Ga naar hoofdinhoud

Semi-acute unit voor oudere patiënten met kwetsbare gezondheid nu ook in Sittard-Geleen

15 nov 2024

Eerder deze maand is er op de Zuyderlandlocatie in Sittard-Geleen een Semi-acute Unit Geriatrie geopend. Die afdeling was al jaren gevestigd in Heerlen, maar vanaf nu dus op beide hoofdlocaties van Zuyderland. De afdeling is er voor oudere patiënten met een kwetsbare gezondheid die acute zorg nodig hebben.

Als er echte spoedzorg nodig is (zorg die binnen een aantal uren geleverd moet worden) komt de oudere patiënt in Zuyderland natuurlijk (na een verwijzing door de huisarts) naar de Spoedeisende Hulp (SEH) en Acute Zorg Afdeling (AZA), ook in de toekomst. In andere gevallen, waarbij een patiënt wel op korte termijn beoordeeld moet worden maar niet binnen enkele uren, komt de Semi-Acute Unit Geriatrie in beeld.

Toename ouderen met meerdere aandoeningen
De laatste jaren is er in Nederland veel aandacht voor de verbetering van zorg voor ouderen met een kwetsbare gezondheid op de SEH. Buiten de hoofdklacht waarmee de patiënt naar de SEH komt, spelen er vaak meerdere problemen tegelijkertijd. Het aantal ouderen in onze regio neemt toe. Er komen ook steeds meer “oude ouderen”. Hiermee groeit ook de groep ouderen met meerdere aandoeningen. De zorgvraag wordt daardoor ingewikkelder en vraagt om expertise op meerdere vlakken. Gezien deze ontwikkelingen is besloten om de Semi-acute Unit Geriatrie in beide regio’s aan te bieden.

Semi-acute Unit Geriatrie
De nieuwe afdeling op locatie Sittard-Geleen werd op maandag 4 november geopend, na dus ook al langere tijd op locatie Heerlen gehuisvest te zijn geweest. Op de afdelingen kan een patiënt binnen enkele dagen gezien worden. Er is hier meer rust dan op een SEH, meer tijd en meer persoonlijke aandacht voor de oudere patiënt met een kwetsbare gezondheid. De patiënt komt, samen met een familielid of de mantelzorger, enkele uren naar het ziekenhuis. ‘Alle onderzoeken worden in één dag verricht en wij maken daarna een compleet plan, wat met de patiënt en begeleider wordt besproken’, legt klinisch geriater Dennis Kurstjens uit. ‘De meeste patiënten gaan daarna terug naar hun eigen woonomgeving met gemaakte afspraken en – indien noodzakelijk – extra zorg.’ De verwijzing van patiënten vindt zowel door de huisarts als de specialist Ouderengeneeskunde plaats, waardoor er een nauwe samenwerking is tussen de verschillende artsen. Zowel binnen als buiten het ziekenhuis.

Ziekenhuisopname blijft mogelijk
Soms zal een ziekenhuisopname medisch gezien noodzakelijk zijn na het bezoek op de Semi-acute Unit Geriatrie, maar geprobeerd wordt om onnodige ziekenhuisopnames te voorkomen. ‘Opname is voor een kwetsbare oudere patiënten namelijk risicovol vanwege hun verhoogde kans op complicaties zoals een infectie, ondervoeding, delirium (acute verwardheid, red.) of vallen’, volgens klinisch geriater Ellen Castro. ‘Veel van deze complicaties hebben functionele of cognitieve achteruitgang tot gevolg, dat een negatieve invloed heeft op de kwaliteit van leven.’ Vanuit de beoordeling op de Semi-Acute Unit Geriatrie wordt dus in de brede zin gekeken naar de best passende zorg op de juiste plek leveren.