Start transitiepoli voor jeugdigen met diabetes mellitus type 1
14 nov 2023Mooie samenwerking tussen Kindergeneeskunde en Interne Geneeskunde van Zuyderland en MUMC+
Jongeren tussen 15 en 25 jaar kennen vaak de minst optimale diabetesregulatie. In deze cruciale levensfase komt de wens naar zelfstandigheid vaak in conflict met het beheer van diabetes mellitus type 1. Internationale studies tonen aan dat de overgang van kindergeneeskundige zorg naar (volwassen) interne geneeskundige zorg – ook wel transitie genoemd – niet altijd vlekkeloos verloopt, resulterend in het tijdelijk of zelfs permanent verliezen van contact met jonge patiënten. MUMC+ en Zuyderland introduceren daarom een speciale transitiepolikliniek om deze overgang te stroomlijnen.
Het transitietraject richt zich op jongeren tussen de 15 en 25 jaar. De zelfstandigheidsontwikkeling en levensstijl in deze levensfase kunnen conflicteren met het leven met diabetes type 1. Niet alleen ervaren jongeren dit als een uitdagende periode, maar ook ouders en zorgverleners hebben moeite met de overgang van behandeling door de kinderarts naar de internist. Gedurende het transitietraject krijgt de jongere steeds meer verantwoordelijkheid en beslissingsbevoegdheid over zijn/haar behandeling en ook in het ziekenhuis zal de communicatie steeds meer met de jongere in plaats van de ouders plaatsvinden.
De zorg voor kinderen met diabetes type 1 wordt in Zuid-Limburg geleverd door een team van kinderartsen en diabetesverpleegkundigen van Zuyderland Medisch Centrum. De jongeren woonachtig in de Oostelijke en Westelijke Mijnstreek worden zodra zij volwassen zijn overgedragen aan de zorg door het internistisch team in Zuyderland. De jongeren in regio Maastricht worden overgedragen aan de internistisch team in het MUMC+. De overgang van het ene naar het andere ziekenhuis kan een extra hindernis zijn.
De afdeling kindergeneeskunde en interne geneeskunde van Zuyderland Medisch Centrum en MUMC+ hebben daarom een transitiepolikliniek ingericht om deze overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. Spil in deze overgang is Hiske van Bokkem, transitiecoördinator.
Hiske van Bokkem, transitiecoördinator
Zij is de vaste aanspreekpersoon voor de jongere in het traject van de ene naar de andere zorgverlener, en van het ene naar het andere ziekenhuis. Een uitdagende functie. Martijn Brouwers, hoofd van de onderafdeling Endocrinologie en Stofwisselingsziekten van het MUMC+ daarover: de afgelopen jaren hebben we met het Zuyderland de transitiepolikliniek stap voor stap vorm gegeven. Met de komst van Hiske als transitiecoördinator hebben we de laatste stap gezet. We hopen dat daarmee de transitie voor jongeren met diabetes type 1 zo soepel mogelijk verloopt.
Hiske: ‘Diabetes type 1 is een levensbepalende aandoening. Het goed hanteren daarvan is bijzonder ingewikkeld, zeker in een leeftijdsfase waarin je ook heel erg op zoek bent naar wat je bent en wat je wil zijn. In mijn functie als coördinator transitiepoli Diabetes zal ik me inzetten om de omstandigheden optimaal te laten zijn zodat de jongere de eigen weg vindt in zijn of haar zelfzorg.’