Diagnostiek longkanker
Om de diagnose longkanker en een behandelplan vast te stellen, zijn een aantal onderzoeken nodig. Het doel van de onderzoeken is te weten te komen óf er sprake is van longkanker, waar de aandoening precies zit, wat de aard en eventuele uitbreiding is. Niet alle onderzoeken hoeven van toepassing te zijn voor u. Uw arts bepaalt welke onderzoeken nodig zijn om de diagnose te kunnen stellen. Om de periode van onzekerheid voor u zo kort mogelijk te houden, bieden wij een ‘sneldiagnostiek’ traject aan. Alle onderzoeken vinden dan zo snel als mogelijk na elkaar plaats.
- Bloedonderzoek
- ECG
- PET-CT
- Longfunctieonderzoek
- Bronhcoscopie
- EUS/EBUS
- Fietsergometrie
- Hart en/of perfusiescan
- Ct-geleide of echogeleide punctie
Nadere informatie over deze onderzoeken ontvangt u op het moment dat een afspraak gemaakt wordt.
Voor algemene informatie zie de website van de afdeling Medische beeldvorming van Zuyderland, de afdeling Nucleaire Geneeskunde en de afdeling Longgeneeskunde.
Voor uitleg van een bronchoscopie in het Arabisch, Berbers, Engels, Nederlands en Turks, zie de website van Longkanker Nederland.
Gedurende de periode van diagnostiek heeft u waarschijnlijk vragen over uw ziekte, het mogelijke verloop daarvan en de behandelmogelijkheden. Vragen die tijdens de periode van onderzoek nog niet te beantwoorden zijn. Dat kan spanning en onzekerheid met zich meebrengen bij zowel u als uw naasten. Wij realiseren ons dat u door een moeilijke tijd gaat en doen er alles aan om u te ondersteunen waar nodig is. Heeft u vragen neem gerust contact op met uw casemanager.