Ga naar hoofdinhoud

Groot Zuyderland-onderzoek naar wervelkolomchirurgie gepubliceerd

21 jun 2024

Een groot onderzoek naar twee operatietechnieken bij wervelkolomchirurgie, dat op initiatief van Zuyderland Medisch Centrum werd uitgevoerd, is gepubliceerd in het wetenschappelijke en wereldwijd bekende tijdschrift The Lancet Regional Health – Europe. Uitzonderlijk, want onderzoeken en publicaties van deze omvang zijn zeldzaam en doorgaans voorbehouden aan grote, Amerikaanse centra.

‘On-Nederlands’, zo noemt Wouter van Hemert, orthopedisch chirurg binnen Zuyderland, de publicatie. Samen met Zuyderlanders Henk van Santbrink, Inge Caelers, Ruud Droeghaag en Jasper Most stond hij aan de wieg van het artikel. Het onderzoek, dat tussen 2018 en 2022 werd uitgevoerd, toont aan dat twee bekende methodes die gehanteerd worden bij een rugoperatie, geen verschil in effectiviteit vertonen. Dat werd lange tijd wel aangenomen, maar in het artikel wordt deze misvatting duidelijk ontkracht. De boodschap is dan ook: beide operaties zijn veilig en goed.

Het onderzoek werd in Zuyderland gestart (binnen het Wevelkolomcentrum Zuyd) en betreft een samenwerking met onder meer Maastricht UMC+, RadboudUMC, de universiteit van Groningen en Viecuri in Venlo. De reviewers van het tijdschrift waren vooral enthousiast over hoe goed het onderzoek ontworpen en uitgevoerd is. ‘Dat zit hem in het verzinnen van de vraag, maar ook de nauwkeurigheid van de onderzoeksmethodiek en de dataverwerking’, legt dr. Van Hemert uit. ‘De feedback die we kregen, toont aan dat ons onderzoek van erg hoge kwaliteit is.  Tevens vormt de samenwerking tussen onze Neurochirurgie en Orthopedie  om dit voor elkaar te krijgen, een heel fraai voorbeeld voor velen.’

Meer informatie over het artikel is hier te vinden >