Zuyderland pionier met Contrast Enhanced Mammography (CEM) in opsporing van borstkanker
07 okt 2024Vanwege de borstkankermaand staat het belang van vroege opsporing van borstkanker opnieuw in de schijnwerpers. Belangrijk hierbij is de dichtheid van het borstklierweefsel, een aspect dat steeds meer aandacht krijgt in medisch onderzoek en voorlichting. Ongeveer een op de twaalf vrouwen heeft dicht borstklierweefsel, waarbij er relatief veel klierweefsel in de borst zit en maar weinig vet. Deze vrouwen hebben niet alleen een verhoogd risico op borstkanker, maar bij hen kan een standaard mammografie tot 35% minder nauwkeurig zijn. Marc Lobbes is radioloog in Zuyderland en landelijk een vooraanstaande specialist in borstkankerdiagnostiek en -screening. Hij doet met succes onderzoek naar andere vormen van beeldvorming en vroegtijdige opsporing.
Diverse studies hebben aanvullingen op een mammogram van vrouwen met dicht klierweefsel onderzocht zoals echografie of 3D mammografie (tomosynthese), maar volgens Lobbes biedt de MRI-scan momenteel de meest betrouwbare resultaten. Maar toegang tot MRI-scanners is beperkt door een toegenomen vraag in de zorg en gelijktijdig een afname van personeel. Bovendien is een MRI-scan een relatief duur onderzoek. Een oplossing is de Contrast Enhanced Mammography (CEM), waarvoor Zuyderland inmiddels als internationale pionier geldt.
Zuyderland op de kaart met Contrast Enhanced Mammography (CEM)
Sinds Marc Lobbes in 2019 aan de slag ging bij Zuyderland, heeft hij CEM succesvol ingezet. CEM maakt gebruik van contrastvloeistof om mogelijke tumoren beter zichtbaar te maken op een speciaal mammogram. ‘Met CEM kun je dezelfde nauwkeurigheid behalen als met een MRI, namelijk 95% in compact klierweefsel, terwijl dit voor een mammogram zonder contrast slechts 65-75% is’, legt Lobbes uit. Het onderzoek is bovendien goedkoper en beter toegankelijk dan een MRI.
Deze vooruitgang heeft Zuyderland een vooraanstaande positie gegeven op het gebied van CEM in Nederland. “Deze toepassing en de onderzoeken die wij hiermee al gepubliceerd hebben, heeft ons op de kaart gezet’, zegt Lobbes met trots. Toch benadrukt hij dat CEM niet het enige antwoord is. ‘We moeten breder kijken naar de discussie rondom borstklierdichtheid. Het is belangrijk om mensen bewust te maken van wat dit betekent, wat we kunnen doen, en wat er nog niet helemaal duidelijk is.’
Toekomstige ontwikkelingen in borstkankerscreening
Zuyderland is ook betrokken bij een grootschalig onderzoek naar de effectiviteit van CEM bij vrouwen met compact borstklierweefsel. In deze landelijke studie, uitgevoerd met diverse andere ziekenhuizen en zorgpartners, zullen vrouwen met dicht klierweefsel worden verdeeld in twee studiegroepen: één groep krijgt CEM, en de andere een verkort MRI-protocol. Hiermee wordt niet alleen gekeken naar de nauwkeurigheid van beide methoden, maar ook naar de kosten en hun praktische inzetbaarheid op grote schaal. Samen met andere partners wordt er in Nederland een studie uitgevoerd onder 36.000 vrouwen, waarvan er 6.000 verspreid over het land uiteindelijk CEM-onderzoek zullen ondergaan.
Met deze innovatieve benadering en onderzoeken, blijft Zuyderland zich inzetten voor het verbeteren van borstkankerscreening, waarbij de focus steeds meer komt te liggen op het optimaliseren van technieken voor vrouwen met dicht borstklierweefsel.