De kans op genezing van een melanoom is sterk afhankelijk van de dikte van het melanoom en de aanwezigheid van eventuele uitzaaiingen. Na behandeling van een melanoom blijft u minimaal vijf jaar onder controle, afhankelijk van de dikte van het melanoom. Tijdens de bezoeken wordt de gehele huid onderzocht op een terugkeer van de tumor, op nieuwe melanomen en op eventuele vergrote lymfeklieren.
Als behandelaar dienen wij ons te houden aan richtlijnen. De richtlijn melanoom verplicht ons om bij elke patiënt de psychosociale gevolgen te screenen die mogelijk kùnnen optreden nadat de diagnose huidkanker gesteld is. Deze psychosociale screening is een vereiste waaraan het melanoomcentrum moet voldoen en wordt afgenomen bij melanoompatiënten vanaf stadium IB. Het gesprek vindt plaats 3 maanden na de diagnose, alle patiënten krijgen hiervoor een uitnodiging van de verpleegkundig specialist op locatie Heerlen, de oncologische controle blijft in handen van de eigen behandelaar.
PatiëntInvolved is een systeem dat kwaliteit van leven meet, alle patiënten met een melanoom vanaf stadium IIIC/IV die in het melanoomteam worden besproken zullen vervolgens een brief krijgen en uitgenodigd worden deze vragenlijst digitaal in te vullen. Daarnaast krijgen deze patiënten nog een vragenlijst (DMTR/DICA) vanuit Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) waarbij ze verzocht worden deze in te vullen.
Nacontrole-schema melanoom
Controle vindt in het eerste jaar iedere drie maanden, in het tweede jaar iedere zes maanden, en hierna jaarlijks plaats. Dit is een volgens de richtlijn melanoom, hier kan vanaf geweken worden afhankelijk van de benodigde zorg en per behandelend arts. Tot die tijd, moet iedereen zijn eigen lichaam goed controleren op veranderingen van de huid en/of onderhuidse zwellingen. Moedervlekken die plotseling van kleur of van vorm veranderen, of die gaan bloeden, zijn een signaal om naar de dokter te gaan. Want hoe eerder een melanoom wordt ontdekt, hoe groter de kans op succesvolle behandeling en volledige genezing.