Ga naar hoofdinhoud

Reflectie op rapporten Grenspaal 12 en AT Osborne: bevestiging van eerder gekozen koers

15 jan 2025

Zuyderland bereidt zich voor op een toekomstbestendige herinrichting van de ziekenhuislocaties in Sittard-Geleen en Heerlen. Vanaf 2030 blijft 85% van de zorg op de dichtstbijzijnde locatie beschikbaar. Beide locaties bieden een vorm van spoedzorg en hebben een sociaal hospitaal. Heerlen krijgt bovendien een nieuw electief centrum voor planbare zorg en een afdeling voor acute opnames van ouderen in een kwetsbare positie. Dit besluit is genomen na een brede maatschappelijke verkenning en uitgebreide analyses. Het uitgangspunt was altijd om veilige en kwalitatieve zorg te waarborgen voor de gehele Mijnstreek. Met dit bericht reageert Zuyderland op de second opinions die op verzoek van de gemeente Heerlen zijn opgesteld.

Brede waardering voor rapport Grenspaal 12
Zuyderland heeft kennisgenomen van het rapport van Grenspaal 12, dat grondig en gedetailleerd is opgesteld. Het onderzoek biedt een brede blik op de vervoersproblematiek in de regio en bevestigt grotendeels de eerdere analyses en conclusies. Het is positief dat belangrijke onderwerpen zoals reiskosten en vervoersvraagstukken specifiek zijn belicht. Dit zijn thema’s die onze blijvende aandacht hebben en waarvoor we samen met regionale partijen, waaronder gemeenten, Arriva, Omnibuzz en de provincie Limburg, werken aan passende oplossingen via de werkgroep Vervoer.

Wat betreft ambulancevervoer benadrukt het rapport dat aanrijtijden binnen de norm blijven, ongeacht de locatie voor hoogcomplexe zorg. Dit bevestigt dat veilige en bereikbare zorg in de Mijnstreek ook in de toekomst gegarandeerd is.

Kritische reflectie op AT Osborne-rapport

Het rapport van AT Osborne analyseert de kosten, maar neemt een groot deel van de kosten voor het toekomstscenario niet mee. Hierdoor kunnen we het rapport van AT Osborne niet rechtstreeks vergelijken met het advies van de Regietafel. Dit advies is de basis voor de keuze om de hoogcomplexe locatie te verplaatsen naar Sittard-Geleen.

Kosten die AT Osborne niet heeft meegenomen:

  • Versnelde afschrijving om leegstand te bekostigen
  • Kosten voor medische apparatuur en ICT
  • Kosten voor parkeerplekken

Deze kosten of afschrijvingen moeten hoe dan ook gemaakt worden. Daarom nemen wij ze wél mee in ons vergelijk voor de locatiekeuze.

Daarnaast heeft AT Osborne in het rapport twee keuzes gemaakt voor de bouw, die wij niet passend vinden:

  1. Kamergrootte per bed
    AT Osborne stelt kamers van 30 m² voor. Wij willen kamers van 35 m², wat meer aansluit bij de huidige standaard voor eenpersoonskamers met alle benodigde voorzieningen. Ter vergelijking: in onze locatie Sittard-Geleen is de norm voor eenpersoonskamers zelfs groter dan 35 m².
  2. Indeling van de B-vleugel
    AT Osborne stelt minder grote aanpassingen voor aan Vleugel B in Heerlen als Heerlen de locatie voor acuut complexe zorg zou worden. Wij vinden echter een grondige verbouwing noodzakelijk. Dit is onder andere nodig om alle operatiekamers bij elkaar te plaatsen. Zo kunnen we efficiënter werken en het beschikbare personeel beter inzetten.

Wij zien in de rapporten van Grenspaal 12 en AT Osborne een belangrijke bevestiging van onze eerdere analyses en gekozen strategie. De gekozen plannen voor Zuyderland blijven gericht op het bieden van veilige en toekomstbestendige zorg in de gehele Mijnstreek, met een verantwoorde inzet van middelen. Wij blijven in gesprek met alle betrokken partijen en nodigen hen uit om samen verder te werken aan de verdere uitwerking van dit besluit.

De rapporten van Grenspaal 12 en AT Osborne zijn als bijlage hier te bekijken.