Het meest komen littekenbreuken voor bij littekens in de middellijn boven en onder de navel. Dit hoeft dus niet per se chirurgisch te worden verholpen, dit wordt alleen gedaan als de breuk pijn doet, of zich uitbreidt, dit kan men doen door:
- Het litteken weer open te snijden, en de anatomische lagen (diepe fascie, spier, oppervlakkige fascie, vet, huid) laag voor laag weer aan elkaar te naaien.
- Er een kunststof matje in te plaatsen.
Bij oplossing 1 is er zo’n 30% kans dat de breuk terugkomt. Bij 2 is deze kans minder, maar het probleem is dat deze methode alleen kan worden toegepast bij mensen die niet meer in de groei zijn, of bijna uitgegroeid. Voor mensen die nog jong zijn, en in de groei, wordt daarom meestal voor optie 1 gekozen.
De operatie zelf is geen grote ingreep. De patiënt moet meestal een nachtje blijven, ter controle. Daarnaast wordt de patiënt volledig onder narcose gebracht. Bij kleine breuken kan er ook soms onder lokale verdoving worden geopereerd. Er mag na de operatie een aantal weken niet gefietst en gesport worden om opnieuw uiteenwijken van de spierlaag te voorkomen.