- Zuyderland
- Specialismen en afdelingen
- Traumachirurgie
Traumachirurgie
Afspraak & Contact
Wilt u een afspraak maken of bent u verhinderd?
Locaties
Souterrain balie/meldpunt ST.25
Meldpunt Oost 11
De Multi Disciplinaire Trauma Unit Zuyd
Samenwerkingsverband van de chirurgie en de orthopedie ten behoeve van de patiënten na een ongeval
De traumachirurgie (ook wel de traumazorg genoemd) is het onderdeel van de chirurgie en orthopedie, dat zich bezighoudt met de diagnostiek en behandeling van de inwerking van mechanische/fysische invloeden op het lichaam van iemand van de eerste tot de laatste stap in het ziekenhuis.
Het betreft vooral letsels van de huid, weke delen en het houdings- en bewegingsapparaat en eventueel organen, maar in toenemende mate worden ook letsels van de thorax gezien. Denkt u bij invloeden aan oorzaken als een val van fiets of trap of speelapparaat, een geweldsmisdrijf zoals een fractuur in het gelaat door een klap of steekverwonding, maar ook aan een verbrandingsletsel. Nadrukkelijk moet vermeld worden, dat het niet de psychologische zorg betreft, die soms na een nare ervaring, nodig is als begeleiding om zo’n ervaring te verwerken.
Wat is Samen beslissen?
We willen dat de zorg die u krijgt zo goed mogelijk aansluit en past bij uw leven en behoeften. Daarvoor is het belangrijk dat u met uw dokter/verpleegkundige samen praat en een beslissing neemt over welke zorg het beste bij u past. Dit noemen we Samen Beslissen.
De dokter/verpleegkundige heeft medische kennis. U weet vooral wat uw eigen wensen en behoeften zijn en wat u belangrijk vindt.
Wat kunt u zelf doen en wat doen zorgverleners?
- U bereidt zich voor op het gesprek met uw zorgverlener, en schrijft bijvoorbeeld uw vragen alvast op.
- U stelt de vragen aan uw zorgverlener zodat u geïnformeerd bent. U vertelt uw zorgverlener wat uw wensen en behoeften zijn en wat u belangrijk vindt in uw leven. Neem de tijd en betrek waar nodig of wenselijk uw naasten.
- De zorgverlener beschikt over medische kennis en bespreekt de behandelmogelijkheden met u. De informatie die u krijgt van uw zorgverlener sluit aan op uw wensen en behoeften.
- Samen nemen jullie een beslissing over welke zorg het beste bij u past.
Hoe kunt u samen beslissen?
- Tips voor uw voorbereiding op het gesprek met uw zorgverlener
- 3 Goede vragen
- Keuzehulp
- PROM’s
- Consultkaarten
Lees meer over de diverse hulpmiddelen >
Samen beslissen in Zuyderland
In Zuyderland vinden we Samen beslissen erg belangrijk. Samen beslissen is daarom onderdeel van de basiszorg. We voeren altijd het goede gesprek tussen dokter/verpleegkundige en patiënten over zorg, gezondheid en behandeling.
In de traumazorg wordt intensief samengewerkt met enerzijds de SEH en anderzijds de IC en daartussen met o.a. plastische chirurgie, revalidatie, neurologie en neurochirurgie, KNO, kaakchirurgie, oogheelkunde maar ook met vakgebieden als anesthesiologie, radiodiagnostiek en nucleaire geneeskunde. Bij de oudere patiënt is de samenwerking met de afdeling Geriatrie/Ouderengeneeskunde van belang evenals de samenwerking met de kinderartsen bij de behandeling van kinderen.
Steeds meer vindt de traumazorg plaats in regionaal samenwerkingsverband plaats onder de paraplu van het NAZL (netwerk acute zorg Limburg), waarin alle Limburgse ziekenhuizen en andere instanties samenwerken om de traumazorg in onze provincie op zo’n hoog mogelijk niveau te laten plaatsvinden.
Hopelijk is er voor u geen noodzaak om ons te bezoeken in de toekomst, maar als het ongelukkigerwijs toch nodig is voor u, dan zullen wij onze uiterste best doen om u zo snel en goed mogelijk te helpen.
Diagnostiek wordt gebruikt om een potentiële operatie-indicatie vast te stellen, maar de patiënt achter de diagnose is bepalend voor het wel of niet opereren. Beslissingen over de in te stellen behandeling zullen steeds meer een kwestie worden van shared decision making.
Ingrepen op het gebied van traumazorg kunnen voor wat betreft de mate van urgentie worden onderverdeeld in spoed-, semi-acute en electieve operaties.
De indicatiestelling voor operatieve ingrepen wordt steeds scherper op maat van de individuele patiënt toegesneden met behulp van shared decision making (samen met uw arts beslissen wat voor u de beste oplossing is!). Bij behandeling wordt gestreefd naar maximale beperking van blijvende schade en daarom wordt van de traumachirurg/traumaorthopeed verwacht dat hij/zij zich blijft ontwikkelen b.v. op het gebied van de toepassing nieuwe toepassingen zoals op het gebied van beeldvorming tijdens een ingreep (image guided surgery/ 3D beeldvorming op OK). Voorbereiding met CAD (digitaal tekenen) mogelijkheden kan ook de kwaliteit van de ingrepen doen toenemen.
Dit soort ontwikkelingen zijn kostbaar en daarom heeft het Zuyderland gekozen voor concentratie van dit soort kostbare therapie. Voor de traumazorg is voor het klinische deel gekozen voor Heerlen. Poliklinische traumazorg blijft op beide Zuyderland locaties aanwezig. Ook de spoedeisende zorg blijft op beide locaties mogelijk, hoewel gezien de ruimere technische mogelijkheden in Heerlen direct vervoer per ambulance of later vervoer van Geleen naar Heerlen wenselijk en noodzakelijk kan zijn.
Ook niet operatieve behandelingen vormen een belangrijk deel in de traumazorg. Men kan hierbij denken aan de opvang van ongevalsslachtoffers, resuscitatie met aandacht voor vochthuishouding, voedingsaspecten bij traumapatiënten en de (mede) behandeling van ernstige trauma patiënten op een intensieve zorg afdeling. De traumachirurg/traumaorthopeed heeft de regie in handen, speelt een coördinerende rol en is bereid als “probleemeigenaar” op te treden. Als teamspeler bij uitstek is hij/zij in staat deze rollen door goede samenwerking met andere medische disciplines en andere zorgverleners uit te voeren.
Nabehandeling na conservatieve (zonder operatie) of operatieve behandeling na een trauma kan soms zonder fysiotherapie en moet soms met fysiotherapie gepaard gaan. In bepaalde gevallen is ook het inschakelen van een revalidatiearts noodzakelijk of zelfs opname bij een ketenpartner. Leden van ons artsenteam komen (indien nodig) ook bij een ketenpartner.
De Multidisciplinaire trauma unit (MDTU) beschikt over een speciale unit voor “Ouderen met een gebroken heup”.
Deze unit is gespecialiseerd in ouderen van 70 jaar en ouder met een gebroken heup of bovenbeen. Vaak is er ook sprake van andere aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, COPD, Parkinson, dementie etc. Door deze bijkomende aandoeningen en de hoge leeftijd heeft een oudere patiënt tijdens het verblijf in het ziekenhuis meer risico op het krijgen van complicaties. Denk hierbij aan urineweginfectie, longontsteking, ondervoeding of delier (acute verwardheid).
De MDTU beschikt over een team van deskundigen die erop gericht zijn om deze complicaties zoveel mogelijk te voorkomen en te behandelen. Dit gebeurt door samenwerking met andere disciplines maar ook door afstemming in een structureel Multi Disciplinair Overleg (MDO) en tijdens de artsenvisite.
Een gebroken heup resulteert in een spoedopname waardoor men zich niet kan voorbereiden op de opname in het ziekenhuis. De patiënt wordt vanuit de Spoed Eisende Hulp zoveel mogelijk rechtstreeks op deze verpleegunit opgenomen. De verpleegkundige voert het opnamegesprek evt. samen met partner of contactpersoon.
Informatie over het hele opnameproces staat vermeld in de folder, welke op de afdeling wordt aangereikt. De informatie is ook terug te vinden in de app “Patient Journey” onder het proces “Ouderen & gebroken heup”.
We trachten de opnameduur zo kort als mogelijk te houden. Mede daarom wordt tijdens het opnameproces al de periode na uw ziekenhuisopname besproken. We bieden patiënt, partner en/of contactpersoon de mogelijkheid om actief betrokken te zijn bij de revalidatie binnen het zorgproces. Zo streven we ernaar om samen tot een zo optimaal mogelijk resultaat in het ziekenhuis te komen.
Algemeen
Een door STZ erkend topklinisch expertisecentrum (STZ TEC) is op grond van een ziektebeeld, diagnostiek of de behandeling altijd hooggespecialiseerde en complexe patiëntenzorg die op basis van objectieve, topklinische criteria aantoonbaar onderscheidend is ten opzichte van de reguliere zorgverlenging. Om ervoor te zorgen dat een topklinisch expertisecentrum zijn kwaliteit behoudt vindt na erkenning elke vier jaar een herbeoordeling plaats.
STZ TEC Geriatrische traumatologie Zuyderland MC
Zorg aan de geriatrische traumapatiënt is complexe zorg die vraagt om een multidisciplinaire aanpak. In Zuyderland medisch centrum is voor deze kwetsbare populatie de zorg en nazorg optimaal ingericht. Voor het klinisch traject is de zorg geconcentreerd op een speciaal daarvoor ingerichte afdeling waarbij zowel de geriater als traumatoloog hun expertise inbrengen en beiden gelijke verantwoordelijkheid dragen over het behandeltraject. Er is een uitgebreid behandelprotocol dat tot stand is gekomen met input van alle stakeholders. Uniek hierin zijn de verregaande afspraken die gemaakt zijn met ketenpartners.
Doelmatig gebruik van zorg en ‘zorg op de juiste plek’ zijn leidend geweest om dit zorgpad goed in te richten. Continu verbeteren middels real time feedback op basis van het dashboard staat centraal.
Afspraak & Contact
Wilt u een afspraak maken of bent u verhinderd?
Locaties
Souterrain balie/meldpunt ST.25
Meldpunt Oost 11
Patiëntportaal
Mijn Zuyderland: op een veilige manier toegang tot je eigen medisch dossier