonlicht een gunstig effect heeft op sommige huidziekten. Dit effect ontstaat voornamelijk door een bepaald deel van het zonlicht, UV-licht: UV-A en UV-B licht worden gebruikt bij lichttherapie. UV-A licht wordt gebruikt bij een lichtbehandeling in combinatie met medicijnen.
De UV-B behandeling bestaat alleen uit belichting. De arts bespreekt met u welke behandeling voor uw ziektebeeld het beste is.
Lichttherapie kan in Zuyderland Medisch Centrum op locatie Kerkrade en is dit een onderdeel van het dagbehandelcentrum, waarover u onder meer leest.
Lichttherapie kan voor enkele huidziekten ook thuis plaatsvinden. Daarvoor wordt een lichtpaneel bij u thuis geplaatst. U bedient dit zelf, na instructies van een begeleider van het bedrijf dat dit paneel plaatst.
Afhankelijk van het apparaat moet er 2 tot 3x/week belicht worden. Totaal 25 tot 35 keer.
Als u medicijnen gebruikt of bij wijzigingen in het gebruik hiervan, is het belangrijk de arts hiervan op de hoogte te stellen. Sommige medicijnen maken namelijk de huid lichtgevoelig maken. Dit heeft gevolgen voor de behandeling.
- Het dermatologisch dagbehandeling centrum bevindt zich bij de polikliniek dermatologie op de begane grond in locatie Kerkrade.
- In deze dagverpleging worden (matig) ernstige huidaandoeningen, zoals eczeem, psoriasis en een aantal andere huidaandoeningen behandeld. De dagbehandeling bestaat uit een combinatie van douche, lokale therapie met bijvoorbeeld dithranolzalf, en lichttherapie.
- Afhankelijk van het behandelschema duurt de volledige behandeling telkens twee tot drie uur. Gedurende een deel van die tijd verblijft u in de ‘huiskamer’ van ons dagbehandeling centrum. Hier staat een televisie en zijn mogelijkheden om te internetten etc. U komt hier ook desgewenst in contact met andere patiënten.
- De dagelijkse leiding is in handen van onze verpleegkundigen en medische assistenten. Regelmatig wordt de voortgang van de therapie gecontroleerd door de dermatoloog of arts assistent.
- Of u voor een dermatologische dagbehandeling in aanmerking komt, hangt af van uw persoonlijke situatie en ligt van geval tot geval anders. Uw arts bespreekt de mogelijkheden van een eventuele behandeling in het dagbehandeling centrum met u.
- Het is raadzaam om vooraf bij uw ziektekostenverzekering na te vragen of dermatologische dagbehandeling vergoed wordt.
- De afdeling dermatologie van Zuyderland Medisch Centrum heeft toegang tot meerdere laserapparaten. Elk apparaat heeft zijn eigen specificaties en is daardoor geschikt voor specifieke huidaandoeningen. Vaatafwijkingen vragen een vaatlaser; pigmentafwijkingen en overmatige beharing een Alexandrite laser; met een Fractionele CO2 laser kunnen (acne)littekens, rimpels, lijnen en pigmentvlekken in het gelaat verbeteren (‘skin resurfacing’), met als gevolg een strakkere en verjongde gezichtshuid.
- Voor behandeling van dikkere spataders wordt een EVLT laserapparaat gebruikt
- Niet alle behandelingen worden vergoed door uw verzekeraar. U krijgt hierover informatie bij uw consult. Cosmetische behandelingen kunnen ook op onze afdeling. U ontvangt hiervoor een aparte rekening die u meestal niet kan declareren bij uw verzekeraar.
- Dit onderzoek wordt verricht met behulp van een korte metalen kijkbuis, de proctoscoop. Met een proctoscopie wordt de binnenkant van het laatste deel van de endeldarm en de anus wordt bekeken (ongeveer 8 cm). Tevens kunnen er bij een proctoscopie kleine ingrepen verricht worden.
- Er wordt gekeken naar aambeien, scheurtjes in de huid van de anus, uitstulpend stuk darm (prolaps), ontstekingen van het slijmvlies.
- Voor de behandeling van aambeien kunnen kleine elastiekjes omheen de aambeien geplaatst worden.
- Het onderzoek vindt plaats in Heerlen.
- Hier verzorgen medische assistenten en verpleegkundigen allerlei problemen die aan de benen kunnen voorkomen. Dit kan in Sittard-Geleen, Heerlen, Brunssum en Kerkrade.
- Naast wondverzorging leggen zij ook een compressief verband aan. Het verband moet een stevige druk op het been uitoefenen en wordt vanaf de voorvoet tot aan de knie aangelegd, en blijft dag en nacht zitten. Het wordt 1 tot 2x per week opnieuw aangelegd.
Voor meer informatie bekijk deze website. - Verder in het behandeltraject wordt regelmatig een therapeutisch elastische kous aangemeten. Die kan u zelf , of met hulp, elke ochtend aan- en elke avond uittrekken.
Voor meer informatie lees deze folder.
- Botox injecties worden vaak gebruikt bij de behandeling van overmatig transpireren van de oksels. In sommige situaties wordt dit vergoed door de verzekeraar. Zo niet behandelt de dermatoloog u in de cosmetische setting van Zuyderland Medisch Centrum. U ontvangt hiervoor een aparte rekening die u meestal niet kan declareren bij uw verzekeraar.
- Botox injectie worden ook gebruikt voor behandeling van rimpels. Dit is altijd een cosmetisch behandeling, in de cosmetische setting van Zuyderland Medisch Centrum. U ontvangt hiervoor een aparte rekening die u meestal niet kan declareren bij uw verzekeraar.
- MiraDry is een apparaat dat nauwkeurig gecontroleerde electromagnetische energie levert aan de huid van de oksels, met als gevolg het kapot maken van de op dat moment aanwezige zweetklieren. Tegelijkertijd beschermt een continue hydro-keramisch koelsysteem het oppervlak van de huid. Na de behandeling zullen de kapotte zweetklieren niet meer terug komen, waardoor het resultaat dus blijvend is.
- De meeste patienten melden na de MiraDry behandeling een duidelijke vermindering van het zweten. In een wetenschappelijke studie naar de MiraDry wordt een gemiddelde zweetreductie beschreven van 82% van eenmalige behandeling. Meestal zijn twee behandelingen nodig voor een optimaal resultaat.
- Deze behandeling wordt niet vergoed door de verzekeraar. U ontvangt hiervoor een aparte rekening die u meestal niet kan declareren bij uw verzekeraar.
- De behandeling duurt ongeveer 2 uur en vindt plaats in de polikliniek Kerkrade.
Contactallergie: hierbij worden plaktesten uitgevoerd => zie folder plaktestenhttps://www.zuyderland.nl/online-folders/?guide=plakproeven (
Allergie algemeen:
- Hooikoorts, boompollen, graspollen, huisstofmijt kat en hond=> dit testen we middels een huidpriktest => zie folder priktesten https://www.zuyderland.nl/online-folders/?guide=priktesten
- Bij en wesp: dit testen we middels huidpriktesten => zie folder priktesten https://www.zuyderland.nl/online-folders/?guide=priktesten
- Latex: dit testen we middels een huidpriktest => zie folder priktesten https://www.zuyderland.nl/online-folders/?guide=priktesten
- Bepaalde geneesmiddelen: dit testen we middels huidpriktesten en injecties onder de huid => zie folder Geneesmiddelen behandeling: https://www.zuyderland.nl/online-folders/?guide=huidtesten-geneesmiddelen
Behandeling contact allergie : De stof waar u een allergie voor heeft dient u te vermijden. Een contact allergie blijft vaak levenslang bestaan. Tevens wordt er voor uw klachten een behandelplan opgesteld door de dermatoloog.
Allergie algemeen:
- Voor een hevige allergie op grassen, bomen en huisstofmijt bestaat er immunotherapie. Immunotherapie is een behandeling waarbij geprobeerd wordt u minder gevoelig te maken voor datgene waar u allergisch voor bent. Dit kan met injecties of tabletjes onder de tong. Een optimale behandeling duurt drie jaar.
- Bij en wesp allergie kunnen we behandelen met immunotherapie of levenslang het dragen van een adrenaline pen.
- Bij een bewezen allergie op Latex, dient u Latex levenslang te vermijden.
- Bij een bewezen allergie op een specifiek geneesmiddel, dient u levenslang het desbetreffende medicijn te vermijden.
Afspraak & Contact
Wilt u een afspraak maken of bent u verhinderd? Dan kunt u contact opnemen met:
088 – 459 9712
088 – 459 9712Op werkdagen van 08.30 – 12.00 uur en 13.00 – 17.00 uur.
Buiten de reguliere kantooruren
zijn wij bereikbaar via de Huisartsenpost
Locaties
begane grond, balie 2
Meldpunt West 05
Etage 3, balie 3.02D
Begane grond
Patiëntportaal
Mijn Zuyderland: op een veilige manier toegang tot je eigen medisch dossier