Na de bevalling
Na de bevalling kunt u de familie informeren op een door u gewenst tijdstip. Afhankelijk van de bevalling gaat u na een paar uur met de baby naar huis (poliklinische bevalling) of wordt u opgenomen in een van onze kraam/neo-suites.
Eerst bellen naar uw huisarts.
De huisarts of de Huisartsenpost stuurt u zo nodig door naar de afdeling Spoedeisende Hulp van Zuyderland Medisch
Centrum. Voor de SEH van Zuyderland Medisch Centrum heeft u altijd een verwijzing nodig van uw eigen huisarts of de
huisartsenpost.
Als u denkt dat u -of iemand in uw omgeving – in een acute, levensbedreigende situatie verkeert, belt
u het alarmnummer 112 en vraagt u om een ambulance.
Na de bevalling kunt u de familie informeren op een door u gewenst tijdstip. Afhankelijk van de bevalling gaat u na een paar uur met de baby naar huis (poliklinische bevalling) of wordt u opgenomen in een van onze kraam/neo-suites.
Family Centered Care, de visie van Vrouw en Kind
De visie van het Family Centered Care is de hoogst kwalitatieve zorg te leveren aan vrouw, moeder en kind in een omgeving die individueel ondersteunend is binnen haar/zijn relationele netwerk.
Na de bevalling bestaat de kans dat het kind langer medisch specialistische zorg nodig heeft en daardoor langer in het ziekenhuis moet blijven. Om moeder en kind niet van elkaar te scheiden en het hechtingsproces te bevorderen, heeft de moeder keuze uit drie mogelijkheden om bij haar kind te zijn. Het kan ook voorkomen dat moeder wegens medische redenen langer in het ziekenhuis moet blijven, terwijl het kind al naar huis mag. Ook voor deze situatie biedt Zuyderland een oplossing om als moeder en kind zoveel mogelijk bij elkaar te zijn.
Bij een bevalling zonder complicaties kun je na een aantal uren naar huis. Bij een bevalling met een medische indicatie of complicaties is het ontslag afhankelijk van de gezondheidstoestand van jezelf en je baby. De gynaecoloog en/of verloskundigen besluiten en informeren je wanneer je weer naar huis mag. Als je baby opgenomen moet worden beslist de kinderarts wanneer hij/zij naar huis mag. Als moeder opgenomen moet worden mag de baby op dezelfde suite verblijven en als de baby opgenomen moet worden mag moeder op dezelfde suite verblijven.
Als moeder en/of baby nog opgenomen moeten blijven worden jullie opgenomen op een suite. Er zijn kraamsuites en couveusesuites.
In het Geboortecentrum staat gezinsgerichte zorg centraal.
Ouders verblijven er samen met hun kind in een eigen kraam/neo-suite en zijn actief betrokken bij de zorg voor hun kind. Op de suite bevinden zich een couveuse of bedje voor de baby, een bed voor de moeder, een slaapbank voor de vader, een kleine ijskast voor van huis meegebrachte etenswaren en dranken en er is een badkamer.
Je kunt je baby vanaf het begin aanraken en vasthouden, ook als je baby in een couveuse of warmtebedje ligt.
Ongeacht de toestand van de baby kun je jouw baby zelf verzorgen; zoals verschonen, temperaturen, voeding geven of in bad doen. Uiteraard maakt de verpleegkundige je wegwijs en helpt je waar nodig.
Lichamelijk contact tussen jou en je kind is erg belangrijk. Voor jouw kind maar zeker ook voor het contact van het kind met de ouders is het goed om te kangoeroën/buidelen, je baby ligt dan met alleen een luier aan tegen je blote borst.
Vaak heb je tijdens de zwangerschap al besloten of je jouw baby borstvoeding of flesvoeding wilt geven.
Het stimuleren van borstvoeding is een van onze speerpunten. Onze lactatiekundigen (borstvoedingsdeskundigen) staan klaar om je zoveel mogelijk te begeleiden. Samen creëren we een rustige omgeving voor moeder en kind om zo een goede start van de borstvoeding te waarborgen.
Al tijdens je zwangerschap regel je de nazorg met de verloskundige (of huisarts). De verpleegkundige van de verloskamer vraagt de naam van degene die de nazorg doet. Als je naar huis gaat, krijg je een digitale medische overdracht van de bevalling en ook een overdracht voor de kraamverzorgster.
Ongeveer 6 weken na de bevalling ga je op nacontrole. Dit kan bij jouw eigen verloskundige zijn of bij de gynaecoloog. Per persoon/bevalling wordt gekeken bij wie je het beste op nacontrole kunt gaan. Indien je bij de gynaecoloog op nacontrole komt, krijg je bij ontslag meteen de afspraak voor het controle-bezoek mee.
De kinderarts beslist of de baby op controle moet komen op de polikliniek kindergeneeskunde of dat je op controle kunt gaan bij het consultatiebureau. Als je in de polikliniek op controle moet komen krijg je meestal bij ontslag de afspraak mee.