- Zuyderland
- Specialismen en afdelingen
- Oncologische Zorg
- Ziektebeelden
- Baarmoederkanker
- Behandeling baarmoederkanker
Behandeling baarmoederkanker
Als u geconfronteerd wordt met de diagnose baarmoederkanker is dat vaak een hele schok. Nadat u gehoord hebt dat u kanker hebt volgt vaak een lange periode van behandeling door operatie, chemotherapie en / of bestraling.
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk voor baarmoederkanker. Het ligt aan uw situatie en het stadium van de ziekte welke behandeling het meest geschikt is. Vaak betreft het een combinatie van meerdere behandelingen.
Artsen doen ook onderzoek naar nieuwe behandelingsmogelijkheden. Soms kunt u meedoen aan een van deze onderzoeken en een van deze behandelingen krijgen. Dit zal altijd in overleg met u bepaald worden.
U kunt ook besluiten dat u niet behandeld wilt worden.
Bij baarmoederkanker krijgt u bijna altijd een operatie. Hierin worden de baarmoeder, de baarmoederhals en de eierstokken met de eileiders verwijderd. Afhankelijk van het stadium van de tumor kunnen ook de omliggende lymfeklieren en het bovenste deel van de vagina weggehaald worden. Afhankelijk van hebt type baarmoederkanker vindt de operatie plaats in het MUMC+ en kunnen ook de omliggende lymfeklieren en het bovenste deel van de vagina weggehaald worden.
Bestraling is afhankelijk van de uitslag van het weefselonderzoek na de operatie.
Bestraling kan inwendig worden toegediend (brachy therapie) of uitwendig. Het is ook mogelijk dat u een combinatie van deze behandelingen krijgt.
Het doel is de nog overgebleven kankercellen in de baarmoeder en/of baarmoederhals te vernietigen en de gezonde cellen zoveel mogelijk te sparen.
Bestraling vindt plaats in het radiotherapeutisch instituut Maastro in Maastricht.
Chemotherapie is de behandeling van kanker met medicijnen (cytostatica) die cellen doden of de celdeling remmen. Bij baarmoederkanker is chemotherapie meestal een palliatieve behandeling om de ziekte te remmen en klachten te verminderen. Soms krijgt u chemotherapie als aanvullende behandeling na een operatie en/of bestraling.
U kunt ook hormonale therapie krijgen om de ziekte te remmen of klachten te verminderen. U wordt behandeld met hormonale medicatie die zich via het bloed verspreid in het lichaam en zo op alle plaatsen de kankercellen bereiken.
Niet altijd is genezing het doel van de behandeling. Soms is dit niet meer mogelijk, bijvoorbeeld als er sprake is van uitzaaiingen. Dan krijgt u een behandeling om de klachten zoveel mogelijk te verminderen en de ziekte te remmen. Dit heet een palliatieve behandeling. De kwaliteit van leven en zorgen voor een goede afronding van het leven staat hierin centraal.
Leven met kanker is niet vanzelfsprekend. Kanker en de behandeling ervan hebben vaak een grote invloed op het dagelijks leven. Niet alleen op uw lichaam, maar ook op uw geest. Daarom is het na de behandeling meestal niet gemakkelijk om het gewone leven weer op te pakken.
De gevolgen waarmee u te maken krijgt, kunnen heel verschillend zijn. Soms hebben die met de ziekte zelf te maken. Soms met de behandeling. Ook leeftijd en lichamelijke conditie spelen een rol.
Voorbeelden van gevolgen waarmee u te maken kunt krijgen zijn:
- vermoeidheid
- geheugenverlies en concentratieproblemen
- angst voor terugkeer van de ziekte
- onzekerheid over het verdere ziektebeloop
- somberheid
- ongewenst gewichtsverlies of gewichtstoename
- veranderingen in uw relatie
- een andere beleving van seksualiteit
- leren omgaan met pijn
- financiële gevolgen
Bespreek de gevolgen die u ervaart met uw casemanager. Deze zal u tips geven en zo nodig een collega hulpverlener, denk aan wordt een fysiotherapeut, maatschappelijk werker of psycholoog inschakelen.
Chronische gevolgen
Sommige gevolgen zijn tijdelijk en verdwijnen weer na de behandeling. Andere gevolgen gaan niet over. Ook als de ziekte niet meer terugkeert, zijn ze blijvend. Dit noemen we chronische gevolgen.
Een bekende chronische klacht na de behandeling is vermoeidheid.
Lichamelijke veranderingen kunnen invloed hebben op uw dagelijkse bezigheden. U kunt misschien niet alles meer doen wat u gewend was. Bijvoorbeeld op het werk of in met sociale contacten.
Aanvullende zorg bestaat uit behandeling door gespecialiseerde hulpverleners op het gebied van voeding, bewegen en mentaal welzijn. Deze zorg kan aangeboden worden tijdens alle fasen van het ziekteproces.
Lees hier meer over de mogelijkheden die er zijn binnen Zuyderland om u te ondersteunen>
Ook buiten het ziekenhuis zijn verschillende zorgverleners die u extra kunnen begeleiden, denk hierbij aan uw huisarts, patiëntenverenigingen en Toon Hermans Huizen.
Na een behandeling komt u nog regelmatig voor controle naar uw arts. In het eerste jaar is dat eens in de 3 maanden. Daarna wordt dat steeds minder. Vijf jaar na de operatie is er geen routineonderzoek meer. Dan bezoekt u de arts alleen nog als u klachten heeft of op eigen initiatief.
Tijdens de controles is er ook aandacht voor de kwaliteit van leven. Bijvoorbeeld of u last heeft van bijwerkingen, of u zich zorgen maakt of last heeft van psychische klachten.
Indien u een palliatieve behandeling heeft gehad, zijn er niet altijd standaardcontroles. Dat ligt eraan welke behandeling u krijgt. Soms bezoekt u de arts alleen als er klachten zijn of als er een behandeling gepland is.
Voor onderzoek naar een nieuwe of teruggekeerde tumor is een jaarlijkse mammografie voldoende. Dit geldt ook voor onderzoek naar een tumor in de andere, gezonde borst. Elk ander (bloed)onderzoek vindt alleen plaats als daar reden voor is, bijvoorbeeld bij bepaalde aanhoudende klachten of bij afwijkingen bij lichamelijk onderzoek.
De frequentie van nazorgcontroles neemt na verloop van tijd af. Dat gebeurt in overleg met u. Als de nacontrole stopt, verwijzen wij u (terug) naar het bevolkingsonderzoek.
U krijgt dan voortaan elke twee jaar een oproep voor mammografie. Als u borstsparend bent geopereerd, adviseren wij om de mammografie elke twee jaar via de huisarts te laten aanvragen in het ziekenhuis waar tijdens de nacontrole de mammografieën zijn gemaakt.
Klachten waar u zelf op moet letten
Neem contact op met uw huisarts of behandelaar in het ziekenhuis als klachten zoals pijn of kortademigheid erger worden en langer dan 3 weken duren. Uit onderzoek kan blijken dat de klachten niets met borstkanker te maken hebben. Neem eveneens contact op als u verandering bemerkt in de geopereerde borst, in het litteken van een amputatie of in de andere borst.
Als de borstkanker terugkeert
Borstkanker kan op twee manieren terug komen. Een lokaal recidief betekent dat de borstkanker in het operatiegebied is teruggekomen. Bij een plaatselijk of regionaal recidief zit de nieuwe tumor in de borstwand, de oksel, in het kliergebied onder het sleutelbeen of naast het borstbeen. Als de arts een plaatselijk recidief constateert, vindt altijd gericht onderzoek naar uitzaaiingen plaats.
Uitzaaiingen
De tumor kan ook op een andere plek in het lichaam teruggekomen zijn. Dat is het geval als een tumorcel via lymfe of bloed is vervoerd en is uitgegroeid tot een nieuwe tumor. Er is dan sprake van een uitzaaiing. Uitzaaiingen op afstand zijn moeilijk op te sporen. Om te worden opgemerkt, moeten de uitgezaaide cellen al een nieuwe tumor hebben gevormd van een halve tot een hele centimeter.
Behandeling bij terugkerende tumor
Welke behandeling mogelijk is bij terugkeer van de tumor, hangt af van de plek waar dat gebeurt. Een in opzet genezende behandeling is vaak nog mogelijk bij een zogenoemd locoregionaal of plaatselijk recidief.
Een in opzet genezende behandeling is niet meer mogelijk bij op afstand uitgezaaide ziekte. Een palliatieve behandeling is dan nog wel mogelijk. Deze richt zich op het remmen van de ziekte, het verminderen of voorkomen van klachten en het zo lang mogelijk behouden van goede kwaliteit van leven.
Fysiotherapie, waar kan ik terecht?
U bent verwezen door uw behandelend arts/verpleegkundige.
Op onderstaande websites vindt u adressen waar u een fysiotherapie adres kunt vinden bij u in de buurt.
- Samenwerkingsverband van oncologiefysiotherapeuten Limburg
- Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie en Oncologie
Leveranciers borstprotheses
U bent verwezen door uw behandelend arts/ verpleegkundige voor een borstprotheses? Zie hier een overzicht van de door Borstkanker Vereniging Nederland aanbevolen leveranciers in onze omgeving.