Zuyderland roept op om niet te blijven lopen met urineverlies: ‘behandeling vanaf nu zelfs poliklinisch’
07 mei 2024Het Bekkenbodemcentrum van Zuyderland Medisch Centrum is dinsdag 7 mei gestart met het plaatsen van de zogenaamde mini-sling (een bandje bij vrouwen met urineverlies) op de poliklinische operatiekamer (POK). Dat gebeurt met een “roesje” in combinatie met plaatselijke verdoving, maar de ingreep uitvoeren op de operatiekamer (OK) is dus niet langer nodig. Bovendien laat het ziekenhuis van zich horen, omdat nog té vaak wordt gedacht dat er niets aan urineverlies te doen is.
Gynaecologen Imke Kessels en Jorik Vellekoop van het Bekkenbodemcentrum Zuyderland geven daar graag meer bekendheid aan. ‘Wanneer je urineverlies ervaart, hoef je daar niet mee te blijven lopen. Vaak is er best wat aan te doen. Bezoek je huisarts en bespreek een verwijzing. Met het plaatsen van een bandje bestaat al veel ervaring, met mooie resultaten.’ Het bandje is geschikt voor vrouwen die hinder hebben van urineverlies op drukverhogende momenten, zoals lachen, hoesten of sporten.
Nieuw in Limburg
De aangepaste behandelmethode, waarbij patiënten in plaats van een operatie onder narcose op de operatiekamer, een korte ingreep van circa tien minuten ondergaan met een roesje, is nieuw in Limburg. ‘De kortere opname waarvoor tevens een korte wachttijd is, maakt een groot verschil voor patiënten’, benadrukt Kessels. ‘Voorheen was hier minimaal een dagopname voor nodig.’
Mini-sling
Tijdens de (poliklinische) operatie wordt een bandje onder de plasbuis geplaatst. Dit bandje heet een midurethrale sling (MUS). Een midurethrale sling is een bandje van synthetisch materiaal. Dit bandje kan de verhoogde druk opvangen. Bij drukverhoging wordt de plasbuis tegen dit bandje aangedrukt. De urine kan er zo minder makkelijk langs. Het bandje blijft een leven lang zitten. Zuyderland maakt gebruik van een mini-sling.
FOTO: Gynaecologen Jorik Vellekoopop en rechts Imke Kessels op de poliklinische operatiekamer (POK).