Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe aanpak trombosebeen leidt tot flinke vermindering SEH-bezoeken

18 jun 2024

Een onderzoek naar een zorgpad rondom diagnose en behandeling van een trombosebeen in Zuyderland heeft geleid tot bijzondere resultaten. Hierdoor kan het aantal bezoeken aan de Spoedeisende Hulp in Nederland jaarlijks met duizenden worden verminderd.

Een trombosebeen is een gevaarlijke aandoening omdat toename hiervan kan leiden tot longembolie en daardoor sterfte. In vrijwel elk ander westers ziekenhuis worden patiënten met een verdenking op trombose daarom verwezen naar de Spoedeisende Hulp (SEH). Jaarlijks is er bij 2-3 op de 1000 volwassenen de verdenking op een trombosebeen, wat regelmatig leidt tot drukte op de SEH en lange wachttijden voor deze patiënten.

In Zuyderland is er daarom samen met de huisartsen een uniek zorgpad ontwikkeld waarbij de patiënt niet op de SEH wordt gezien, maar de volgende dag op een gepland tijdstip. Ter voorkoming van toename van trombose en het ontstaan van een longembolie krijgt de patiënt eenmalig antistolling van de huisarts. Grote voordeel is dat de patiënt niet naar de drukke SEH hoeft, maar zonder wachttijd op een gepland tijdstip door een gespecialiseerd team kan worden behandeld. Daardoor wordt het aantal SEH-bezoeken significant verminderd.

Een team van onderzoekers heeft dit zorgpad in twee studies geëvalueerd. In totaal doorliepen ruim 2.200 patiënten dit zorgpad. Allereerst werd gekeken of er geen ernstige bloedingen optraden, wat niet het geval bleek. Bij slechts een klein deel van de patiënten was sprake van een neusbloeding of blauwe plek. Daarnaast werd bij 460 patiënten onderzocht welk antistollingsmiddel het meest geschikt is (een tablet of een injectie). Op basis daarvan kon worden geconcludeerd dat deze aanpak veilig is en dat een tablet veelal de voorkeur had. Ook de patiënttevredenheid werd in vragenlijsten onderzocht: deze was zeer hoog.

Uit deze onderzoeken blijkt dat de aanpak van Zuyderland veilig is en leidt tot hoge patiënttevredenheid. Hiermee kunnen landelijk jaarlijks duizenden SEH-bezoeken worden omgezet naar geplande afspraken, hetgeen leidt tot kwalitatief betere zorg, geen wachttijd voor patiënten en minder drukte op de SEH.