Een port-a-cath is een kleine injectiekamer, een soort dop, die onder de huid wordt geplaatst. Op de dop zit een zelfsluitend siliconen membraan.
Aan de injectiekamer zit een dunne katheter vast. De katheter komt uit in een grote ader. Zo komen medicijnen en vloeistoffen in die ader. Via een port-a-cath is het laten instromen van medicijne minder gevoelig en minder pijnlijk.
Het inbrengen
Een port-a-cath wordt op de operatiekamer ingebracht. U ligt dan onder steriele doelen, enigszins ongemakkelijk, met een opgerold handdoekje tussen de schouderbladen, om het aanpakken van de ader onder het sleutelbeen zo gemakkelijk mogelijk te maken. Een verpleegkundige houdt contact met u. Het plaatsen gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving, maar soms ook onder algehele narcose. Het kastje wordt onderhuids op de borstspier geplaatst. Het kastje wordt gevuld met fysiologisch zout met daarin een stofje dat het stollen moet voorkomen. Na afloop wordt nog een controle-röntgen foto gemaakt.
Wat voelt u ervan?
Het plaatsen van het kastje is een relatief eenvoudige ingreep. U heeft daar niet veel last van. Het kastje is onder de huid wel goed te voelen, maar dat is niet pijnlijk. Je ziet een bobbeltje en één of twee kleine littekens. Verder steekt geen enkel onderdeel uit en is er geen permanente opening van de huid. Alleen via een injectie door de huid krijgt een arts of verpleegkundige toegang tot het systeem. De prik voelt u wel.
Met een port-a cath kunt u gewoon door het poortje in een warenhuis of op de luchthaven.
Het gebruik van de port-a-cath
Medicijnen of vloeistoffen toedienen werkt als volgt:
- Aan een injectiespuit, infuussysteem of pomp wordt een specialiste port-a-cath naald bevestigd.
- De naald wordt door de huid en door het siliconen membraan geprikt tot op de bodem van het reservoir.
- De medicijnen of vloeistof gaan via de naald in het reservoir, door de katheter en komen direct in de bloedcirculatie.
- Wanneer alle medicijnen of vloeistoffen zijn toegediend, wordt de naald verwijderd.
- Alleen artsen of verpleegkundigen die daar speciaal voor zijn opgeleid, mogen in de port-a-cath prikken.
Aandachtspunten
- U kunt de huid op de plaats van het systeem gewoon wassen.
- Inspecteer de aanprikplaats regelmatig. Waarschuw uw arts wanneer het systeem verschoven lijkt te zijn, of wanneer u blauwe plekken, zwellingen, roodheid of irritatie ziet.
- Na het plaatsen krijgt u een implementatiebewijs. Draag dit kaartje altijd bij u. Ook als u een bezoek aan de arts brengt of aan het ziekenhuis. Dan heeft u de informatie het systeem direct bij de hand.
Verzorging PAC
Wanneer uw oncologische behandelingen afgerond zijn dient u uw PAC elke 6 weken te laten doorspuiten. Dit om te voorkomen dat er een stolsel in de lijn komt vast te zitten.
Bij uw laatste behandeling wordt deze afspraak voor u gemaakt op de dagverpleging locatie Sittard afdeling oost 33 of op de dagverpleging in Heerlen vleugel B.
Wordt de PAC helemaal niet meer gebruikt dan kan hij eenvoudig onder plaatselijke verdoving verwijderd worden. Dit kan poli klinisch gebeuren. Bespreek dit met uw behandelend arts.