Zuyderland-neuroloog betrokken bij doorbraak behandeling chronische clusterhoofdpijn
17 jun 2021Stimulatie van de achterhoofdzenuw voorkomt extreem pijnlijke aanvallen van chronische clusterhoofdpijn bij patiënten bij wie eerdere behandelingen niet aansloegen. Dat blijkt uit een groot onderzoek dat vandaag (donderdag) gepubliceerd is in het bekende wetenschappelijke tijdschrift de Lancet Neurology. Onze neuroloog dr. Poldi Wilbrink is één van de initiatiefnemers van het onderzoek dat in verschillende landen gedaan is. Tevens is Zuyderland één van de expertisecentra in Nederland die deze behandeling mag aanbieden.
De resultaten zijn echt goed nieuws, benadrukt dr. Wilbrink. ‘Ja, dit is wel echt een doorbraak. Patiënten die voorheen uitbehandeld waren, kunnen nu profiteren van een nieuwe behandeling. En die is veelbelovend.’ Dankzij de onderzoeksresultaten wordt de nieuwe behandeling sinds begin vorig jaar ook vergoed door de zorgverzekeraar.
Stimulatie van de achterhoofdzenuw
De achterhoofdzenuw is een makkelijk bereikbare, oppervlakkig gelegen huidzenuw aan de achterkant van het hoofd, die verbonden is met de hersenstam. Dit verklaart waarom stimulatie ervan aanvallen van clusterhoofdpijn kan voorkomen. Bij het onderzoek werd een kleine neurostimulator onderhuids, aan de achterkant van het hoofd vlak bij de achterhoofdzenuw, geïmplanteerd en verbonden met een batterij die onderhuids in de bil of buik geplaats werd. Meer informatie over het onderzoek kun je lezen op de website van het LUMC >
Wanhoop
Chronische clusterhoofdpijn is een ernstig chronische hersenaandoening die ondraaglijke hoofdpijnen veroorzaakt, meestal meerdere malen per dag. De aanvallen duren elk gemiddeld één tot twee uur en treden vaak ook ’s nachts op, waardoor de slaap ernstig wordt verstoord. Behandelingen hebben vaak onvoldoende effect, waardoor patiënten wanhopig worden. In de volksmond wordt de aandoening daarom vaker ‘zelfmoordhoofdpijn’ genoemd.
Grote prestatie
Dr. Wilbrink is trots op de resultaten die zij met het onderzoeksteam heeft bereikt. ‘Het voelt als een grote prestatie, waar we lang aan hebben gewerkt.’ De publicatie van de ICON-studiegroep, onder leiding van professor Michel Ferrari, neuroloog aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), kun je hier lezen.