'Schildklieroperatie zonder blijvend litteken'
Lees meer- Zuyderland
- Specialismen en afdelingen
- Chirurgie
Chirurgie
Afspraak & Contact
Wilt u een afspraak maken of bent u verhinderd? Dan kunt u contact opnemen met:
Locaties
etage 1, balie/meldpunt 1.10
Meldpunt Oost 11
Etage 3, balie 3.02
Chirurgie is het medisch specialisme binnen Zuyderland Medisch Centrum dat zich richt op de behandeling van onder meer verwondingen, tumoren, vaataandoeningen en infecties. Daar is vaak een operatie voor nodig. Het gaat dan voor een groot deel om ‘geplande’ operaties. Maar spoedoperaties – bijvoorbeeld na ongevallen – horen ook bij het werk van onze chirurgen. U kunt het spreekuurcentrum van de afdeling Chirurgie van Zuyderland Medisch Centrum bezoeken op onze locaties in Sittard-Geleen, Heerlen en Brunssum.
Specialisatie
Veel van de chirurgen van Zuyderland Medisch Centrum hebben naast hun kennis van de algemene chirurgie, speciale belangstelling voor één of meerdere aandachtsgebieden. Denk aan bijvoorbeeld een longchirurg, maag-darmchirurg, oncologisch chirurg, traumachirurg, of vaatchirurg.
Opleidingsziekenhuis
Zuyderland Medisch Centrum is een opleidingsziekenhuis. Als patiënt krijgt u daarom niet alleen met chirurgen te maken, maar ook met arts-assistenten. Dit zijn artsen die in opleiding zijn tot specialist. Arts-assistenten zijn een belangrijke schakel tussen u en de chirurg. U komt ze onder meer tegen op het spreekuurcentrum waar zij samen met één van de chirurgen spreekuur houden. Op de verpleegafdeling zijn ze verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken.
Vakgroep Heelkunde Zuid Limburg
Sinds 2011 werken de chirurgen van voormalig Atrium en Orbis samen in de vakgroep Heelkunde Zuid-Limburg. De vakgroep garandeert voor elke ingreep topchirurgische zorg in Zuid-Limburg en investeert in de toekomst. Voor complexe en innovatieve chirurgie werkt de maatschap bovenregionaal, landelijk en tevens internationaal.
Wat is Samen beslissen?
We willen dat de zorg die u krijgt zo goed mogelijk aansluit en past bij uw leven en behoeften. Daarvoor is het belangrijk dat u met uw dokter/verpleegkundige samen praat en een beslissing neemt over welke zorg het beste bij u past. Dit noemen we Samen Beslissen.
De dokter/verpleegkundige heeft medische kennis. U weet vooral wat uw eigen wensen en behoeften zijn en wat u belangrijk vindt.
Wat kunt u zelf doen en wat doen zorgverleners?
- U bereidt zich voor op het gesprek met uw zorgverlener, en schrijft bijvoorbeeld uw vragen alvast op.
- U stelt de vragen aan uw zorgverlener zodat u geïnformeerd bent. U vertelt uw zorgverlener wat uw wensen en behoeften zijn en wat u belangrijk vindt in uw leven. Neem de tijd en betrek waar nodig of wenselijk uw naasten.
- De zorgverlener beschikt over medische kennis en bespreekt de behandelmogelijkheden met u. De informatie die u krijgt van uw zorgverlener sluit aan op uw wensen en behoeften.
- Samen nemen jullie een beslissing over welke zorg het beste bij u past.
Hoe kunt u samen beslissen?
- Tips voor uw voorbereiding op het gesprek met uw zorgverlener
- 3 Goede vragen
- Keuzehulp
- PROM’s
- Consultkaarten
Lees meer over de diverse hulpmiddelen >
Samen beslissen in Zuyderland
In Zuyderland vinden we Samen beslissen erg belangrijk. Samen beslissen is daarom onderdeel van de basiszorg. We voeren altijd het goede gesprek tussen dokter/verpleegkundige en patiënten over zorg, gezondheid en behandeling.
De afdeling Chirurgie van Zuyderland Medisch Centrum streeft continu naar verbetering van chirurgische behandelingen. De afdeling Chirurgie is daarom zeer actief op het vlak van medisch-wetenschappelijk onderzoek.
Een belangrijk onderdeel hiervan is evaluatie van medische gegevens van al uitgevoerde behandelingen. Dit betekent dat uw geanonimiseerde (anoniem gemaakte) medische gegevens hiervoor gebruikt kunnen worden. Uitdrukkelijke toestemming van de patiënt voor deze vorm van onderzoek is niet nodig.
Verder zijn wij actief op het vlak van zogeheten translationeel onderzoek. Dit houdt in dat er nauw wordt samengewerkt met wetenschappelijke laboratoria die willen onderzoeken of hun bevindingen toegepast kunnen worden in de dagelijkse medische praktijk. Hierbij kan weefsel dat bij de operatie wordt verwijderd en overblijft na afronding van alle diagnostiek, gebruikt worden voor aanvullend experimenteel onderzoek. Ook voor deze vorm van onderzoek is geen uitdrukkelijke toestemming van de patiënt nodig. Er zijn strikte protocollen die ervoor zorgen dat de experimentele resultaten niet gekoppeld kunnen worden aan de individuele patient.
Het niet vragen om toestemming betekent echter niet dat u geen zeggenschap hebt over het gebruik van uw medische gegevens en/of lichaamsmateriaal. U kunt bezwaar aantekenen tegen het verder gebruik van uw geanonimiseerde medische gegevens en/of verkregen lichaamsmateriaal voor medisch-wetenschappelijk onderzoek. Uw gegevens en/of lichaamsmateriaal zullen dan niet worden gebruikt voor dergelijk onderzoek. U kunt dit melden bij uw behandelend chirurg of (bij translationeel onderzoek) altijd op een later tijdstip bij de afdeling Pathologie (te bereiken via telefoonnummer 088 – 4597728) die deze weefsels beheert.
Algemeen
Een door STZ erkend topklinisch expertisecentrum (STZ TEC) is op grond van een ziektebeeld, diagnostiek of de behandeling altijd hooggespecialiseerde en complexe patiëntenzorg die op basis van objectieve, topklinische criteria aantoonbaar onderscheidend is ten opzichte van de reguliere zorgverlenging. Om ervoor te zorgen dat een topklinisch expertisecentrum zijn kwaliteit behoudt vindt na erkenning elke vier jaar een herbeoordeling plaats.
STZ TEC Thoraxwandaandoeningen Zuyderland MC
Aangeboren en verworven aandoeningen van de thoraxwand zijn zeldzame aandoeningen waarvoor in Zuyderland bovenregionale expertise bestaat. Patiënten worden vanuit heel Nederland verwezen naar een unieke multidisciplinair opgezette poli. Voor patiënten vanaf 18 jaar is er een zorgpad samen met de cardioloog waarbij zij op een multidisciplinaire poli worden gescreend en geïnformeerd over het ziektebeeld en de behandelmogelijkheden.
Daarnaast wordt door meerdere specialismen gepubliceerd over verschillende aspecten van de behandeling.
Afspraak & Contact
Wilt u een afspraak maken of bent u verhinderd? Dan kunt u contact opnemen met:
Locaties
etage 1, balie/meldpunt 1.10
Meldpunt Oost 11
Etage 3, balie 3.02
Patiëntportaal
Mijn Zuyderland: op een veilige manier toegang tot je eigen medisch dossier