Ga naar hoofdinhoud

Video’s over de toekomst van de zorg bij Zuyderland

Veranderingen in de zorg zijn spannend en roepen emoties op, dat begrijpen we als geen ander. En toch moeten we nu lef tonen en daadkrachtig zijn om te zorgen dat goede zorg bereikbaar blijft voor iedereen. In een reeks video’s leggen Zuyderlanders uit welke keuzes we maken en hoe we iedereen betrekken.

Je vindt de video’s op Facebook en LinkedIn, maar worden ook op deze pagina verzameld. De komende weken zullen we meer video’s delen waarin verschillende zorgverleners, waaronder huisartsen, verpleegkundigen en bestuurders, hun perspectief geven op de veranderingen en de voordelen die deze zullen brengen voor de zorg in onze regio.

Samen werken we aan een toekomstbestendige zorg voor onze regio.

 

Video 8: Guus Janssen, Medisch Specialist Intensive Care

In deze achtste video van onze serie vertelt Guus Janssen, medisch specialist op de intensive care, over de noodzaak van centralisatie van complexe zorg bij Zuyderland.

“Met de vergrijzing verwachten we nog meer zorgvraag, van basiszorg tot de meest complexe zorg,” legt Guus uit. “Mensen worden steeds ouder en ontwikkelen meer orgaanspecifieke aandoeningen, terwijl het personeelsbestand onder druk staat. Wij denken dat hoogcomplexe acute zorg het best geleverd kan worden als iedereen op dezelfde locatie vertegenwoordigd is. Chirurgen, vaatchirurgen, longartsen en andere specialisten moeten snel beschikbaar zijn, en dat kan straks bijna niet meer op twee locaties.”

Guus vervolgt: “De concentratie van acute complexe zorg naar één locatie is voor ons cruciaal. We kunnen dan efficiënter onze middelen inzetten en optimaliseren op één plek, wat alleen maar voordelig is voor de patiënt.”

 

Video 7: Joeri Gilissen, Afdelingshoofd Spoedeisende Hulp en Acute Opname

In deze zevende video van onze serie vertelt Joeri Gilissen, afdelingshoofd van de Spoedeisende Hulp en de Acute Opname afdeling, over de weg naar 2030 en de toekomst van de acute zorg bij Zuyderland.

“We zijn als SEH betrokken bij het hele 2030-verhaal en de regietafel, samen met onze directe ketenpartners, de huisartsenposten van beide mijnstreken,” vertelt Joeri. “We hebben samen gezocht naar een ideale oplossing voor de komende periode tot 2030 en daarna, om de acute zorg binnen de regio Limburg en Zuid-Limburg te borgen. Dit was een proces waarbij we goed naar elkaar hebben geluisterd en tot een richting zijn gekomen waarin we nu staan.”

Hij voegt toe: “Gezien de arbeidsmarktkrapte en de toegenomen zorgvraag, denk ik dat we als Limburg voor een grote zorguitdaging staan, maar ik blijf hoop houden en kracht vinden in onze gezamenlijke initiatieven. Als ik zie welke initiatieven we al allemaal in de loop van de jaren ontwikkeld hebben als regio, dan zie ik toch dat we met veel zaken aan kop lopen met wat wij doen in Limburg. En dat geeft me wel vertrouwen naar de toekomst toe dat we dit georganiseerd krijgen met zijn allen.”

 

Video 6: Josje Langenveld, Gynaecoloog

In deze zesde video van onze serie deelt Josje Langenveld, gynaecoloog, haar visie op de toekomst van de geboortezorg bij Zuyderland.”We hebben bijna tien jaar geleden al ervaring opgedaan met de verplaatsing van zorg,” zegt Josje. 

“Hoewel we nog steeds zorg tijdens de zwangerschap op beide locaties bieden, hebben we destijds gekozen om bevallingen op één locatie te concentreren, namelijk in het Geboortecentrum in Heerlen. Deze locatie biedt directe toegang tot acute zorg, een operatiekamer en een IC. Dit was spannend, maar samen met de verloskundigen hebben we een uitstekend draaiend Geboortecentrum neergezet.”

Josje benadrukt ook de hoge kwaliteit van zorg: “We leveren uitstekende, kwalitatieve zorg. Ondanks de kwetsbaarheden en vervoersproblemen in sommige gebieden, scoren wij structureel laag op sterftecijfers. Dit toont aan dat we echt een voorbeeldkliniek zijn. Daar zijn we trots op.”


 

Video 5: Evert-Jan Boerma, Bariatrisch, Gastro-intestinale en Oncologisch Chirurg

In de vijfde video deelt Evert-Jan Boerma (bariatrisch, gastro-intestinale en oncologisch chirurg) zijn inzichten over de impact van de veranderingen op de chirurgische zorg. Hij benadrukt dat voor het overgrote deel van de patiënten weinig verandert, omdat de meeste poliklinische zorg op beide locaties blijft plaatsvinden.

Evert-Jan legt uit: “Patiënten met dagbehandeling kunnen vaak gewoon terecht op de locatie dichtbij en hoeven niet ver te reizen. Het gaat alleen om de hoog complexe zeldzame ingrepen bij chirurgie, orthopedie of neurochirurgie waarvoor sommige mensen moeten reizen, maar dat is nu ook al het geval.”

Daarnaast bespreekt hij de uitdagingen van personeelskrapte en de noodzaak van preventieve zorg: “De dubbele vergrijzing zorgt voor een toenemende zorgvraag, terwijl het aantal zorgverleners niet toeneemt. We moeten investeren in preventieve maatregelen zoals een gezondere leefstijl om de druk op ziekenhuizen te verminderen.”


 

Video 4: Guy Mostard, Internist

In de vierde video bespreekt Guy Mostard, internist, de uitdagingen van de huidige zorgstructuur en waarom het concentreren van acute zorg op één locatie noodzakelijk is.

Guy legt uit dat de huidige verdeling van zorg over verschillende locaties dagelijks problemen veroorzaakt: “Er zijn situaties waarin ik mijn collega’s nodig heb, maar als zij op een andere locatie zijn, hebben we een probleem. Dit zorgt voor inefficiënties en complicaties in de zorgverlening.”

Hij benadrukt de invloed van deze fragmentatie op de zorgkwaliteit en samenwerking: “We hebben niet genoeg personeel om complexe zorg op meerdere locaties te organiseren. De enige oplossing is om de acute zorg op één plek te concentreren. Deze stap is essentieel om de best mogelijke zorg te blijven bieden.”


 

Video 3: Leonne Prompers, Voorzitter MSB en Lid Bestuursraad

In de derde video bespreekt Leonne Prompers, Voorzitter MSB en Lid Bestuursraad, de uitdagingen van vergrijzing in Zuid-Limburg en de toenemende zorgvraag.

“In Zuid-Limburg zien we steeds meer mensen afhankelijk worden van zorg vanwege vergrijzing,” zegt Leonne. “Er komen meer zorgtechnieken, maar we hebben steeds minder zorgverleners. Dit creëert een kloof die de toegankelijkheid en kwaliteit van zorg bedreigt.”

Leonne benadrukt het belang van het vinden van oplossingen voor deze kloof om de zorg toegankelijk en kwalitatief hoogstaand te houden. “Als we hier geen antwoord op hebben, zou straks één op de vier mensen in Nederland in de zorg moeten werken. Dit is een serieus probleem in onze samenleving naar de toekomst toe.”


 

Video 2: Cyril Schuijren, Verpleegkundig Specialist

In de tweede video spreekt Cyril Schuijren, Verpleegkundig Stafbestuurder, over de onrust en misverstanden rondom de veranderingen. “Er is veel onrust over wat de veranderingen betekenen,” zegt Cyril.

Cyril legt uit dat de beeldvorming vaak voor verwarring zorgt: “Mensen denken dat ze altijd naar de spoedeisende hulp gaan, maar 80% belandt uiteindelijk gewoon op de huisartsenpost. Ze volgen de bewegwijzering naar de spoedeisende hulp en denken dat ze daar zijn, maar eigenlijk zijn ze op de huisartsenpost. Daarmee wil ik niet wegnemen dat er zorgen zijn, maar dat mensen zich soms onvoldoende bewust zijn van wat de veranderingen inhouden.”


 

Video 1: Danielle Bussmann, SEH-arts

In de eerste video deelt Danielle Bussmann, SEH-arts, haar visie op de noodzaak om complexe spoedeisende zorg op één locatie te concentreren. Tevens legt ze uit wat deze veranderingen betekenen voor onze zorg.

“Het is noodzakelijk om de complexe spoedeisende zorg te concentreren op één locatie,” zegt Daniëlle. “Dit is nodig door een tekort aan personeel. In 2030 verplaatsen we daarom de complexe zorg naar Sittard-Geleen.”

Daniëlle bespreekt ook de cruciale samenwerking met huisartsen en ambulancezorg om spoedzorg beter te organiseren. “We willen dat mensen minder vaak naar de fysieke locatie hoeven te komen,” zegt ze. “Voor echte bloedspoed is de ambulance altijd snel ter plaatse, maar er zijn uitdagingen voor mensen die afhankelijk zijn van openbaar vervoer.” Ze benadrukt dat ambulances altijd binnen 15 minuten bij de patiënt zijn, ongeacht de locatie van het ziekenhuis, en zorgen voor snelle en directe toegang tot de benodigde zorg. “Het belangrijkste is dat de patiënt de best mogelijke zorg krijgt, of dat nu bij Zuyderland, Maastricht, of Aken is.”