Nieuwe innovaties en protocollen verbeteren herstel na longoperaties
28 feb 2025Dankzij nieuwe technologische ontwikkelingen en vooruitstrevende zorgprotocollen kunnen longkankerpatiënten sneller herstellen en met minder complicaties een operatie doorstaan. Dat blijkt uit het recent verschenen proefschrift van dr. Iris Laven, Arts-onderzoeker Thoraxchirurgie binnen Zuyderland.
Iris deed uitgebreid onderzoek naar hoe een nieuwe operatietechniek, geavanceerde beeldvorming en vooruitstrevende postoperatieve zorg kunnen bijdragen aan betere patiëntuitkomsten na een longkanker operatie. Longkanker is wereldwijd een van de meest voorkomende en dodelijke vormen van kanker, waarbij 70% van de gevallen pas in een laat stadium wordt ontdekt. Voor patiënten bij wie de ziekte in een vroeg stadium wordt gediagnosticeerd, is een operatie de standaard behandelingsoptie.
Protocollen, innovaties en driedimensionale modellen
In haar promotieonderzoek evalueert dr. Laven bestaande protocollen, introduceert zij innovaties zoals de uniportal VATS-techniek en driedimensionale longmodellen en wordt tevens gekeken naar de effectiviteit van een longoperatie waarbij een preventief geplaatste borstkas drain wordt weggelaten.
Verbeterde richtlijnen voor postoperatief herstel
De huidige “Enhanced Recovery After Surgery” (ERAS)-richtlijnen, zoals in 2019 opgesteld door de Europese Vereniging van Thoraxchirurgen (ESTS), vormen een belangrijke basis voor de zorg na longoperaties. Deze richtlijnen zijn echter toe aan vernieuwing, gezien de snelle ontwikkelingen. Nieuwe protocollen tonen aan dat een vooruitstrevende en innovatievere aanpak kan leiden tot minder complicaties en kortere ziekenhuisopnames.
Uniportal VATS: minder invasief, sneller herstel
Een belangrijke ontwikkeling binnen de longkankeroperaties is de groeiende toepassing van de kijkoperatietechniek via één kleine wond, in vaktermen bekend als uniportal video-geassisteerde thoracoscopische chirurgie (VATS). Waar voorheen open chirurgie of multiportal VATS (kijkoperatie met meerdere kleine wonden) werd gebruikt, maakt uniportal VATS het mogelijk om de volledige operatie via slechts één kleine wond uit te voeren. Dit leidt tot minder pijn na de operatie en een sneller herstel. In Nederland is het aantal longoperaties met uniportal VATS tussen 2017 en 2021 gestegen van 13% naar 21%. Studies tonen bovendien aan dat deze techniek veilig en effectief aan te leren is, zonder dat het ten koste gaat van de veiligheid van de patiënt.
X
X
Driedimensionale longmodellen verbeteren operatieve planning
Een andere waardevolle innovatie is het gebruik van driedimensionale longmodellen. Deze modellen geven chirurgen een gedetailleerd beeld van de anatomie van een patiënt, waardoor operaties nauwkeuriger kunnen worden uitgevoerd en veiliger verlopen. De eerste resultaten laten zien dat driedimensionale longmodellen bijdragen aan een beter operatieplan en chirurgen geven aan dat de operatie soepeler kan verlopen omdat ze de anatomie en eventuele variaties beter kunnen herkennen.
Drainloze longoperaties: minder pijn, sneller naar huis
De laatste innovatie die besproken wordt in het proefschrift van Dr. Iris Laven heeft zich gericht op het verbeteren van het drainbeleid na de longoperatie. In de standaardpraktijk bij longoperaties, wordt er preventief een borstkasdrain geplaatst om luchtlekkage en vochtophoping af te voeren en een klaplong te voorkomen. Recent onderzoek wijst echter uit dat in specifieke patiëntengroepen een drain niet altijd noodzakelijk is. Patiënten zonder drain ervaren minder pijn en kunnen doorgaans een dag eerder het ziekenhuis verlaten. Een systematische review en klinische studies tonen aan dat deze aanpak veilig en effectief is, zonder verhoogd risico op complicaties.
De toekomst van chirurgische longkankerzorg
Het proefschrift benadrukt dat vooruitstrevende protocollen en innovatieve technologieën een cruciale rol spelen in de toekomst van de zorg rondom de longkankeroperaties. Door verder te kijken dan bestaande richtlijnen en actief nieuwe technieken te implementeren, kan de kwaliteit van zorg verder worden geoptimaliseerd. Dit draagt bij aan een sneller herstel, minder complicaties en een betere levenskwaliteit voor de longkankerpatiënt.