Chirurgische- en gynaecologische oncologie
De afdeling Chirurgische en gynaecologische oncologie is een onderdeel van het Verpleegkundig Oncologisch Centrum op de locatie Sittard-Geleen.
De afdeling bevindt zich op de 5e etage aan de oostkant van het ziekenhuis en heeft de naam Afdeling Oost 53. Op onze afdeling verblijven patiënten met een oncologische aandoening die geopereerd zijn aan bijvoorbeeld slokdarm-, maag-, darm kanker of een vorm van gynaecologische kanker.
Onze afdeling Oost 53 is bereikbaar op telefoonnummer 088 – 459 5500
Bezoek is welkom van 11:00 tot 14:00 uur en van 16:00 tot 20:00 uur
Behalve dat bezoek leuk is, kan het ook vermoeiend zijn voor patiënten. Daarom vragen wij uw aandacht voor de volgende punten:
- Wij verzoeken u om tijdens de bezoekuren met niet meer dan 2 bezoekers tegelijk bij een patiënt op de kamer te komen. Uiteraard kan, in overleg met de verpleegkundige, hiervan worden afgeweken, indien hiervoor een goede reden is.
- Patiënten rusten tussen 14:00 en 16:00 uur.
- Bij onderzoek en behandeling door zorgverleners wordt het bezoek verzocht om de kamer tijdelijk de verlaten. De contactpersoon mag altijd blijven.
- Als de situatie van de patiënt of die van zijn of haar medepatiënten het niet toelaat om gedurende de bezoektijden bezoek te ontvangen, dan worden er individuele afspraken gemaakt.
- Contactpersonen die willen participeren in de zorgverlening zijn de hele dag welkom. Overleg met de verpleegkundigen over de mogelijkheden op de afdeling.
- Wij raden bezoekers aan om vóór hun bezoek te overleggen met de contactpersoon en/of de patiënt wat het meest geschikte bezoekmoment is.
Hygiëne is een belangrijk aspect in ons ziekenhuis. Zeker een oncologie afdeling waar patiënten worden verpleegd met een verminderde weerstand. We willen u dan ook verzoeken uw handen altijd te reinigen met handalcohol. Dispensers met handalcohol hangen bij binnenkomst in de hal en op elke patiëntenkamer. Vanwege infectiegevaar is het verzoek geen bloemen of planten mee te brengen.
Om de zorg voor u optimaal te laten verlopen, is een uitgebreid team van medewerkers aanwezig dat direct of indirect bij de behandeling en zorg betrokken is: artsen, verpleegkundigen, secretaressen en hotel- en logistieke medewerkers, fysiotherapeuten, diëtisten, maatschappelijk werkenden en geestelijke verzorgers.
Behoudens een vast team medisch specialisten (chirurgen en gynaecologen), verpleegkundig specialisten en arts-assistenten kunnen meerdere disciplines, zoals bijvoorbeeld oncologen, neurologen, urologen, MDL-artsen, psychiaters en geriaters, worden geconsulteerd.
Bekijk het hele team onderaan deze pagina.
Op donderdag komen er vrijwilligers van het Toon Hermanshuis van zowel Sittard als Heerlen naar de afdeling toe. Aan de patiënten die op de afdeling liggen wordt dan gevraagd of er enige interesse is om een gesprekje te voeren met een van de vrijwilligers van het Toon Hermanshuis. De Landelijke Stichting Toon Hermans Huizen is een Nederlandse organisatie die zich inzet voor steun aan mensen die te maken hebben met kanker. Hierbij richten ze zich bijvoorbeeld op lotgenotencontact.
Binnen 2 tot 6 dagen nadat u weer thuis bent uit het ziekenhuis, wordt u door een verpleegkundige van de poli, de verpleegkundig specialist, de Stomapoli of een verpleegkundige van de afdeling gebeld om te vragen hoe het met u gaat. Mogelijk zijn er bijzonderheden die bij uw ontslag uit het ziekenhuis niet besproken zijn of zijn er klachten in de thuissituatie ontstaan waar die u graag wilt bespreken. U kunt deze dan bespreken met de zorgverlener die u belt. Hij/zij kan uw vragen beantwoorden en/of u verwijzen naar de juiste zorgverlener.