- Zuyderland
- Specialismen en afdelingen
- Gynaecologie
Gynaecologie
Afspraak & Contact
Wilt u een afspraak maken of bent u verhinderd? Dan kunt u op contact opnemen met:
Locaties
Etage 2, balie/meldpunt 2.10
Meldpunt Oost 11
Op de afdeling Gynaecologie van Zuyderland Medisch Centrum werken specialisten samen met hun teams om de beste zorg te leveren aan patiënten met aandoeningen aan en afwijkingen van de vrouwelijke geslachtsorganen.
Veel voorkomende gynaecologische klachten zijn onder meer menstruatiestoornissen, bekkenbodemproblematiek en ongewenst urineverlies. Ook begeleidt en behandelt de gynaecoloog patiënten die te maken krijgen met complicaties tijdens de zwangerschap, vrouwen bij wie het niet lukt om zwanger te raken en patiënten met gynaecologische kanker. De gynaecoloog is verantwoordelijk voor het onderzoek, het stellen van een diagnose en eventueel de behandeling van uw klacht.
Patiënten die een afspraak hebben, ontvangen twee dagen voor de daadwerkelijke afspraak een SMS – bericht. Lees meer..
Wat neemt u mee naar de eerste afspraak?
- De papieren verwijsbrief van uw huisarts. Bij een verwijzing via ZorgDomein hebben wij de verwijsbrief digitaal ontvangen.
- Uw identiteitsbewijs en zorgverzekeringsgegevens.
- Overzicht van medicijngebruik, indien u deze gebruikt.
Tijdens het eerste bezoek aan het spreekuur brengt de arts uw klachten in kaart en bepaalt welke vervolgonderzoeken nodig zijn voor het stellen van een diagnose. Na uw gesprek met de arts zijn er verschillende onderzoeken mogelijk. Vaak is een inwendig onderzoek noodzakelijk om de exacte aard en oorzaak van uw klachten vast te stellen. Eventueel wordt een uitstrijkje van de baarmoedermond gemaakt. Een ander onmisbaar onderzoek bij gynaecologie is de echoscopie. Deze techniek is vooral bekend van de zwangerschapsecho’s waarbij de ongeboren baby kan worden bekeken. Met behulp van echoscopie kunnen de eierstokken en de baarmoeder goed in beeld gebracht worden. Nadat de gynaecoloog een diagnose heeft gesteld, volgt er vaak een behandeling.
Wat is Samen beslissen?
We willen dat de zorg die u krijgt zo goed mogelijk aansluit en past bij uw leven en behoeften. Daarvoor is het belangrijk dat u met uw dokter/verpleegkundige samen praat en een beslissing neemt over welke zorg het beste bij u past. Dit noemen we Samen Beslissen.
De dokter/verpleegkundige heeft medische kennis. U weet vooral wat uw eigen wensen en behoeften zijn en wat u belangrijk vindt.
Wat kunt u zelf doen en wat doen zorgverleners?
- U bereidt zich voor op het gesprek met uw zorgverlener, en schrijft bijvoorbeeld uw vragen alvast op.
- U stelt de vragen aan uw zorgverlener zodat u geïnformeerd bent. U vertelt uw zorgverlener wat uw wensen en behoeften zijn en wat u belangrijk vindt in uw leven. Neem de tijd en betrek waar nodig of wenselijk uw naasten.
- De zorgverlener beschikt over medische kennis en bespreekt de behandelmogelijkheden met u. De informatie die u krijgt van uw zorgverlener sluit aan op uw wensen en behoeften.
- Samen nemen jullie een beslissing over welke zorg het beste bij u past.
Hoe kunt u samen beslissen?
- Tips voor uw voorbereiding op het gesprek met uw zorgverlener
- 3 Goede vragen
- Keuzehulp
- PROM’s
- Consultkaarten
Lees meer over de diverse hulpmiddelen >
Samen beslissen in Zuyderland
In Zuyderland vinden we Samen beslissen erg belangrijk. Samen beslissen is daarom onderdeel van de basiszorg. We voeren altijd het goede gesprek tussen dokter/verpleegkundige en patiënten over zorg, gezondheid en behandeling.
Opname
Wanneer u met uw gynaecoloog hebt besloten dat er een ingreep gaat plaatsvinden waarvoor u moet worden opgenomen, dan gebeurt dit meestal op de verpleegafdeling in Heerlen. Voor kleine ingrepen die plaatsvinden op de afdeling Dagverpleging , kunt u behalve in Heerlen ook terecht in Sittard-Geleen.
Bevallingen
In overleg met uw gynaecoloog kunt u besluiten om een bevalling in het ziekenhuis te laten plaatsvinden. Op de locatie Heerlen bevindt zich het moderne nieuwe Geboortecentrum . In ons Geboortecentrum kunt u ook met uw eigen verloskundige komen bevallen op de open verloskamer. Behalve de verloskamers bevinden zich hier ook de Zwangerenafdeling, Kraamafdeling en de afdeling Neonatologie (couveuseafdeling) van Zuyderland Medisch Centrum.
Alle gynaecologen beoefenen de algemene gynaecologie en algemene verloskunde. Daarnaast hebben ze allemaal een bijzonder aandachtsgebied. Dit noemen we ook wel subspecialismen. Om ervoor te zorgen dat u met uw klachten bij de meest geschikte gynaecoloog een afspraak heeft zijn er speciale spreekuren passend bij de subspecialismen binnen Zuyderland Medisch Centrum:
- Bekkenbodem spreekuur: Dit spreekuur vindt in Heerlen en in Sittard-Geleen op meerdere dagen per week plaats. Op deze poli worden vrouwen gezien met klachten van urineverlies, verzakkingen, plasklachten of klachten bij de ontlasting.
- Incontinentie spreekuur: Dit spreekuur vindt in Heerlen en in Sittard-Geleen plaats. Tijdens deze afspraak is er een gynaecoloog, een uroloog, een incontinentieverpleegkundige en een bekkenfysiotherapeut aanwezig. Op deze poli kunnen vrouwen worden gezien met urineverlies.
- Multidisciplinaire bekkenbodem spreekuur: Dit spreekuur vindt in Sittard-Geleen plaats. Alle specialisten betrokken bij de zorg voor mensen met bekkenbodemklachten hebben tegelijk spreekuur. Uw hoofdbehandelaar bepaalt samen met u of een gecombineerde afspraak op dit spreekuur nodig is voor overleg of advies van zorgverleners van een ander specialisme. Hier kan een gynaecoloog, uroloog, mdl arts, colorectaal chirurg, fysiotherapeut, stomaverpleegkundige of incontinentieverpleegkundige bij aanwezig zijn.
- Seksuologie spreekuur: Dit spreekuur vindt plaats in Heerlen. Op deze poli kunnen vrouwen worden gezien die pijnklachten of andere problemen hebben bij seksualiteit.
- Poli voor Abnormaal Vaginaal Bloedverlies: Dit spreekuur vindt in Sittard-Geleen plaats. Op deze poli kunnen vrouwen worden gezien die klachten hebben van abnormaal (te veel, te lang, onregelmatig) bloedverlies. Bekijk ook onderstaande video:
- Vroege Zwangerschap poli
Dit spreekuur is bedoeld voor zwangere vrouwen met problemen in de eerste drie maanden van hun zwangerschap, denk hierbij aan bloedverlies, miskramen of buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Er is een vast team bestaande uit een gynaecoloog, physician assistant en gynaecologen in opleiding aanwezig met gespecialiseerde kennis. Op de themapoli zal aandacht zijn voor lichamelijke behandeling van de miskraam, maar ook voor psychische begeleiding en emotionele aspecten. Er worden adviezen gegeven voor de toekomst en verdere onderzoeken gedaan bij vrouwen die meerdere miskramen hebben gehadVerwijzing
Als je een miskraam hebt kan de eerste lijns verloskundige of huisarts jou verwijzen naar de poli voor Vroege Zwangerschap. Er wordt dan samen met jou bekeken welke behandeling je wilt. Ook als je meerdere miskramen hebt gehad en daar onderzoek naar wilt laten doen kan je een afspraak maken op de poli vroege zwangerschap. - Vulvapoli: Dit spreekuur vindt plaats op de locatie Sittard-Geleen als ook Heerlen. Tijdens deze afspraak is er een gynaecoloog en dermatoloog aanwezig. Op deze poli worden vrouwen gezien met klachten van de “vulva”, dat wil zeggen met klachten van de huid rondom de vagina.
- Verloskunde spreekuur: Dit spreekuur vindt in Heerlen en in Sittard-Geleen op alle dagen van de week plaats. Op deze poli kunnen vrouwen worden gezien die zwanger zijn en een medische reden hebben om onder controle te staan van een gynaecoloog.
- POP poli: Dit spreekuur vindt in Heerlen één keer per maand plaats. Tijdens deze afspraak is er een gynaecoloog en een psychiater aanwezig. Op deze poli kunnen zwangere en niet-zwangere vrouwen worden gezien die bekend zijn met psychische of psychiatrische problemen hebben, en al dan geen medicatie gebruiken. Op dit spreekuur wordt voorlichting gegeven, de begeleiding en het gebruik van de medicatie besproken tijdens en na de zwangerschap.
- GUO spreekuur: Dit echo-spreekuur vindt plaats in Heerlen en Sittard-Geleen. Op dit spreekuur worden uitgebreide echo’s gemaakt bij zwangere vrouwen die een verhoogd risico hebben op afwijkingen bij de baby of bij wie bij een eerdere echo verdenking is ontstaan op een afwijking van de baby, een afwijkende groei of vruchtwater.
- Kinderwens spreekuur: Dit spreekuur vindt in Heerlen en in Sittard-Geleen op alle dagen per week plaats. Op deze poli worden vrouwen gezien met kinderwens en problemen met het zwanger worden of zwanger blijven.
- Oncologie spreekuur: Dit spreekuur vindt in Heerlen en in Sittard-Geleen op meerdere dagen per week plaats. Op deze poli kunnen vrouwen worden gezien die behandeld worden voor een kwaadaardigheid van de baarmoeder, baarmoedermond of eierstokken.
- Uitstrijkjes spreekuur: Dit spreekuur vindt in Sittard-Geleen plaats.
- Koloscopie spreekuur: Dit spreekuur vindt in Heerlen en in Sittard-Geleen plaats. Afwijkingen in het uitstrijkje worden hier besproken.
Bekijk de animatie afwijkend uitstrijkje en kolposcopie. - Endometriosespreekuur: Dit spreekuur is bedoeld voor vrouwen met reeds vastgestelde endometriose of met klachten mogelijk passend bij endometriose. Denk hierbij aan hevige pijn tijdens de menstruatie of chronische pijn in de buik, pijn bij het vrijen, klachten bij ontlasting of plassen in relatie tot de menstruatie of verminderde vruchtbaarheid.
Er is een vast team bestaande uit 2 gynaecologen en gynaecologen in opleiding. Tijdens de afspraak vindt gynaecologisch onderzoek plaats naar de oorzaak van uw klachten. Er zal samen met u worden gezocht naar een passende behandeling. Er wordt ook aandacht besteed aan wat u zelf kunt doen om klachten te verminderen. Zo nodig zult u verwezen worden naar een andere specialist of gespecialiseerd centrum.
Het spreekuur vindt plaats in Heerlen en Sittard-Geleen op verschillende dagen in de week. Verwijzing is mogelijk via uw huisarts. Meer informatie vindt u in onze folder, te bereiken met deze link. https://www.zuyderland.nl/online-folders/?guide=endometriose
In overleg met uw gynaecoloog kan er besloten zijn om een bevalling in het ziekenhuis te laten plaatsvinden.
In het Geboortecentrum staat een team van artsen, verloskundigen, verpleegkundigen en ondersteuners dag en nacht klaar in een veilige en vertrouwde omgeving.
In ons Geboortecentrum kunt u ook met uw eigen verloskundige komen bevallen op de open verloskamer. Komen jullie samen met de verloskundige, dan worden jullie door het aanwezige team vriendelijk verwelkomd. Als de bevalling onverhoopt anders verloopt dan verwacht, is er direct acute zorg voorhanden. Alles onder één dak.
Behalve de verloskamers bevinden zich hier ook de Zwangerenafdeling, Kraamafdeling en de afdeling Neonatologie (couveuseafdeling) van Zuyderland Medisch Centrum. Moeder en kind worden in het Geboortecentrum geen moment van elkaar gescheiden: ze verblijven altijd samen in eigen suite, waar ook de partner dag en nacht kan verblijven. Uiteraard zijn familieleden van harte welkom in ons centrum.
Vanaf september 2021 starten wij ook met de 13 weken echo. De 13 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij uw kind. De 13 wekenecho lijkt veel op de 20 wekenecho. Bij beide onderzoeken bekijkt een echoscopist met een echo-apparaat of uw kind lichamelijke afwijkingen heeft.
Lees meer over de 13 weken echo >>
Ben je net zwanger dan zien we je graag voor een 1e bezoek op onze intake poli. Tijdens het eerste bezoek heb je een gesprek en een eerste echo. Ter voorbereiding op dit bezoek vragen wij jullie het intake-formulier in te vullen en te mailen.
Indien u de vragenlijst wilt terug sturen naar de locatie Heerlen dan dit mail adres gebruiken. Heerlen: afspraak_gynaecologie@zuyderland.nl
Indien u de vragenlijst wilt terug sturen naar de locatie Geleen dan dit mail adres gebruiken. Geleen: gynaecologiepoli@Zuyderland.nl
Deze vragenlijst wordt tijdens het 1e bezoek zo nodig samen besproken.
In het bekkenbodemcentrum Zuyderland worden patiënten behandeld met bekkenbodemklachten. De bekkenbodem heeft een functie bij het plassen, bij het ontlasten, als steunfunctie, bij het baren en bij vrijen. Het kan gaan om een probleem van een verzakking, verlies van urine of ontlasting, klachten bij de stoelgang of bij seksualiteit.
Het kan zijn dat u door 1 medisch specialist behandeld kunt worden voor uw klachten. Er is echter vaak overlap in klachten van de bekkenbodem en daarmee ook overlap tussen de betrokken specialismen.
Om die reden wordt er binnen het bekkenbodemcentrum samengewerkt door verschillende specialisten om u de goede zorg te bieden. Binnen het bekkenbodemcentrum wordt zorg geboden door gynaecologen, urologen, MDL-artsen, colorectaal chirurgen, bekkenfysiotherapeuten, seksuologen en incontinentieverpleegkundigen.
Zuyderland Medisch Centrum leidt studenten op tot arts, verloskunde studenten op tot verloskundige, verpleegkundigen op tot verpleegkundig specialist, verloskundigen op tot verloskundig specialist en basisartsen op tot gynaecoloog. Dit kan betekenen dat u tijdens uw afspraak met een gynaecoloog, eerst door iemand in opleiding (co-assistent) zult worden gezien, waarna de gynaecoloog zal aansluiten bij de afspraak. Het kan ook zijn dat u een afspraak heeft met een gynaecoloog in opleiding. De gynaecologen in opleiding (arts-assistenten) en de verloskundig specialisten werken zelfstandig, maar kunnen ten allen tijde overleggen met een gynaecoloog om de meest geschikte de aanvullende onderzoeken en behandeling af te stemmen.
Op de afdeling gynaecologie van het Zuyderland Medisch centrum wordt actief deelgenomen aan wetenschappelijk onderzoek. Dit kan gaan om eigen onderzoek of om landelijke onderzoeken van andere ziekenhuizen waaraan we deelnemen, We zijn ervan overtuigd dat de geneeskunde en de zorg alleen verder kan ontwikkelen als we actief meedoen aan wetenschappelijk onderzoek. Het kan goed zijn dat we u vragen om deelname aan onderzoek. Het staat u altijd vrij om te beslissen om hier wel of niet aan deel te nemen en u zult altijd uitgebreid geïnformeerd worden en voldoende bedenktijd krijgen om hier een beslissing over te nemen.
Pluim voor vruchtbaarheidszorg (Freya)
Freya, de vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen, deelt pluimen uit aan ziekenhuizen en klinieken. Een ziekenhuis of kliniek ontvangt een pluim als het voldoet aan een aantal kwaliteitscriteria die door Freya zijn opgesteld.
Met het zorgregister wil de STZ invulling geven aan de T van Topklinisch. De 26 topklinische opleidingsziekenhuizen kunnen door middel van erkenning middels het STZ Topklinisch Zorgregister aantonen welke functies er volgens de opgestelde criteria ‘Topklinisch’ zijn. Dat betekent onder meer dat de functie goed geborgd is in de organisatie, mede door kennisoverdracht en het opbouwenvan wetenschappelijke kennis over de behandeling, dat patiëntbelangen en –inbreng goed geregeld zijn en dat uitstekende zorg wordt geleverd.
Wat is een topklinische functie?
Een topklinische functie is op grond van een ziektebeeld, de diagnostiek of behandeling altijd hoog gespecialiseerde en complexe patiëntenzorg die op basis van deze criteria aantoonbaar onderscheidend is ten opzichte van de reguliere zorgverlening in een STZ-ziekenhuis (26 in Nederland).
STZ Topklinische functie bekkenbodemcentrum Zuyderland
In het bekkenbodemcentrum Zuyderland worden patiënten behandeld met bekkenbodemklachten. De bekkenbodem heeft een functie bij het plassen, bij het ontlasten, als steunfunctie, bij het baren en bij vrijen. Het kan gaan om een probleem van een verzakking, verlies van urine of ontlasting, klachten bij de stoelgang of bij seksualiteit.
Het kan zijn dat u door 1 medisch specialist behandeld kunt worden voor uw klachten. Er is echter vaak overlap in klachten van de bekkenbodem en daarmee ook overlap tussen de betrokken specialismen.
Om die reden wordt er binnen het bekkenbodemcentrum samengewerkt door verschillende specialisten om u de goede zorg te bieden. Binnen het bekkenbodemcentrum wordt zorg geboden door gynaecologen, urologen, MDL-artsen, colorectaal chirurgen, bekkenfysiotherapeuten, seksuologen en incontinentieverpleegkundigen.
Afspraak & Contact
Wilt u een afspraak maken of bent u verhinderd? Dan kunt u op contact opnemen met:
Locaties
Etage 2, balie/meldpunt 2.10
Meldpunt Oost 11
Snel naar
Kinderwenspoli
Gynaecologische oncologie
Patiëntportaal
Mijn Zuyderland: op een veilige manier toegang tot je eigen medisch dossier