Behandeling
Voor de behandeling van kanker zijn verschillende mogelijkheden. Hieronder worden deze mogelijkheden benoemd.
Chemotherapie is de behandeling met medicijnen die kankercellen doden of hun celdeling remmen. Daardoor kan de kanker genezen of kunnen tumoren kleiner worden. Chemotherapie is samen met een operatie en bestraling de meest gebruikte manier om kanker te behandelen.
Bestraling is de behandeling van kanker met straling. Een ander woord voor bestraling is radiotherapie.
Het doel van bestraling is om kankercellen te vernietigen. Daarbij wordt geprobeerd gezonde cellen zo veel mogelijk te sparen.
Bij chemoradiatie krijgt u voor een bepaalde periode tegelijkertijd bestraling én chemotherapie. Soms wordt dit radio-chemotherapie genoemd.
Immunotherapie of immuuntherapie is een behandeling bij kanker. Er zijn veel nieuwe ontwikkelingen op het gebied van immunotherapie.
Bij een behandeling met immunotherapie bij kanker wordt het immuunsysteem van de patiënt gebruikt om de kankercellen aan te vallen. Het immuunsysteem wordt door de behandeling ondersteund of extra actief gemaakt.
Doelgerichte therapie is een behandeling met medicijnen die de celdeling van kankercellen remmen of kankercellen doden. Doelgerichte therapie wordt ook wel targeted therapy genoemd.
Hormonale therapie is de behandeling van kanker met hormonen. Dit wordt ook wel hormoontherapie, hormonale behandeling of hormoonbehandeling genoemd. Hormonale therapie is eigenlijk een antihormoontherapie. U krijgt namelijk medicijnen die de werking van hormonen remmen of blokkeren. Of de aanmaak ervan verminderen.
In de palliatieve fase van uw ziekte kunt u vaak nog een of meer palliatieve behandelingen krijgen. Door deze behandelingen zult u niet meer genezen. Wel kunnen ze soms uw leven verlengen en pijn en andere ongemakken verminderen.
Lees meer over palliatieve behandeling op kanker.nl
Niet meer beter worden
U kunt te horen krijgen dat u niet meer beter wordt. De eerste tijd daarna is vaak een afschuwelijke periode.
Als u niet meer kunt genezen, kunt u palliatieve zorg krijgen. Hierbij is veel aandacht voor kwaliteit van leven en voor een goede afronding van het leven. Palliatieve zorg is zorg voor lichaam, geest én ziel. Ook naasten kunnen van deze zorg gebruik maken.
Als onderdeel van de palliatieve zorg kunt u een of meer palliatieve behandelingen krijgen. Doel hiervan is de ziekte te remmen en/of om lichamelijke klachten, zoals pijn en andere ongemakken, te verminderen.
Om u prettiger of meer ontspannen te voelen, kunt u ook nog aanvullende zorg krijgen. Dit heet complementaire zorg. Deze zorg kan helpen bij pijn, misselijkheid, slaapproblemen, spanning en onrust, angst of een sombere stemming.
Ook uw familieleden, vrienden en buren kunnen u op verschillende manieren steunen. De hulp die zij geven heet ook wel mantelzorg.
Wat kunt u zelf doen?
In het laatste stuk van uw leven kan uw arts nog wel veel voor u doen. Hij kan u de zorg geven die voor u belangrijk is, en die bij u past. Daarvoor moet hij wel weten wat u belangrijk vindt, wat u wilt en wat u niet wilt. Bijvoorbeeld: wilt u zo lang mogelijk alle behandelingen hebben die er zijn? Of zijn er misschien behandelingen die u later niet meer wilt? Welke begeleiding verwacht u van uw dokter? Of wilt u de mogelijkheid van euthanasie bespreken?
Denk na over deze laatste fase. Praat erover met uw familie en vrienden en met uw arts. Zo houdt u zelf invloed om keuzes te maken en die bekend te maken en voorkomt u misverstanden over de gewenste zorgverlening bij het sterven. Het geeft rust als u weet dat uw arts uw wensen en grenzen kent.
Stel het gesprek met uw arts niet uit. Vaak heeft u meerdere gesprekken nodig om van elkaar te weten wat u wilt.
Snel naar
- Telefonisch intakegesprek
- Looproute naar het dagcentrum
- Belkaart
- Behandeling
- Medicatie tegen bijwerkingen
- Bijwerking Diarree
- Haarverzorging
- Mondverzorging
- Maatregelen thuis na chemotherapie
- Voedingsadviezen tijdens chemotherapie
- Deelname aan wetenschappelijk onderzoek
- Thuisbehandelingen oncologie
- Wat kunt u zelf doen voor het beste zorgresultaat
- Wat als prikken moeilijk gaat?
- Bewegen tijdens chemotherapie
- Voetreflexologie
- Aromazorg
- Folders