Ga naar hoofdinhoud

Zuyderland informeert patiënten over kans op klachten bij liesbreukmat Rebound HRD

25 jun 2024

Tussen 2015 en 2018 zijn patiënten binnen Zuyderland Medisch Centrum en een aantal andere ziekenhuizen in Nederland, geopereerd aan een liesbreuk. Hierbij is in sommige gevallen een liesbreukmat ‘Rebound HRD’ geplaatst om de breuk te herstellen. Naar nu blijkt is er een kans dat de nitinolring in deze liesbreukmat kan breken en klachten kan veroorzaken. Zuyderland informeert daarom betreffende patiënten komende periode met onder meer een persoonlijke brief.

Betreffende ring zorgt ervoor dat de mat in de juiste vorm blijft. De IGJ heeft de Nederlandse ziekenhuizen en de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde geïnformeerd over de mogelijke klachten door de gebroken nitinolring van de liesbreukmat Rebound HRD. Zuyderland probeert patiënten nu ook zo goed mogelijk te informeren. Dat gebeurt via een persoonlijke brief en het patiëntenportaal Mijn Zuyderland. Daarin raadt Zuyderland aan om alert te zijn op klachten zoals pijn in de geopereerde lies of onderbuik (aan de kant van de geopereerde lies) of plotselinge pijn in de onderbuik of lies. Bij klachten wordt de patiënt gevraagd contact op te nemen met Zuyderland.

Info-pagina en themabijeenkomst
Informatie over de liesbreukmat en de nodige veelgestelde vragen + antwoord, zijn vanaf nu te vinden op de speciale info-pagina: www.zuyderland.nl/liesbreukmat. Zuyderland organiseert op maandag 8 juli op locatie Sittard-Geleen tevens een themabijeenkomst voor betreffende patiënten om vragen te beantwoorden en meer informatie te geven.

Contact
Heeft u vragen of maakt u zich zorgen? Neem dan contact op met de polikliniek Chirurgie van Zuyderland via 088 – 459 9719. Zij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 – 12.00 uur en 13.00 – 17.00 uur.

Bent u tussen 2015 en 2018 geopereerd aan een liesbreuk maar hebt u op korte termijn nog géén brief ontvangen? Dan is de liesbreukmat niet bij u geplaatst. Raadpleeg bij klachten desondanks altijd uw huisarts.