"Ik, mijn hoop en geloof in mijn eigen kankerbubbel"
Een onverwachte wending in het leven van Renée: borstkanker aan haar rechterborst.
Lees meer- Zuyderland
- Specialismen en afdelingen
- Oncologische Zorg
- Ziektebeelden
- Verwezen naar het Borstcentrum?
Verwezen naar het Borstcentrum?
Bekijk de animatie zodat u weet wat u kunt verwachten als u terecht komt bij Borstcentrum.
Het Borstcentrum op locatie Sittard-Geleen is gespecialiseerd in de zorg rondom aandoeningen aan de borst. Een team van ervaren specialisten en verpleegkundigen staat dagelijks klaar voor het diagnosticeren en behandelen van borstkanker en goedaardige borstaandoeningen. Naast de beste medische zorg, kenmerken oprechte aandacht, vertrouwen en betrokkenheid onze aanpak. Zorg binnen een uniek concept, waarbij u als patiënt écht centraal staat.
Ook de patiënten zijn enthousiast over Borstcentrum.
Qua patiënttevredenheid krijgt het centrum zelfs een 8.5! Een greep uit de reacties:
‘Een adequate behandeling met oog voor de eigen mening en wensen van de patiënt. Ik hoefde me nergens druk over te maken, behalve het hebben van borstkanker en beter worden.’
‘Een bijzonder attente benadering bij de dagbehandeling, hartelijke gastvrouwen in de wachtruimte en een fijne chirurg. Heel goed is de snelle diagnose en het geven van duidelijkheid hierover en het vervolgtraject binnen een paar dagen. De informatie over het traject werd in stukjes gegeven, steeds op het moment dat er een volgende stap gezet moest worden. Het hele traject is zeer stressvol en emotioneel belastend zodat je niet alles in één keer kunt bevatten. Hier wordt goed rekening mee gehouden. Ook heel fijn was dat alle afspraken binnen het ziekenhuis voor je gepland werden en je dat niet steeds zelf hoefde te regelen.’
‘De rust die het uitstraalt. Groot ziekenhuis maar toch geen hectische toestanden. Zeer vriendelijk personeel van arts tot interieurverzorgster.’
‘Heel goed op elkaar afgestemd. Met name mijn oncologisch chirurg dr. van Bastelaar gaf me in de meest onzekere tijd, heel veel kracht met zijn zorg, advies en aandacht. Ook de plastisch chirurg drs Meesters is voor mij van grote waarde geweest bij de moeilijke beslissingen die ik moest nemen. Ik ben zeer dankbaar dat ik zulke goede zorg krijg, ook van de mammacareverpleegkundige Maud, die mijn vast aanspreekpunt is en alles regelt zodat afspraken perfect op elkaar aansluiten.’
Alle specialisten werkzaam in het Borstcentrum zijn gespecialiseerd in borstkanker. Ons team heeft daardoor veel kennis en expertise op dit gebied. Dit komt de kwaliteit van zorg bij borstkanker ten goede. Het Borstcentrum ontvangt jaarlijks 2.000 nieuwe patiënten, waarvan ruim 400 patiënten de diagnose borstkanker krijgen. In het Borstcentrum is de zorg rondom onze patiënt georganiseerd. De dagelijkse bespreking van patiënten waar alle betrokken specialisten bij aanwezig zijn, is hier een goed voorbeeld van.
De kwaliteit van het Borstcentrum:
1. Er is tijd en aandacht om bewust keuzes te maken
2. Patiënten hebben toegang tot de beste zorg en expertise
3. Patiënten krijgen snel de uitslag en (volledige) diagnosestelling
1. Er is tijd en aandacht om bewust keuzes te maken
De chirurg, oncoloog of verpleegkundig specialist zal in alle rust de behandelmogelijkheden voor u op een rij zetten. Alle voor- en nadelen van verschillende behandelingen en de eventuele gevolgen zullen besproken worden. Borstcentrum Zuyd start binnenkort een proef met de online keuzehulp van Patiënt+.
2. Patiënten hebben toegang tot de beste zorg en expertise
Borstcentrum Zuyd biedt u de beste zorg en behandeling volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Wij volgen de Nederlandse borstkankerrichtlijnen.
Binnen het Borstcentrum werken enkel gespecialiseerde professionals, dit zijn artsen en verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in de zorg voor patiënten met borstproblematiek.
3. Patiënten krijgen snel de uitslag en (volledige) diagnosestelling
Binnen het Borstcentrum worden alle benodigde onderzoeken op één dag verricht. Dit wordt ook wel ‘sneldiagnostiek’ genoemd. Indien er geen biopt nodig is, krijgen patiënten meteen de uitslag van alle onderzoeken en een behandeladvies. Indien het voor het stellen van de diagnose nodig is dat er een biopt wordt afgenomen, krijgen patiënten de dag erna de uitslag inclusief het behandelplan. Soms is de afwijking die op de foto gezien wordt niet geschikt voor sneldiagnostiek. In dat geval zal de verpleegkundige u vooraf informeren over de benodigde tijd voor de uitslag.
Indien er aanvullende onderzoeken nodig zijn, worden deze altijd binnen een week gepland.
4. Overbehandeling en onderbehandeling wordt zoveel mogelijk beperkt
Van iedere patiënt die voor onderzoeken naar Borstcentrum Zuyd komt in verband met (verdenking op) borstkanker, worden de uitslagen besproken tijdens het teamoverleg (MDO). Dit vindt elke dag plaats. Bij het vormen van een behandeladvies wordt er altijd rekening gehouden met verschillende aspecten, denk daarbij aan; kwaliteit van leven, medische noodzakelijkheid, eventueel eerder doorgemaakte ziektes, en de wensen van de patiënt zelf. Het definitieve behandelplan wordt opgesteld in samenspraak met de patient.
5. Toegang voor patiënten tot wetenschappelijk onderzoek
Het Borstcentrum voert wetenschappelijk onderzoek uit en participeert aan veel wetenschappelijk onderzoeken. Wanneer een patiënt voldoet aan de voorwaarden om deel te nemen aan een studie zal de specialist dit altijd bespreken met de patiënt.
6. Het optimale zorgpad kenmerkt zich door een goede taakverdeling
Binnen het zorgpad van het Borstcentrum is de patiënt regisseur van zijn/haar proces. Iedere patiënt heeft een casemanager als vast aanspreekpunt, de gespecialiseerd verpleegkundige borstkankerzorg licht de patiënt hierover in. De huisarts wordt actief betrokken vanaf de diagnostische fase.
7. Specialisten zijn volledig toegewijd aan borstkankerzorg
Borstkankerzorg is gecompliceerd en vereist expertise en vaardigheid. De zorgprofessionals werkzaam binnen het Borstcentrum zijn daarom aantoonbaar toegewijd aan borstkankerzorg.
Dat betekent dat zij gespecialiseerd zijn borstkankerzorg zodat zij volledig op de hoogte zijn van de nieuwste inzichten. Dat geldt voor alle disciplines binnen het hele team , zoals de chirurgen, verpleegkundig specialisten, verpleegkundigen, pathologen, radiologen, radiotherapeuten, medische oncologen, en plastisch chirurgen etc.
8. Erkenning van lange termijn gevolgen en recht op goede nazorg
De lange- termijn gevolgen van borstkanker hinderen soms tot lang na het herstel, in het dagelijks functioneren op het psychische, fysieke en/of sociale vlak. Deze gevolgen worden tijdig en op herhaalde tijdstippen gesignaleerd en de patiënten krijgen de juiste nazorg, advies en begeleiding aangeboden.
9. Inzicht in (ervaren) kwaliteit van zorg via patiëntervaringen en uitkomstindicatoren
Er komt meer inzicht in de kwaliteit van de borstkankerzorg door inzage in medische uitkomstindicatoren en de ervaring van patiënten met de zorgverlening (PREM) en behandelresultaten (PROM). Dit inzicht draagt bij aan de verbetering van de kwaliteit van borstkankerzorg. Wij benaderen alle borstkankerpatiënten om deel te nemen aan de Monitor Borstkankerzorg, hiermee krijgen wij inzage in deze patiëntenervaringen. Ons team bespreekt deze uitkomsten en bepaalt de punten waarop we willen verbeteren.
10. Patiënten met uitgezaaide borstkanker krijgen specifieke zorg en behandeling
Door veel nieuwe behandelingen kunnen steeds meer patiënten met uitzaaiingen langer leven. Deze patiënten krijgen adequate en specifieke zorg en begeleiding door een vaste gespecialiseerde medisch oncoloog en verpleegkundige, in het ziekenhuis en thuis.
Algemeen
Een door STZ erkend topklinisch expertisecentrum (STZ TEC) is op grond van een ziektebeeld, diagnostiek of de behandeling altijd hooggespecialiseerde en complexe patiëntenzorg die op basis van objectieve, topklinische criteria aantoonbaar onderscheidend is ten opzichte van de reguliere zorgverlenging. Om ervoor te zorgen dat een topklinisch expertisecentrum zijn kwaliteit behoudt vindt na erkenning elke vier jaar een herbeoordeling plaats.
STZ TEC Borstcentrum Zuyderland MC
Het topklinisch expertisecentrum Borstcentrum Zuyderland is gespecialiseerd in de zorg voor aandoeningen aan de borst en blinkt uit in gastvrijheid, patiënten logistiek (snelle toegangs- en doorlooptijden), onderwijs en opleidingsklimaat en de intercollegiale samenwerking tussen de verschillende specialismen betrokken bij de behandeling van borstkanker. Het Borstcentrum Zuyd is als groot centrum een belangrijke speler in (inter)nationaal onderzoek op het gebied van Borstkanker.
Dit expertisecentrum ontvangt jaarlijks 2.000 nieuwe patiënten, waarvan ruim 400 patiënten de diagnose borstkanker krijgen. In het Borstcentrum is de zorg rondom onze patiënt georganiseerd. De dagelijkse bespreking van patiënten waar alle betrokken specialisten bij aanwezig zijn, is hier een goed voorbeeld van.
Kanker is een ingrijpende ziekte. De tijd rondom de diagnostiek, behandeling en de nazorg brengt waarschijnlijk veel vragen en onzekerheden met zich mee, zowel bij u als bij uw directe omgeving. Daarom wordt vaak na het bezoek aan de medisch specialist een afspraak gemaakt met de gespecialiseerde verpleegkundige die op dat moment uw casemanager wordt. Deze verpleegkundige werkt nauw samen met de medisch specialisten en is gespecialiseerd op alle aspecten die met uw ziektebeeld samenhangen; de diagnose stelling, de soorten behandelingen en de effecten daarvan en de nazorg, kort na de behandeling en op lange termijn.
De casemanager zal u persoonlijk begeleiden. Hij /zij is het centrale aanspreekpunt en helpt u om overzicht te houden.
Uw casemanager zorgt ervoor dat uw traject zo vlot en goed mogelijk verloopt.
Het is raadzaam uw partner of een andere naaste mee te nemen naar de gesprekken met de casemanager. U krijgt alle gelegenheid om vragen te stellen, zodat u weet wat u allemaal kunt verwachten tijdens de verschillende fasen van uw behandelproces. Alle onderwerpen die met uw ziekte of behandeling te maken hebben, zijn bespreekbaar.
U kunt de casemanager laagdrempelig bereiken; telefonisch, tijdens kantooruren.
- Al veertig jaar komt Borstkanker Vereniging Nederland op voor (ex-)borstkankerpatiënten, mensen met erfelijke/familiaire aanleg en hun naasten, geven we informatie en zorgen voor lotgenotencontact.
Klik hier voor meer informatie > - Borstkanker komt ook bij mannen voor. Informatie die specifiek over borstkanker bij mannen gaat is soms lastig te vinden De website mannenmetkanker.nl kan worden gebruikt als een ‘wegwijzer’ voor patiënten, naasten, medische professionals en onderzoekers die op zoek zijn naar informatie over borstkanker bij mannen.
Bezoek de website >
In Zuyderland Medisch Centrum hechten we naast het behandelen van patiënten ook veel waarde aan hoogwaardig en relevant wetenschappelijk onderzoek. Dit kan gaan om eigen onderzoek of om landelijke onderzoeken van andere ziekenhuizen waaraan we deelnemen. We zijn ervan overtuigd dat de geneeskunde en de zorg alleen verder kan ontwikkelen als we actief meedoen aan wetenschappelijk onderzoek. Het kan zijn dat we u vragen om deelname aan onderzoek. Het staat u altijd vrij om te beslissen om hier wel of niet aan deel te nemen en u zult altijd uitgebreid geïnformeerd worden en voldoende bedenktijd krijgen om hier een beslissing over te nemen.
Meer informatie over wetenschappelijke onderzoeken kunt u ook vinden in de brochure Medisch-wetenschappelijk onderzoek van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de website van het Ministerie.
Wij willen u in dit kader nog wijzen op bijgaande informatie: “Patiënten folder registratie van Kanker”
Wat is Samen beslissen?
We willen dat de zorg die u krijgt zo goed mogelijk aansluit en past bij uw leven en behoeften. Daarvoor is het belangrijk dat u met uw dokter/verpleegkundige samen praat en een beslissing neemt over welke zorg het beste bij u past. Dit noemen we Samen Beslissen.
De dokter/verpleegkundige heeft medische kennis. U weet vooral wat uw eigen wensen en behoeften zijn en wat u belangrijk vindt.
Wat kunt u zelf doen en wat doen zorgverleners?
- U bereidt zich voor op het gesprek met uw zorgverlener, en schrijft bijvoorbeeld uw vragen alvast op.
- U stelt de vragen aan uw zorgverlener zodat u geïnformeerd bent. U vertelt uw zorgverlener wat uw wensen en behoeften zijn en wat u belangrijk vindt in uw leven. Neem de tijd en betrek waar nodig of wenselijk uw naasten.
- De zorgverlener beschikt over medische kennis en bespreekt de behandelmogelijkheden met u. De informatie die u krijgt van uw zorgverlener sluit aan op uw wensen en behoeften.
- Samen nemen jullie een beslissing over welke zorg het beste bij u past.
Hoe kunt u samen beslissen?
- Tips voor uw voorbereiding op het gesprek met uw zorgverlener
- 3 Goede vragen
- Keuzehulp
- PROM’s
- Consultkaarten
Lees meer over de diverse hulpmiddelen >
Samen beslissen in Zuyderland
In Zuyderland vinden we Samen beslissen erg belangrijk. Samen beslissen is daarom onderdeel van de basiszorg. We voeren altijd het goede gesprek tussen dokter/verpleegkundige en patiënten over zorg, gezondheid en behandeling.
Gepersonaliseerde keuzehulp voor borstkankerzorg “doorbraak borstkankerzorg op maat”
In een half uur weten of er uitzaaiingen zijn dankzij de OSNA methode
Met Chirurg Yvonne Vissers
Contrast-enhanced mammography: een nieuwe mammografietechniek
Door dr. Marc Lobbes
Continue chemotherapie verbetert resultaten én kwaliteit van leven bij borstkanker.
Met dr. Frans Erdkamp en dr. Anouk Claessens (artikel in het engels).
Verklarende woordenlijst borstkanker
Met de woordenlijst worden vaktermen van borstkanker zo goed mogelijk uitgelegd.
Zuyderland Live! Borstoperatie 24 oktober 2023
Vragen over of hulp nodig bij digitale zorg? Zoals BeterDichtbij of inloggen bij MijnZuyderland?