Wat kan ik verwachten bij de eerste afspraak?
Het is belangrijk dat de gynaecoloog goed weet wat uw klachten zijn. Vertel uw klachten daarom in uw eigen woorden. De gynaecoloog stelt daarna nog een aantal vragen. Bijvoorbeeld of u problemen heeft met plassen, de ontlasting en seksualiteit. Of u andere gynaecologische klachten heeft, hoe eventuele bevallingen zijn gegaan, of u vroeger ziekten en-/of medische ingrepen heeft gehad. Heeft u de laatste [… maanden] medicijnen gebruikt? Maak dan een lijstje met de namen van die medicijnen en neem dat mee naar het gesprek. Vertel het ook aan de gynaecoloog als u nog nooit seksueel contact heeft gehad, zodat hij daar rekening mee kan houden bij het onderzoek. Ook nare (seksuele) ervaringen uit het verleden zijn van belang. U krijgt waarschijnlijk voor of na het gesprek een standaard vragenlijst om in te vullen, zodat de behandelende arts zeker weet dat hij geen informatie mist. Na het eerste gesprek is een gynaecologisch onderzoek gebruikelijk. Soms volgt daarop nog aanvullend onderzoek, zoals een echo, cystoscopie of gespecialiseerde röntgenfoto’s.
Bij een gynaecologisch onderzoek bekijkt de gynaecoloog de schede en baarmoedermond. U zit tijdens het onderzoek op een gynaecologische onderzoekstoel, met uw onderlichaam bloot en uw benen gespreid. Als u dat wilt, kunt u vragen of u mee kunt kijken met een spiegel. Vaak vraagt de gynaecoloog eerst of u wilt persen. Soms is dan al een verzakking te zien. U krijgt een speculum (eendenbek) in de schede. Dit is een instrument om de schede een stukje open te houden. De gynaecoloog kan zo de baarmoedermond en/of de top van de schede onderzoeken. Daarna volgt een inwendig onderzoek (vaginaal toucher). De arts brengt een of twee vingers in de schede en legt de andere hand op uw buik. Zo tast de arts de bekkenbodem, de baarmoeder en eierstokken af. De gynaecoloog kan ook met een vinger in het rectum voelen (het uiteinde van de dikke darm, via de anus) om de achterwand van de schede en de sluitspier te beoordelen. Dit noemt men een rectaal toucher.
Het is mogelijk dat de arts u vraagt om te blijven staan tijden het onderzoek. Soms is het gemakkelijker om zo het soort en de ernst van de verzakking te beoordelen.
Een vaginale echografie is een echo waarbij een langwerpige echokop in de vagina wordt ingebracht. Op de echo zijn de baarmoeder, eierstokken en blaas te zien.
Na het gesprek, het gynaecologische onderzoek en de echografie zal de gynaecoloog samenvatten wat de bevindingen zijn en met u bespreken welke mogelijkheden voor behandelingen er zijn.
Het kan zijn dat de gynaecoloog nog aanvullend onderzoek wil laten verrichten of nog een medebeoordeling wenst van één van de andere artsen in het bekkenbodemcentrum. Dit zal de arts dan met u bespreken en voor u afspreken.
Over de meeste behandelingen die we aanbieden zijn folders beschikbaar. Verzakkingen zijn zelden spoedeisend en meestal heeft u alle tijd om de informatie na te lezen, rustig na te denken en met uw arts te bespreken welke behandeling u wenst te gaan krijgen.