Ga naar hoofdinhoud

Leeftijdsverschillen binnen één team – Huub (64) en Lianne (21) in gesprek

Van typemachinekamers met twintig druk typende collega’s tot razendsnelle media via kanalen als TikTok en Instagram: het is veilig om te stellen dat digitalisering een enorme invloed heeft gehad op onze dagelijkse manier van werken. Twee personen die dit kunnen beamen zijn Huub Keulers (64) in zijn functie als webredacteur en Lianne Dautzenberg (21) in haar functie als grafisch vormgeefster. Beiden werken op de afdeling Communicatie en Marketing binnen Zuyderland en zij gaan het gesprek aan over welke rol digitalisering heeft (gehad) in het werk dat ze doen en over de samenwerking tussen verschillende generaties binnen één team.

Ontwikkelingen in het vak

Huub: ‘In 1981 ben ik begonnen bij DSM als procesoperator. Het vak communicatie bestond toen wel, maar was heel laagdrempelig. De afdeling Communicatie had een typekamer, waar zo’n groep van 20 dames druk aan het typen waren op hun typemachine. Het typen op de typemachine maakte ook veel meer geluid dan onze toetsenborden tegenwoordig. Online speelde toen nog niets, alles ging via drukwerk’.

Lianne is gewend aan de continue ontwikkeling van nieuwe media. Het is voor haar dan ook moeilijk voorstellen dat er een tijd was zonder social media of zelfs internet.

Lianne: ‘Ik kan me daar niets bij voorstellen. Ik ben opgegroeid in een periode waarin internet al bestond en de opkomst van social media ben ik volledig in meegegaan. Het verschil met vroeger en nu is volgens mij dat teksten steeds korter worden en de rol van mooie afbeeldingen, animaties en korte video’s steeds groter wordt.’

Eerste gebruik van internet

Op de vraag hoe oud beiden waren toen zij met internet en/of social media in aanraking kwamen, werd het leeftijdsverschil al lachend duidelijk: Lianne was 12 jaar oud toen zij in aanraking kwam met internet, Huub was ongeveer 40 jaar. Waar Huub zoveel mogelijk informatie verzamelde om zijn kennis over websites bouwen uit te breiden, was de toen twaalfjarige Lianne vooral bezig met chatten op MSN messenger.

Vooroordelen op basis van leeftijd

Lianne heeft niet ervaren dat er grote vooroordelen over de jongere generaties zijn. Zuyderland is haar eerste werkgever na het afronden van haar studie en zij heeft zich altijd gehoord gevoeld. Huub heeft daarentegen wel te maken gehad met vooroordelen in de periode waarin hij op zoek naar een baan was.

Lianne: ‘Ik vind het heel fijn dat ik, ondanks dat ik net afgestudeerd ben, terecht ben gekomen in een team waarin ik serieus word genomen. Ik kan me voorstellen dat dit niet geldt voor iedere werkgever. Een vooroordeel kan zijn dat jonge mensen door gebrek aan werkervaring weinig weten over de werkzaamheden. Ik heb het zelf gelukkig niet meegemaakt. Ik merk wel dat mensen wel eens sceptisch tegenover bepaalde media kunnen staan, zoals TikTok. Dan zijn oudere generaties geneigd om te denken dat we de hele dag door dansjes aan het filmen zijn, maar het is meer dan dat. Echter zie ik dat niet als een persoonlijk vooroordeel, maar meer dat het een generatieverschil is’.

Huub: ‘Ik kreeg in 2016 te horen dat ik helaas boventallig was bij DSM. Vanaf die periode ben ik werkzoekend geweest. Een jarenlange zoektocht naar een baan waarin ik honderden sollicitaties heb verstuurd en slechts drie keer op gesprek ben mogen komen. Er wordt nooit uitgesproken dat je te oud bent, maar ik heb achteraf wel sterk het vermoeden dat leeftijd een grote rol speelde. Ergens begrijp ik het wel. Sommigen denken dat als je ouder bent je eerder ziek kunt worden, of misschien wat minder flexibel zijn. Toch zijn het vooroordelen en wil ik het tegendeel bewijzen. Ik ben met een enorm gemotiveerd en ben daarom ook heel blij dat ik deze kans bij Zuyderland gekregen heb.’

De samenwerking tussen verschillende generaties in een team.

Leeftijdsverschillen spelen binnen een team voornamelijk een heel positieve rol, concluderen beiden. Lianne leert van collega’s met meer ervaring bij over drukwerk en zij leert diezelfde collega’s over de voordelen van social media. Huub ervaart de verschillende leeftijdsgroepen onder collega’s ook als zeer positief. Zo nemen oudere collega’s meer ervaring mee, maar ook een stukje rust en relativeringsvermogen. Daartegenover staat het tomeloze enthousiasme van de jongere generaties: nieuwe ontwikkelingen, maar ook een zekere onbezonnenheid en behoefte om dingen te doen in plaats van te overdenken. Iedereen kijkt anders naar een situatie, vanuit eigen perspectief. De manier waarop je dingen ziet is in zekere mate ook beïnvloedt door de levensfase waarin je zit. Soms is er wat rust nodig, soms een frisse blik. Beiden vinden het heel prettig werken dat alle inbreng in het team mogelijk is en dat bij elkaar versterking wordt gezocht.

Leren van elkaar

Of er nog ruimte is om van elkaar te leren? Zeker! Het advies van Lianne aan oudere generaties is om niet bang te zijn om social media kanalen te proberen.

Lianne: ‘Vaak proberen mensen social media kanalen niet uit omdat ze bang zijn om fouten te maken. Social media heeft echter ook zo veel moois te bieden. Mijn advies is om bij twijfel, het gewoon een kans te geven en wellicht wat hulp vragen van mensen in je omgeving.’

Huub vult hierbij aan: ‘Het is een kwestie van vallen en opstaan. Hoe meer je probeert, hoe meer je kunt leren’.

Advies voor de jongere generaties heeft Huub ook: ‘Het valt me op dat jongere generaties tegenwoordig ontzettend veel moeten. Ze moeten zo veel ballen in de lucht houden. Ik gun de generatie van Lianne dat ze ook proberen dingen luchtig te houden en te kunnen relativeren. Hard werken is belangrijk, maar balans vinden is belangrijker.’

Lianne herkent zich hier in en vult aan: ‘Het klopt helemaal wat je zegt, Huub. Ik heb ooit een toepasselijke quote gelezen die hierbij aansluit: Het hoeft niet allemaal morgen. Daar denk ik regelmatig aan terug en helpt me bij precies het punt dat jij aanstipt.’