Europese primeur in Zuyderland bij long- en slokdarmoperatie
04 okt 2016In Zuyderland Medisch Centrum zijn op dinsdag 4 oktober twee patiënten geopereerd met een nieuw en innovatief ultrasoon instrument, genaamd Harmonic HD1000i. Hiermee heeft Zuyderland een Europese primeur en loopt het binnen de longchirurgie opnieuw voorop met de nieuwste technieken. De betreffende chirurgen in Zuyderland voelen zich ‘vereerd dat zij deze primeur kregen’.
De Europese lancering van dit nieuwe ‘ultrasone mes’ in Heerlen, werd met veel belangstelling begroet. Het instrument, gebracht door fabrikant Johnson & Johnson Medical, werkt met ultrasone trillingen om weefsels door te snijden. Zo kunnen chirurgen preciezer, efficiënter en nog voorzichtiger te werk gaan. ‘Een wereld van verschil met vroeger’, zegt dr. Erik de Loos, longchirurg in Zuyderland Heerlen. ‘Daar waar voorheen de hele borstkast opengemaakt moest worden, gaan we nu via één heel klein sneetje naar binnen via een kijkoperatie voor het verwijderen van een long of een gedeelte hiervan. Deze multifunctionele instrumenten maken juist bij deze kijkoperaties het verschil.’ Het nieuwe instrument, waarmee door de chirurgen reeds uitvoerig werden getraind in Napels, is dinsdag door longchirurgen van Zuyderland gebruikt tijdens een operatie waarbij een totale long moest worden verwijderd.
Sneller, beter en preciezer
De Harmonic HD1000i kan omschreven worden als een ultrasoon mes waarmee je via trillingen gelijktijdig kunt snijden, weefsel kunt blootleggen en dicht kunt maken om bloedingen te voorkomen. Het is dus veel meer dan een mes alleen en vereist training van artsen. De voordelen zijn echter talrijk: pijnklachten liggen gemiddeld veel lager, de schade aan weefsel is minder en dus herstelt de patiënt sneller.
Nieuwe versie
De ultrasone Harmonic technologie wordt overigens al langere tijd gebruikt in Zuyderland Medisch Centrum. De HD1000i is echter de allernieuwste versie. ‘Het past goed bij de vooruitstrevende manier waarop we werken’, zegt De Loos.
Leren van Zuyderland
Zuyderland heeft al van oudsher een voortrekkersrol op het gebied van onder andere longchirurgie en dus passen de nieuwe, innovatieve technieken perfect in het plaatje. Het voerde ooit als eerste niet-academisch ziekenhuis in Nederland longoperaties uit en liep aan het begin van deze eeuw voorop met kijkoperaties bij de longen (VATS chirurgie).
Longchirurgen van het ziekenhuis reisden naar Spanje en Azië om zich de speciale techniek van kijkoperaties aan de longen door slechts één klein sneetje (uniportal VATS) eigen te maken. ‘Ondertussen komen artsen uit Nederland en heel Europa naar ons ziekenhuis, om deze techniek ook te leren’, aldus De Loos. ‘Afgelopen jaar was er bijvoorbeeld nog een afvaardiging bestaande uit vier Israëlische longchirurgen om te leren van het Zuyderland. Daar zijn we erg trots op.’