Ga naar hoofdinhoud

Zuyderland en bibliotheken ondersteunen digitale vaardigheden van patiënten

17 jun 2024

Zuyderland en de regionale bibliotheken slaan hun handen ineen voor ondersteuning van digitale vaardigheden van patiënten. Tijdens de training ‘Digivitaler’ wordt onder andere geoefend met het vernieuwde MijnZuyderland, beeldbellen via BeterDichtbij en het is mogelijk om rechtstreeks te beeldbellen met de DigiCoach van DigiPunt Zuyderland. Zo kan al geoefend worden voordat een gesprek met de medisch specialist plaatsvindt.

Als zorgprofessional weet je dat er steeds meer digitale mogelijkheden komen voor mensen om hun eigen gezondheid te monitoren en zorg te regelen. Huisartsen en ziekenhuizen moedigen patiënten aan om gebruik te maken van patiëntportalen. Zo ook bij Zuyderland. Videoconsulten worden al met regelmaat als digitaal alternatief voor de fysieke afspraak ingezet. Er is een grote groep van patiënten die moeite heeft om deze ontwikkelingen bij te benen. Zij missen de benodigde digitale vaardigheden die hiervoor nodig zijn. Dit levert vaak stress op en vormt een barrière om er mee aan de slag te gaan. Terwijl juist deze groep relatief vaker zorg nodig heeft. Zoals ouderen en anderen met een kwetsbare gezondheid.

De bibliotheken pakken dit aan met de cursus Digivitaler. Ze geven cursussen of workshops, waarmee mensen meer leren over digitale zorgtoepassingen. Elke les behandelt een vorm van digitale zorg. Er zijn bijvoorbeeld lessen over Thuisarts.nl, Apotheek.nl, gezondheidsapps, het patiëntportaal en over het videoconsult. Zij oefenen in kleine groepjes met veel tijd, begeleiding en in een ontspannen sfeer.

Het doel is de samenwerking verder te versterken tussen DigiPunt Zuyderland en bibliotheken in de regio. En om samen patiënten en mantelzorgers te ondersteunen met digitale vaardigheden.

🌐 Meer informatie: 👉  https://bit.ly/DigiPunt