Longkanker
Longen
De luchtpijp splitst zich in de borstkas in twee vertakkingen die naar de longen gaan. De longen bevinden zich in de borstkas en zijn omgeven door een vlies. De longen bevatten miljoenen longblaasjes met vele kleine bloedvaten. De ingeademde lucht bereikt op deze manier het bloed.
Longkanker
Longkanker is kanker in de longen. De medische term voor longkanker is longcarcinoom.
Bij longkanker groeien kwaadaardige cellen in de longen (een tumor).
Een tumor in de long kan op verschillende plekken ontstaan; dichtbij de luchtpijp of dieper in de longen bij de longblaasjes.
De longen en onderdelen van de longen.
1: luchtpijp, 2: luchtpijpvertakking, 3: longvlies en borstvlies, 4: luchtkanaaltje, 5: longblaasje
Er zijn 2 hoofdsoorten longkanker, niet-kleincellige en kleincellige longkanker.
Niet-kleincellige longkanker:
Hierbij gaat het om kanker in vrij grote cellen. Daarin zijn drie verschillende soorten te onderscheiden:
- Plaveiselcelcarcinoom
- Adenocarcinoom
- Grootcellig carcinoom
De groeisnelheid van deze vormen van kankergezwellen is verschillend.
Er zijn verschillende behandelmethoden voor niet-kleincellige longkanker, dit hangt o.a. af van de conditie van de patiënt, de soort longkanker en het stadium van de ziekte.
Kleincellige longkanker:
Hierbij gaat het om kanker van hele kleine, kwetsbare cellen, die zich razendsnel delen. Hierdoor kunnen zij zich ook sneller door het lichaam verspreiden dan de niet-kleincellige soort. Vaak is de kleincellige longkanker dan ook al uitgezaaid op het moment dat er klachten ontstaan. De behandeling van kleincellige longkanker is veelal chemotherapie.
Overig:
Er kan ook kanker ontstaan in de longvliezen. Het kan bijvoorbeeld gaan om mesothelioom (asbestkanker), ook wel longvlieskanker genoemd. Het longvlies is een vlies dat tussen de ribben en de longen zit.
De hulpverleners die werkzaam zijn in het oncologisch centrum Zuyderland zijn gespecialiseerd in longkanker. Het team heeft daardoor veel ervaring en expertise op dit gebied. Dit komt de kwaliteit van zorg ten goede. Het oncologisch centrum Zuyderland ontvangt jaarlijks circa 450 nieuwe patiënten met de diagnose longkanker.
De ongerustheid bij een oncologische aandoening is vaak groot. Dan wilt u zo snel mogelijk een diagnose met een behandelplan. Wij streven ernaar om u binnen 2 weken een volledig beeld aan te reiken inclusief behandelplan. Dit betekent wel voor u twee intensieve weken van onderzoeken en besprekingen in ons ‘sneldiagnostiek’ traject.
Vragenlijsten om de kwaliteit van zorg te meten
Tijdens uw behandeling zal uw behandelend arts u meerdere keren vragen naar uw klachten, kwaliteit van leven, uw functioneren en uw zorgbehoefte. Dit kan voorafgaand aan uw behandeling zijn, of (geruime tijd) na uw behandeling. Dit doen wij omdat we graag zicht willen krijgen op uw situatie zodat wij uw klachten gerichter kunnen onderzoeken en een beter beeld kunnen krijgen van de (lange termijn) effecten van uw behandeling. Daarnaast willen wij graag weten of u als patiënt tevreden bent over de geleverde zorg. Een van de manieren om de kwaliteit van zorg te kunnen bewaken is het afnemen van digitale vragenlijsten. Wij gebruiken hiervoor de zogenaamde Patient Reported Outcome Measure (PROMs) vragenlijsten. Deze vragenlijsten worden periodiek uitgevraagd en maken onderdeel van uw behandeling.
Lees verder op de website www.zuyderland.nl/vragenlijsten onder het kopje Patient Reported Outcome Measure (PROMs) vragenlijsten
Kanker is een ingrijpende ziekte. De tijd rondom de diagnostiek, behandeling en de nazorg brengt waarschijnlijk veel vragen en onzekerheden met zich mee, zowel bij u als bij uw directe omgeving. Daarom wordt vaak na het bezoek aan de medisch specialist een afspraak gemaakt met de gespecialiseerde verpleegkundige die op dat moment uw casemanager wordt. Deze verpleegkundige werkt nauw samen met de medisch specialisten en is gespecialiseerd op alle aspecten die met uw ziektebeeld samenhangen; de diagnose stelling, de soorten behandelingen en de effecten daarvan en de nazorg, kort na de behandeling en op lange termijn.
De casemanager zal u persoonlijk begeleiden. Hij /zij is het centrale aanspreekpunt en helpt u om overzicht te houden.
Uw casemanager zorgt ervoor dat uw traject zo vlot en goed mogelijk verloopt.
Het is raadzaam uw partner of een andere naaste mee te nemen naar de gesprekken met de casemanager. U krijgt alle gelegenheid om vragen te stellen, zodat u weet wat u allemaal kunt verwachten tijdens de verschillende fasen van uw behandelproces. Alle onderwerpen die met uw ziekte of behandeling te maken hebben, zijn bespreekbaar.
U kunt de casemanager laagdrempelig bereiken; telefonisch, tijdens kantooruren.
Longkanker Nederland is de professionele patiëntenorganisatie voor iedereen die met longkanker te maken heeft: de patiënt, naasten en nabestaanden. Bij Longkanker Nederland kunt u terecht voor al uw vragen. Wij luisteren naar u, bieden steun en geven informatie en advies. Ook wordt u in contact gebracht met mensen zoals u zodat u uw (online) ervaringen kunt delen. Lees verder op de website >
In Zuyderland Medisch Centrum hechten we naast het behandelen van patiënten ook veel waarde aan hoogwaardig en relevant wetenschappelijk onderzoek. Dit kan gaan om eigen onderzoek of om landelijke onderzoeken van andere ziekenhuizen waaraan we deelnemen. We zijn ervan overtuigd dat de geneeskunde en de zorg alleen verder kan ontwikkelen als we actief meedoen aan wetenschappelijk onderzoek.
Zuyderland neemt, op het gebied van longkanker, deel aan diverse studies lokaal, regionaal, nationaal en internationaal. Hierin wordt samen gewerkt met onder andere het MUMC+ en de Maastro Clinic Soms kunt u verzocht worden mee te doen aan een van de onderzoeken.
Het kan zijn dat we u vragen om deelname aan onderzoek. Het staat u altijd vrij om te beslissen om hier wel of niet aan deel te nemen en u zult altijd uitgebreid geïnformeerd worden en voldoende bedenktijd krijgen om hier een beslissing over te nemen.
Meer informatie over wetenschappelijke onderzoeken kunt u ook vinden in de brochure Medisch-wetenschappelijk onderzoek van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de website van het Ministerie.
Wij willen u in dit kader nog wijzen op bijgaande informatie: “Patiënten folder registratie van Kanker”
Om goed voorbereid te zijn op de gesprekken met uw behandelend arts of verpleegkundig specialist, geven we u een aantal tips:
- neem een voor u vertrouwd persoon mee naar het artsenbezoek;
- schrijf uw klachten puntsgewijs op;
- schrijf uw vragen op en noteer de antwoorden van de arts tijdens het bezoek;
- voorbeeld vragen zijn te vinden in de folder van de landelijke campagne Samen Beslissen;
- maak gebruik van de 3 Goede Vragen
- geef aan als u iets niet begrijpt en vraag om uitleg: van bijvoorbeeld medische termen;
- vraag aan uw zorgverlener of u het gesprek mag opnemen. Zo kunt u dit op een later moment terug luisteren;
- vraag tijd om na te denken als u een moeilijke beslissing moet nemen;
- maak eventueel een nieuwe afspraak als u na het gesprek nog steeds vragen hebt.
Longkanker Nederland is de professionele patiëntenorganisatie die opkomt voor iedereen die met longkanker te maken krijgt: de patiënt, familie en nabestaanden. Longkanker Nederland brengt je in contact met mensen zoals jij zodat je (online) ervaringen kunt delen. In onderstaande video vertelt Renée Dubois wat lotgenotencontact voor haar betekent.
Algemeen
Een door STZ erkend topklinisch expertisecentrum (STZ TEC) is op grond van een ziektebeeld, diagnostiek of de behandeling altijd hooggespecialiseerde en complexe patiëntenzorg die op basis van objectieve, topklinische criteria aantoonbaar onderscheidend is ten opzichte van de reguliere zorgverlenging. Om ervoor te zorgen dat een topklinisch expertisecentrum zijn kwaliteit behoudt vindt na erkenning elke vier jaar een herbeoordeling plaats.
STZ TEC Longkanker Zuyderland MC
Zuyderland heeft het grootste longkankercentrum van Nederland, initieel een van de 12 startende centra voor immunotherapie, en behoort tot een van de grootste long-chirurgische centra. Binnen dit centrum hebben we een uniek transmuraal-, diagnostisch- en behandeltraject in één zorgpad voor patiënten met longkanker. Een casemanager regelt alle diagnostiek en logistiek rondom de patiënt. Binnen 1 week heeft de patiënt het diagnostische pad gevolgd (inclusief geriatrische screening bij patiënten van 70 jaar of ouder) en ligt een concreet behandelplan voor ter bespreking. Uitgangspunt hierin is samen beslissen en zorg op maat. Er wordt duale immuuntherapie aangeboden bij mesotheliomen en NSCLC. De functie beschikt over een volledige opleiding, inclusief verdiepingsstage longoncologie en longchirurgie.
Tevens worden structureel voordrachten en bijscholingen gegeven op lokaal, regionaal en (inter)nationaal niveau. Wetenschappelijk onderzoek wordt uitgevoerd en er zijn promovendi aangesteld op het gebied van longchirurgie en longziekten. Er is sprake van een complementaire samenwerking met Maastricht UMC+ en het radiotherapeutisch instituut Maastro. Voorts vindt samenwerking plaats met een breed netwerk zowel lokaal, regionaal alsook (inter)nationaal.
Oorzaken longkanker
Longkanker is niet erfelijk. Wel zijn er bepaalde erfelijke factoren die ertoe kunnen leiden dat sommige mensen het krijgen en andere niet.
Bepaalde zaken kunnen de kans op longkanker vergroten:
- jarenlang schadelijke stoffen inademen
- roken en veel meeroken
- asbestvezels inademen bij werken met asbest
- longziekten als chronische bronchitis of longemfyseem