Zuyderland GGz maakt de switch naar werken in regioteams
07 mrt 2024Sinds januari werkt Zuyderland GGz op een nieuwe manier. Er wordt namelijk gewerkt vanuit regioteams. Deze switch zorgt voor veel veranderingen, waarbij de nodige uitdagingen komen kijken, maar waardoor de zorg voor Zuyderland-cliënten alleen maar beter wordt.
Het werken vanuit een regioteam betekent dat deze zorg georganiseerd is binnen de regio. De regio Westelijke Mijnstreek is opgesplitst in drie regio’s. Elk regioteam heeft daarmee als opdracht en doelstelling om in grote lijnen de volledige ambulante reguliere GGZ-behandeling, zowel monodisciplinaire behandeling (voorheen Basis GGZ) en specialistische GGZ per regioteam vorm te geven. Het woonadres van de cliënt en de locatie van de huisarts bepalen vanuit welk regioteam de behandeling geboden gaat worden. Deze manier van werken gaat Zuyderland GGz in staat stellen om nadrukkelijker in nabijheid van en in afstemming met de huisarts en cliënt de zorg te organiseren.
Binnen het regioteam werkt Zuyderland GGz met liaisons, dit zijn de collega’s die de verbindingen leggen tussen de huisarts, cliënt, ketenpartners en het behandelteam. Elke huisartsenpraktijk heeft een vaste liaison die als aanspreekpunt beschikbaar is en de contacten onderhoudt. Dit creëert de mogelijkheid om vroegtijdig en laagdrempelig inhoudelijk vragen te stellen en af te stemmen, nog voordat het überhaupt tot een verwijzing is gekomen. Ook wordt de liaison in staat gesteld om vraagverkennende gesprekken te voeren met cliënten, op het moment dat de hulpvraag of behandelvraag nog onvoldoende helder is. Het is immers lang niet altijd zo dat GGZ-behandeling voorliggend is. Met regelmaat komt het bijvoorbeeld voor dat een cliënt beter geholpen is met algemeen maatschappelijk werk, gespecialiseerd thuisbegeleiding, dagbesteding of arbeidsintegratie. Deze vraagverkennende gesprekken worden samen met iemand uit het sociaal domein of een ervaringsdeskundige gevoerd. Het werken in een regioteam betekent korte lijntjes met huisartsen, maar ook met ketenpartners en voorliggende voorzieningen.
Voor de cliënt betekent het ook dat hij of zij in behandeling is binnen het regioteam en niet meer zoals dit eerder was, wordt verwezen naar een specifieke afdeling (zorgprogramma) binnen Zuyderland GGz. Op het moment dat een cliënt in behandeling komt zal er vanuit het eigen regioteam een behandelteam geformeerd worden en zullen de behandelaren met relevante expertise gevraagd worden om aan te sluiten. Met andere woorden; eenmaal in zorg wordt de cliënt niet meer verplaatst, maar formeren ze een behandelteam afgestemd op de behandelvraag en behandeldoelen. Dit voorkomt intern doorverwijzen en maakt het makkelijker beschikbare expertises laagdrempelig te betrekken.
Het werken in regioteams verschilt op een aantal punten van hoe het was. Er zijn eigenlijk 2 grote veranderingen. De eerste verandering is een interne verandering. Deze gaat vooral over hoe Zuyderland GGz intern de cliëntzorg heeft georganiseerd en waar behandelaren op basis van hun expertise gekoppeld worden aan een cliënt, afgestemd op de behandelvraag. Met andere woorden: het organiseren van zorg rondom de cliënt in plaats van het plaatsen van de cliënt in een bestaand behandelteam.
De tweede verandering is vooral extern en gaat om de actieve ‘’beweging’’ die ze naar het voorliggende veld willen maken. Zuyderland GGz zet in op makkelijke bereikbaarheid, consultatie en het aansluiten bij huisartsen mdo’s. Hierdoor kunnen ze nog voordat een cliënt verwezen is al betrokken zijn en meedenken, gerichter indiceren of doorverwijzen naar een passend zorgaanbod, ook als dit geen reguliere GGZ-behandeling is. Ook de vraagverkennende gesprekken en herstel ondersteunende attitude horen bij deze externe verandering.
Voor meer informatie kijk op de website van Zuyderland GGz