- Zuyderland
- Specialismen en afdelingen
- Kinderwenspoli
Kinderwenspoli
Afspraak & Contact
Wilt u een afspraak maken of bent u verhinderd? Dan kunt u contact opnemen op werkdagen van 08.30 – 12.00 uur en 13.00 – 17.00 uur met:
088 – 459 9702
088 – 459 9702Locaties
U heeft binnenkort uw eerste afspraak op de Kinderwenspoli vanwege een kinderwens.
Wij begeleiden u bij verder onderzoek naar vruchtbaarheidsstoornissen en de eventuele behandeling hiervan. Samen met u doen we stapsgewijs onderzoek naar de oorzaken van het uitblijven van een zwangerschap. Dit basisonderzoek wordt oriënterend fertiliteit-onderzoek (OFO) genoemd. Indien nodig vindt verder onderzoek of behandeling plaats. Het fertiliteitteam begeleidt u tijdens onderzoek en eventuele behandeling.
De Kinderwenspoli van Zuyderland Medisch Centrum bevindt zich op de poli gynaecologie, locatie Heerlen en Sittard – Geleen. Het fertiliteitteam bestaat uit gynaecologen, gynaecologen in opleiding en verpleegkundig specialisten.
Verminderde vruchtbaarheid betekent letterlijk dat er geen zwangerschap ontstaat. Vaak is er met behulp van medische technieken wel iets aan dit probleem te doen. Soms komt er onverwacht toch nog spontaan een zwangerschap tot stand.
Ongewenste kinderloosheid kan een groot aantal oorzaken hebben. In de meeste gevallen betreft het afwijkingen bij de man of de vrouw; soms een combinatie van beide. Ook de leeftijd kan een rol spelen: vrouwen dienen er rekening mee te houden, dat ze rondom hun vijfendertigste minder vruchtbaar worden. Bij mannen is dat verschillend. Sommigen worden al na hun veertigste minder vruchtbaar, terwijl anderen tot op hoge leeftijd vruchtbaar blijven. De oorzaken van verminderde vruchtbaarheid zijn evenredig tussen man en vrouw verdeeld.
Meer informatie hierover vindt u in onze folder.
In dit onderzoek willen wij een algemeen beeld vormen van mogelijke oorzaken van het uitblijven van een zwangerschap. Tijdens het eerste polibezoek stellen we vragen over uw situatie en gezondheid en die van uw partner en vindt er een algemeen gynaecologisch onderzoek plaats. Daarna wordt bloedonderzoek van de vrouw en een zaadonderzoek bij de man gepland.
Document ‘Het inleveren van sperma voor onderzoek’
Meer informatie hierover vindt u in onze folder.
Om op een prettige manier ervaringen uit te wisselen over fertiliteit, organiseert Freya een online sessie vóór en dóór mannen. Ben jij een man die te maken heeft met vruchtbaarheidsproblemen en zou je hierover graag praten met andere mannen die weten wat dat inhoudt, klik dan hier voor hun website.
Indien u de vragenlijst niet ontvangen heeft, kunt u deze hieronder openen, uitprinten en invullen.
Uw verpleegkundig specialist of gynaecoloog zal, indien noodzakelijk, een behandelvoorstel doen. Soms wordt er een afwachtend beleid met u afgesproken, in dat geval zijn uw eigen spontane zwangerschapskansen nog hoog genoeg en heeft een fertiliteitsbehandeling geen toegevoegde waarde.
Indien u een onregelmatige of geen cyclus hebt, zullen we gaan proberen om een ovulatie op te wekken met medicatie, we noemen dit: Ovulatie-inductie.
Lees meer in de folder: Ovulatie inductie middels Letrozol >
In het andere geval zal een behandeling met medicijnen worden voorgesteld al dan niet in combinatie met IUI (intra-uteriene inseminatie).
IUI is een veel toegepaste behandeling bij ongewenste kinderloosheid. Intra-uteriene inseminatie is het inbrengen (inseminatie) van ‘opgewerkte’ zaadcellen (de meest vitale zaadcellen worden gescheiden van de rest en van bacteriën) van de partner in de baarmoeder (intra-uterien) van de vrouw. Bij IUI wordt het sperma voorbij de baarmoedermond, in de baarmoederholte gebracht, waardoor meer zaadcellen het einde van de eileiders bereiken. Voor deze inseminatie-techniek komen paren in aanmerking waarbij sprake is van verminderde zaadkwaliteit maar waarbij in ieder geval meer dan één miljoen beweeglijke zaadcellen bij het sperma-onderzoek zijn aangetroffen. Ook koppels waarbij er geen verklaring is gevonden voor de ongewenste kinderloosheid komen in aanmerking voor IUI.
Er wordt vaak voor gekozen de IUI-behandeling te ondersteunen met een hormoonbehandeling. Wanneer men de eierstokken met behulp van hormonen stimuleert zodat er eicellen gaan rijpen, spreekt men van gecontroleerde ovariële hyperstimulatie (COH).
Dit kan gebeuren met de volgende medicatie:
Follikel Stimulerend Hormoon (FSH). Toediening via injecties onder de huid (subcutaan). Soms kan het voorkomen dat iemand een overstimulatie krijgt door het toedienen van FSH, lees hierover meer in de folder.
Indien er na de IUI behandelingen helaas nog geen zwangerschap is ontstaan zal u het advies krijgen om u, indien gewenst, te laten informeren over een IVF behandeling. Voor een IVF behandeling wordt u verwezen naar een ander ziekenhuis.
Bekijk hier de instructiefilm van Meriofert
Bekijk hier de instructiefilm van Gonal- F
(de film is alleen te bekijken met een wachtwoord, deze ontvangt u op de poli)
Bij een uitblijvende zwangerschap kunnen diverse factoren in uw leefstijl een rol spelen die een ongunstig effect kunnen hebben op uw vruchtbaarheid. Scan onderstaande QR-code om een aantal adviezen tijdens de periode van onderzoek en behandeling te lezen.
Verminderde vruchtbaarheid kan een behoorlijke impact hebben op uw psychisch welbevinden en uw dagelijks functioneren. Tijdens de periode van onderzoek en behandeling kunt u te maken krijgen met veel emoties. Gevoelens van angst, verdriet, boosheid, rouw, jaloezie of leegte kunnen een rol spelen. Iedereen gaat op zijn eigen manier om met deze gevoelens. Hoe u het beste met uw emoties kunt omgaan, is helaas niet te zeggen. Er is geen pasklaar antwoord; voor iedereen werkt het anders. Ook reageren mannen en vrouwen nogal eens verschillend.
Het onderkennen van de emoties is vaak de eerste stap om ermee om te gaan. Daarnaast is het belangrijk dat u díe ondersteuning zoekt waarbij u zich prettig voelt.
Geef uzelf duidelijkheid en rust door informatie te vragen of zoeken. Dit kan gevoelens van onzekerheid verminderen. Probeer deze informatie af te bakenen en bepaal wat voor u op dit moment belangrijk is. Dit hangt samen met uw stemming en de fase van onderzoek of behandeling.
Omgaan met stress
Zorg daarnaast goed voor uzelf en zoek manieren die u helpen om te gaan met stress. Denk aan: het bijhouden van een dagboek, regelmatig sporten, praten met bijvoorbeeld vrienden of lotgenoten of iets doen wat u een goed gevoel geeft, zoals een avond uitgaan. Doe wat voor u persoonlijk werkt. Dit is voor iedereen verschillend.
Hulp van familie en vrienden
Zoek familieleden of vrienden op, als u te maken krijgt met teleurstellingen. Dit kan helpen de gevoelens van pijn en angst wat te verminderen. De één zal u daarbij beter begrijpen dan de ander, hoewel iedereen goede bedoelingen zal hebben. Houd er rekening mee dat reacties soms pijnlijk kunnen zijn. Vaak speelt onbegrip en/of onbekendheid met het probleem dan een rol. Het kan helpen om dit bespreekbaar te maken.
Professionele hulp
Het kan voorkomen dat u en uw partner tijdens het onderzoeks- of behandeltraject extra ondersteuning nodig hebben van een professionele hulpverlener. Hiervoor kan de gynaecoloog of de verpleegkundig specialist u doorverwijzen naar een maatschappelijk werker. Ook doorverwijzing naar een klinisch psycholoog is mogelijk. Of u zoekt hulp bij een psycholoog bij u in de buurt.
Alle informatie over een miskraam kunt u teruglezen in deze folder.
Soms worden koppels verwezen voor een IVF of ICSI behandeling. Deze behandeling zal niet plaatsvinden binnen Zuyderland, hiervoor wordt u verwezen naar een IVF Centrum/kliniek .Voor een IVF/ICSI behandeling kunnen wij u verwijzen naar het voorplantingscentrum van het MUMC+ in Maastricht.
IVF
Soms zijn de afwijkingen bij de partners van dien aard dat IVF de enige optie is. Deze behandeling vindt plaats in gespecialiseerde centra. Fertilisatie betekent ‘bevruchting’ en in vitro betekent ‘in glas’; buiten het lichaam. Er wordt dus buiten het lichaam een eicel en een aantal zaadcellen bij elkaar gebracht. De bevruchte eicel, pre-embryo of embryo genoemd, wordt later in de baarmoeder van de vrouw teruggeplaatst, waarna een gewone zwangerschap kan volgen.
ICSI
Om IVF te kunnen verrichten worden minimale kwaliteit-eisen aan de zaadcellen gesteld. Hoeveel eicellen er ook zijn, en hoe mooi ook: er moeten wel zaadcellen aanwezig zijn die tot bevruchten in staat zijn. Indien er na een paar IVF-behandelingen geen zwangerschap optreedt, of indien het zaad van de man erg slecht is, kan er een ICSI (intra-cytoplasmatische sperma-injectie) plaatsvinden. Er wordt één zaadcel door een hele dunne naald in een eicel gebracht.
De kinderwenspoli draagt al jaren bij aan wetenschappelijk onderzoek. Elk onderzoek betekent een klein stapje vooruit naar meer kennis en betere zorg voor koppels met een kinderwens. Alle onderzoeken zijn vooraf goedgekeurd door de landelijke Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) en/of de lokale Medisch Ethische Toetsingscommissie (METC).
Indien u in aanmerking komt voor een van onderstaande wetenschappelijke onderzoeken zal uw behandelaar u hierover informeren.
LUMO studie
In dit onderzoek bekijken we de of de toevoeging van progesteron aan een IUI behandeling met hormoonstimulatie leidt tot een hogere kans op zwangerschap. We vergelijken de werking van progesteron met de werking van een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof. Als met progesteron de kans op zwangerschap stijgt, zullen paren minder IUI behandelingen met hormoonstimulatie nodig hebben en zijn er ook minder paren die later gebruik hoeven te maken van IVF/ICSI behandelingen. Uit eerdere studies en ervaringen met progesteronbehandeling bij andere vruchtbaarheids- behandelingen is er geen verhoogd risico gebleven op een miskraam of meerlingzwangerschap. Het medicijn is veilig te gebruiken tijdens een (vroege) zwangerschap.
Klik hier voor meer informatie
ANDES studie
Als het na een tijd niet lukt om zwanger te worden, kan dit hevige emoties en gevoelens oproepen. Vanuit het Amsterdam UMC doen wij onderzoek naar mentaal welzijn tijdens het behandeltraject van vrouwen met en zonder PCOS. Middels de ANDES-studie willen wij onderzoeken of en bij welke groep vrouwen behoefte is aan extra hulp en aandacht voor mentaal welzijn. Het Amsterdam UMC, locatie AMC heeft hiervoor een vragenlijst opgesteld.
Bent u vrouw en onder behandeling bij een voortplantingskliniek? Dan willen wij u graag vragen deze vragenlijst in te vullen. Dit duurt ongeveer 15 minuten en is anoniem.
Meedoen is vrijwillig. Er zijn voor u geen specifieke voordelen verbonden aan deelname aan het onderzoek. Door uw deelname helpt u de zorg voor vrouwen tijdens behandeltrajecten in de voortplantingskliniek te verbeteren. Er is geen vergoeding voor deelname.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over het onderzoek? Mail dan naar andess@amsterdamumc.nl.
Indien jullie verwezen zijn naar de kinderwenspoli van het Zuyderland voor een vruchtbaarheidsonderzoek en/of behandeling, dan hoeft alleen mevrouw verwezen te worden door de huisarts. Jullie zullen wel beiden een zogenaamde DBC-code krijgen. Deze DBC-code staat voor het zorgproduct dat u ontvangt bij het Zuyderland, welke wij declareren aan de ziektekostenverzekering.
Wij verlenen zorgproducten aan zowel de vrouw als de man. Er zal dus bij uw beider ziektekostenverzekeringen (een) declaratie(s) ingediend worden. De duur van een zorgproduct is afhankelijk van het soort onderzoek of behandeling. Als een zorgproduct gestart is in het ene kalenderjaar en afgesloten wordt in het volgende kalenderjaar, dan zal de declaratie gelden voor het kalenderjaar waarin het zorgproduct gestart is.
Voor de vrouw geldt dat er tenminste een eenmalig zorgproduct geleverd wordt, te weten de intake – waarin de door de vrouw ingevulde vragenlijst wordt doorgenomen – met een gynaecologisch onderzoek en een bloedonderzoek (“oriënterend fertiliteitsonderzoek”). Indien er daarna een vruchtbaarheidsbehandeling nodig is, dan worden er ook andere zorgproducten geleverd, zoals een “basale vruchtbaarheidsbehandeling” of een “gespecialiseerde vruchtbaarheidsbehandeling”. Eventuele medicatie valt niet binnen een zorgproduct, maar wordt via de apotheek bij uw ziektekostenverzekeraar gedeclareerd.
Voor de man geldt over het algemeen dat er een eenmalig zorgproduct geleverd wordt, te weten de intake – waarin de door de man ingevulde vragenlijst wordt doorgenomen – en een zaadonderzoek (“oriënterend fertiliteitsonderzoek.
Het zorgproduct “oriënterend fertiliteitsonderzoek” start bij beiden op de dag van de intake. Ook als er in individuele gevallen minder zorg verleend wordt c.q. hoeft te worden dan hierboven beschreven (bijvoorbeeld de man laat geen zaadonderzoek verrichten), dan zal toch het zorgproduct “oriënterend fertiliteitsonderzoek” gedeclareerd worden bij uw ziektekostenverzekering.
Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft kunt u contact opnemen met Centrale zorgadministratie Zuyderland:
- Telefoonnummer: 088-4597812
- of via mailadres: facturering@zuyderland.nl
Samenvattend: Mevrouw moet verwezen worden, maar voor beiden wordt er een declaratie gedaan bij de zorgverzekering, dit gaat dus van uw eigen risico af.
Afspraak & Contact
Wilt u een afspraak maken of bent u verhinderd? Dan kunt u contact opnemen op werkdagen van 08.30 – 12.00 uur en 13.00 – 17.00 uur met:
088 – 459 9702
088 – 459 9702Locaties
Digitaal Consult
De Kinderwenspoli maakt, waar mogelijk ook gebruik van het digitaal consult. Klik op onderstaande knop voor meer informatie of kijk de video hieronder.
Zuyderland - Digitaal Consult
De Freya Pluim is wederom toegekend aan onze kinderwenspoli; wij voldoen hiermee aan de kwaliteitscriteria die Freya als patiëntenvereniging stelt.