Ga naar hoofdinhoud

Zuyderland biedt patiënten hartrevalidatie op afstand

25 jan 2023

De afdeling Cardiologie in Zuyderland Medisch Centrum biedt patiënten na een hartinfarct de mogelijkheid tot telerevalidatie: een nog relatief nieuw alternatief voor de reguliere hartrevalidatie. Zuyderland is het eerste Limburgse ziekenhuis dat telerevalidatie structureel aanbiedt. De eerste tientallen patiënten zijn inmiddels via deze wijze behandeld en bovendien erg enthousiast. Net als alle betrokken zorgprofessionals.

Patiënten die in aanmerking komen voor telerevalidatie (eenvoudig gezegd: revalidatie op afstand), gaan in de thuisomgeving trainen en worden via videoconsulten en een app begeleid door de fysiotherapeut en hartrevalidatie verpleegkundige van Zuyderland. Deze aanpak (die sinds 2021 wordt toegepast in Zuyderland) is net zo effectief als reguliere hartrevalidatie en beide zorgen voor een toename van de kwaliteit van leven. Telerevalidatie kent echter veel voordelen. Patiënten hoeven niet meer zo vaak naar het ziekenhuis en kunnen bovendien langer begeleid worden. Op basis van de eerste resultaten kiest ongeveer 30% van de patiënten ervoor om gebruik te maken van telerevalidatie als alternatief voor reguliere hartrevalidatie.

​​​​Onderzoek
De behandeling binnen Zuyderland is gekoppeld aan het wetenschapsproject REHAB+, maar de behandeling wordt reeds gewoon aangeboden als standaardzorg en volledig vergoed door de zorgverzekeraar. Mede dankzij de studie en de vele patiënten is er inmiddels best wat ervaring opgedaan met betreffende revalidatievorm. Momenteel zijn er al meer dan vijftig patiënten geanalyseerd, maar het aantal behandelde patiënten dat via deze aanpak revalideert, ligt nog hoger.

‘Telerevalidatie heeft de toekomst’
Volgens Vital Houben, cardioloog in opleiding en arts-onderzoeker, heeft telerevalidatie de toekomst. ‘Hartrevalidatie op afstand is net zo goed als hartrevalidatie in het ziekenhuis. En de manier van revalideren past ook helemaal bij de strategie van Zuyderland: De beste zorg, zo thuis mogelijk.’

Wat vinden de patiënten?

Meneer Brandts is een van de patiënten die erover mee kan praten. Hij kreeg in januari van vorig jaar een hartinfarct en in de ambulance naar het ziekenhuis zelfs een hartstilstand. Hij was gelukkig in goede handen, maar kwam dus in een hartrevalidatie-traject terecht. Hij zei direct ‘ja’ toen hem gevraagd werd om mee te doen aan de telerevalidatie, als een van de eersten. Daarbij speelde de app een belangrijke rol, maar ook de Polar (een band met onder andere geavanceerde hartslagmeting) vond hij erg handig.

Stok achter de deur
‘Ik ben denk ik net twee keer in het ziekenhuis geweest, in februari en in mei. De rest verliep vanuit thuis en via de app. En dat werkt heel goed, gelukkig ben ik vrij zelfstandig. Maar je moet wel enige discipline hebben. Die app is wel echt een stok achter de deur, het zorgt ervoor dat je je doelen haalt.’ Op 9 januari was de revalidatie voltooid en stond de heer Brandts weer onder behandeling van de huisarts. ‘De app heb ik niet langer nodig, maar die Polar blijf ik gebruiken.’