- Zuyderland
- Specialismen en afdelingen
- Oncologische Zorg
Oncologische Zorg
Welkom op de algemene pagina van het Oncologisch Centrum Zuyderland. Op deze pagina verwijzen wij u naar diverse ziektebeelden en algemene informatie die voor alle ziektebeelden relevant zijn.
Wij zien benieuwd naar uw bevindingen. Mocht u iets missen of wilt u anderszins iets opmerken, laat het ons hier weten!
Wat is Samen beslissen?
We willen dat de zorg die u krijgt zo goed mogelijk aansluit en past bij uw leven en behoeften. Daarvoor is het belangrijk dat u met uw dokter/verpleegkundige samen praat en een beslissing neemt over welke zorg het beste bij u past. Dit noemen we Samen Beslissen.
De dokter/verpleegkundige heeft medische kennis. U weet vooral wat uw eigen wensen en behoeften zijn en wat u belangrijk vindt.
Wat kunt u zelf doen en wat doen zorgverleners?
- U bereidt zich voor op het gesprek met uw zorgverlener, en schrijft bijvoorbeeld uw vragen alvast op.
- U stelt de vragen aan uw zorgverlener zodat u geïnformeerd bent. U vertelt uw zorgverlener wat uw wensen en behoeften zijn en wat u belangrijk vindt in uw leven. Neem de tijd en betrek waar nodig of wenselijk uw naasten.
- De zorgverlener beschikt over medische kennis en bespreekt de behandelmogelijkheden met u. De informatie die u krijgt van uw zorgverlener sluit aan op uw wensen en behoeften.
- Samen nemen jullie een beslissing over welke zorg het beste bij u past.
Lees ook het magazine over Samen Beslissen in de Oncologie.
Hoe kunt u samen beslissen?
- Tips voor uw voorbereiding op het gesprek met uw zorgverlener
- 3 Goede vragen
- Keuzehulp
- PROM’s
- Consultkaarten
Lees meer over de diverse hulpmiddelen >
Samen beslissen in Zuyderland
In Zuyderland vinden we Samen beslissen erg belangrijk. Samen beslissen is daarom onderdeel van de basiszorg. We voeren altijd het goede gesprek tussen dokter/verpleegkundige en patiënten over zorg, gezondheid en behandeling.
Het oncologisch centrum van Zuyderland is altijd op zoek naar manieren om de zorg op de best mogelijke wijze te leveren en dat willen we graag samen met u doen! Wij zijn op zoek naar circa 10 panelleden. Bij de samenstelling streven we naar een goede verdeling over de verschillende oncologische aandachtsgebieden. U denkt met ons mee over allerlei onderwerpen die te maken hebben met de oncologische zorg in Zuyderland medisch centrum. Deelname aan het panel is op vrijwillige basis. Lees verder >
Met het zorgregister wil de STZ invulling geven aan de T van Topklinisch. De 26 topklinische opleidingsziekenhuizen kunnen door middel van erkenning middels het STZ Topklinisch Zorgregister aantonen welke functies er volgens de opgestelde criteria ‘Topklinisch’ zijn. Dat betekent onder meer dat de functie goed geborgd is in de organisatie, mede door kennisoverdracht en het opbouwen van wetenschappelijke kennis over de behandeling, dat patiëntbelangen en –inbreng goed geregeld zijn en dat uitstekende zorg wordt geleverd.
Wat is een topklinische functie?
Een topklinische functie is op grond van een ziektebeeld, de diagnostiek of behandeling altijd hoog gespecialiseerde en complexe patiëntenzorg die op basis van deze criteria aantoonbaar onderscheidend is ten opzichte van de reguliere zorgverlening in een STZ-ziekenhuis (26 in Nederland).
Met betrekking tot oncologische ziektebeelden, heeft Zuyderland een STZ Topklinische functie toegekend gekregen voor:
Zuyderland is onderdeel van het Oncologisch Netwerk Zuidoost-Nederland (OncoZON). OncoZON is een samenwerkingsverband van negen ziekenhuizen en één radiotherapeutisch instituut in de regio Zuidoost-Nederland. Een professioneel netwerk van instellingen die de handen ineen hebben geslagen om in deze regio de best mogelijke zorg op het gebied van kanker te bieden. Door o.a. het delen van kennis en inzichten, het maken van gezamenlijke protocollen, het meewerken aan wetenschappelijk onderzoek, het opstellen en delen van best practices en het gezamenlijk bespreken van uitkomstmaten.
Dichtbij als het kan, veraf als het moet
OncoZON zorgt ervoor dat iedereen in de regio Zuidoost-Nederland de best mogelijke behandeling krijgt bij iedere vorm van kanker, met aandacht voor de mens achter de patiënt. Alle deelnemende instellingen hebben vastgelegd dat ze dezelfde procedures en werkwijzen volgen. Zo weet de patiënt dat hij exact dezelfde topzorg krijgt in iedere instelling van het netwerk. In principe probeert OncoZON iedere patiënt in zijn eigen instelling te behandelen. Bij een zeldzame aandoening of bij een complexe behandeling wordt de patiënt tijdelijk behandeld in een ziekenhuis die deze specialistische expertise heeft.
Meer informatie: www.oncozon.nl
In Zuyderland Medisch Centrum hechten we naast het behandelen van patiënten ook veel waarde aan hoogwaardig en relevant wetenschappelijk onderzoek. Binnen Zuyderland lopen meerdere onderzoeken op het gebied van behandeling, nazorg en de langetermijneffecten van verschillende vormen van kanker. Alle met het doel de behandeling voor iedere individuele patiënt met kanker in de toekomst nog verder te verbeteren. Indien u in aanmerking komt voor een studie zal uw specialist u hier verder over informeren.
Een aantal gegevens uit het medisch dossier van patiënten met kanker, wordt opgenomen in de Nederlandse Kanker Registratie (NKR). Deze gegevens in de NKR worden ook gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek gericht op de kwaliteit van de zorg of kwaliteit van leven tijdens en na behandeling van kanker. Zo kan continu een bijdrage geleverd worden aan meer kennis over kanker.
Wilt u meer weten over de Nederlandse Kanker Registratie en wat deze voor u betekent, lees dan de patiëntenfolder registratie van Kanker.
De Stichting Oncologische Samenwerking (SONCOS) brengt jaarlijks een zogenaamd normeringsrapport ‘Multidisciplinaire normering oncologische zorg in Nederland’ uit. In dit rapport staat een multidisciplinaire visie op de kwaliteit van de oncologische zorg beschreven. De inbreng voor dit rapport komt van de medisch-specialistische beroepsverenigingen, de Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten organisaties (NFK).
Ziekenhuizen krijgen vervolgens een jaar de tijd de nieuwe SONCOS normen te implementeren. Zuyderland medisch centrum wil met haar oncologische zorgverlening, die bij uitstek multidisciplinair is, minimaal voldoen aan de SONCOS normen om zo de zorg voor haar patiënten voortdurend te verbeteren.
Wilt u meer weten over de soncos normen lees dan hier verder.
Kwaliteitscijfers en behandelresultaten van ziekenhuizen worden op de website ziekenhuischeck.nl ieder jaar gepresenteerd. Wilt u meer van de kwaliteit van de (oncologische) zorg van Zuyderland weten kijk dan op deze website naar de kwaliteitscijfers van Zuyderland en vergelijk deze met andere ziekenhuizen. Door ons met andere ziekenhuizen te blijven vergelijken werken wij eraan om de zorg steeds verder te verbeteren.
Doneer je ervaring
De samenhang tussen Laaggelatterdheid & Samen Beslissen
Heeft u moeite met lezen en schrijven? Vertel het aan de hulpverleners. Weet dat er meer mensen zijn die minder goed kunnen lezen en schrijven; u bent niet de enige!
‘Erfelijke kanker heb je niet alleen’
Op 31 januari 2025 organiseert OncoZON samen met Stichting Erfelijke Kanker Nederland een speciale informatiedag over erfelijke aanleg voor borst- en/of eierstokkanker.
Relevante links
- Kanker.nl
- Verwijsgids kanker.nl: Helpt u bij het vinden van ondersteunende behandeling en begeleiding bij kanker.
- KWF Kankerbestijding
- Kankerspoken: hulp aan kinderen met een ouder met kanker
- Jongeren en kanker? - AYA’s (Adolescents & Young Adults)
- Oncologiefysiotherapeuten Limburg
- Toon Hermanshuizen: Voor een luisterend oor, een gesprek met lotgenoten en voor informatie over niet-medische zaken.
- Lotgenoten contact kanker.nl
- Bewegen tijdens kanker
- Voeding en kanker
- kanker.nl appstore (incl. tegoed voucher)
- Knooppunt Informele Zorg: Ondersteuning mantelzorgers en zorgvrijwilligers
- Zelfregietool: Lotgenotencontact
- Untire app: Tegen vermoeidheid bij kanker
- Betrouwbare apps voor mensen met kanker
- Antwoord op belangrijke vragen rondom kanker en werk
- Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek
- Steunpunt Mantelzorg Parkstad
- Mens achter de patiënt: Het delen van ervaringen
- Stichting Kankerpraat